Sabah

HAFIF TICARILER

Binek otomobille­rden sonra hafif ticari araçlar da elektrikle­niyor. Son olarak Citroen, Fiat, Opel, Vauxhall, Peugeot elektrikli kompakt ve büyük hacimli ticari araçlarını tanıttı

-

Otomotiv dünyasında elektrikli devrim yaşanıyor. Binek otomobille­r, hafif ticariler, otobüsler ve kamyonlar elektrikle­niyor. Düne kadar binek otomobille­rdeki elektrikli dönüşüm dikkat çekerken, bugün hafif ticarilerd­eki dönüşüm de hızlandı. Stellantis Grubu, bünyesinde bulunan Citroen, Fiat, Opel, Vauxhall ve Peugeot markaların­a ait yeni nesil elektrikli hafif ticari araçlarını tanıttı.

Almanya’da düzenlenen Stellantis Ticari Araçlar İş Birimi’nin Pro One toplantısı­nda beş markanın 12 aracı vitrine çıktı. Stellantis’in ticari araçları, hem tamamen elektrikli (BEV) hem de yakıt hücreli elektrikli (FCEV) seçenekler sunuyor.

420 KM MENZİL

Yeni kompakt hafif ticariler ikinci nesil tam elektrikli güçaktarma sistemleri­yle 340 kilometren­in üzerinde menzil sunuyor. Yeni orta boy elektrikli hafif ticariler 50 veya 75 kWsa batarya ile 350 kilometrey­e kadar menzil sunuyor.

Büyük hacimli hafif ticari araçlar ise 110 kWsa batarya ile 420 kilometrey­e kadar menzile sahip. Ayrıca 150 kW hızlı şarj ile büyük hacimli hafif ticariler bir saatten kısa sürede 0’dan yüzde 80’e şarj olabiliyor.

HİDROJEN YAKITLI TİCARİ

Stellantis sıfır emisyonlu hidrojen yakıt hücresi teknolojis­i üzerine de çalışıyor. Orta boy hafif ticari araçlarda yer alacak ve 2024’ün ortasında piyasaya sürülecek olan ikinci nesil hidrojen yakıt hücresi 400 kilometrey­e kadar menzil sunuyor.

Hidrojen yakıt hücresi güçaktarma sistemi, 2024’de orta seviye güç mimarisiyl­e 500 kilometrey­e kadar menzil ve sadece beş dakikada yeniden dolum süresi ile büyük hacimli hafif ticarilerd­e de kullanıma sunulacak.

 ?? ?? Xavier Peugeot
Xavier Peugeot

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye