Sabah

Seçime geri sayım ve ekonomi

- GZLEM DOĞANER o]lem.doJaner#aKaber.com.tr TZitter #o]lemdoJaner

Seçime son bir hafta kaldı. Başta büyükşehir­ler olmak üzere ülkede

mahalle mahalle rekabet devam ediyor.

Büyük İstanbul mitinginde­ki coşku ve Murat Kurum’a gösterilen teveccüh İstanbul’da sandık yarışının oldukça heyecanlı geçeceğini gösteriyor.

Her ne kadar yerel seçimler makro ekonomik göstergele­ri söylendiği gibi etkilemese de özellikle enflasyonl­a mücadele anlamında atılacak adımlar açısından

seçim tarihi önemli bir kilometre taşı

olacak. Seçim öncesi gelen kredi notu artışı ve CDS’lerdeki düşüş, seçim sonrasında yeni kredi notu artışı ve yabancılar­ın gelişi için önemli bir gösterge. Tabi sadece seçim sonu olarak bakmamak lazım aynı zamanda yılın ilk çeyreğini de geride bırakıyoru­z.

*eçen hafta piyasalar açısından oldukça kritik bir haftaydı. Hem yurtiçi hem de küresel anlamda piyasaları etkileyece­k oldukça

önemli gelişmeler

7ürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

oldu.

politika faizini 500 baz puan artırdı. Faiz artışıyla birlikte

koridoru da genişletti.

MB operasyone­l çerçevede değişikliğ­e giderek gecelik borçlanmad­a bir haftalık repo faizi üzerinde 3 puanlık marM belirledi.

Küresel ekonomiye bakacak olursak durum çok karışık. Bir yandan başta ABD olmak üzere seçim yılı. Bir yandan dizginlene­meyen enflasyon bir yandan savaş tamtamları. Son olarak Rusya’da sivillere yönelik katliam maalesef tabloyu daha da sıkıntılı hale getiriyor.

Küresel ekonomidek­i tabloyu da aslında geçen haftaki kararlar ve açıklamala­r özetliyor. $B' Merkez Bankası )ed politika faizini değiştirme­yerek 3 yılın zirvesinde tuttu. Böylece Fed art arda 5 toplantıda faizleri değiştirme­di. Açıklamada faiz indirimi için enflasyon konusunda daha fazla güvene ihtiyaç olduğu belirtildi.

FED Başkanı 3oZell yakın vadede bilanço daraltma hızının yavaşlatıl­masının uygun olacağını belirtti.

Japonya’da 17 yıl sonra faiz artışı yapıldı. Japonya Merkez Bankası

(BOJ) 2016’da başladığı negatif faiz politikası­nı sonlandırd­ı. BOJ negatif faiz politikası­nı yürüten son merkez bankasıydı.

Almanya

Merkez Bankası (Bundesbank), Alman sanayi ürünlerine yurt içi ve yurt dışından gelen talebin azalmaya devam etmesi nedeniyle ülke ekonomisin­de ilk çeyrekte resesyon beklediğin­i duyurdu.

Borsa yine en kârlı yatırım aracı olmaya devam etti. BIST 100, haftaya 8.844 puandan başladı. Hafta içinde 8.695 puana kadar düşen endeks, en yüksek 9.223 puana kadar yükseldi. Haftayı yüzde 3 kazançla 9.111 puandan kapattı.

9.100’ün üzerinde kaldığımız sürece yukarı yönlü denemeleri­n devamı teknik anlamda beklenebil­ir. 00 bölgesi kritik. Yabancı girişinin hızlanması ise borsayı rahatlıkla 10 bin puanın üzerine taşıyacakt­ır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye