Sabah

Bir mitingden daha fazlası

- Mahmut g9hR mahmut.ovur@sabah.com.tr

Başkan Erdoğan

Ý

son haftaya Ankara ve İstanbul’da yapılan iki büyük mitingle damgasını vurdu. Bir anlamda son mitingleri denebilir. Özellikle İstanbul mitinginde hem ciddi bir kalabalık vardı hem de çok coşkulu ve heyecanlıy­dı.

Başkan Erdoğan, İstanbul’un son 5 yılını 1989-1994 dönemine benzetiyor ve şöyle diyordu:

“Eser ve hizmet namı na zaten ortada elle tutulur hiçbir eser yok. Üzerinde emekleri olmayan işle ri sahiplenme cinlikleri­ni bir kenara bırakırsak geri ye koskoca kayıp 5 yıl kalı yor.”

Sonrada bu seçimlerin bir yol ayrımı olduğunu ekliyordu:

“İstanbul’u bunların eline bırakmamak hem bu şehre hem bu şehirde yaşa yanlara inanın vicdan bor cumuzdur. Allah’ın izniy le 31 Mart’ta bu düğümü çözecek ve İstanbul’un Türkiye Yüzyılı yürüyüşünü biz başlatacağ­ız.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Murat Kurum belki de ilk kez böyle büyük bir kalabalığa seslenirke­n İstanbul hayalini seslendiri­yordu:

“Burada İstanbul’un değişim iradesi var! Burada İstanbul’un kararlı duru şu var! Burada Yeniden İstanbul var, Sadece İstanbul var!

Bugün İstanbul’un mut suzluğu yüz binlerce karde şimizle tebessüme dönüyor.

Bugün İstanbul’un umut suzluğu ümide dönüyor!” İstanbul kimi seçecek? Önümüzdeki yerel seçimler eskileriyl­e kıyaslanma­yacak kadar kritik ve önemli bir seçim. Bu da sadece iktidar-muhalefet ilişkisi açısından değil, şehirlerin geleceği ve ayakta kalması açısından önemli. Çünkü şehirlerim­iz çok ciddi bir deprem tehlikesiy­le karşı karşıya. Geçmişte bu çok fark edilmese de 6 Şubat’ta 11 ili sarsan “küçük kıyamet” bunu bize çok acı bir biçimde gösterdi.

Şehirler yıkılıyor, insanlar ölüyor ve hala hayatta kalmanın karşısına “yaşam biçimi” tercihi konuyor. Türkiye bu suni gündemi aşıp insanı yaşatan şehirlerin­e odaklanmak zorunda. Özellikle İstanbul depremi kapıda ve binlerce bina tehlike altında. İstanbul’un son 5 yılına bakın. Ulaşımı, çevreyi bir yana bırakın depremle ilgili tek somut adım atılmadı. Oysa karşısında her depremde, her felakette çizmelerin­i giyen ve arkasında milyonlarc­a sağlam binaya imza atan Murat Kurum var. 6 Şubat depreminde tek bir TOKİ binasında yıkım olmadı.

Eğer İstanbullu hayatını önemsiyor, depremin yıkıcı etkilerini yaşamak istemiyors­a kime niçin oy verdiğini iyi düşünmeli. Son pişmanlık fayda etmez.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye