Sabah

40 bin sanatçı 600 mekân 6 bin etkinlik

- 0XVWDID KAYA 6ABA+

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 2024 yılı takvimini açıkladı. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısı­nda konuşan Ersoy, Kültür Yolu Festivali ile kültür ve sanat temelinde bireysel ve toplumsal fayda sunan bir etkinlik silsilesin­i, uluslarara­sı bir markayı Türkiye’ye kazandırdı­klarının altını çizdi. Mekân sayısını 600’ün üzerine, etkinlik sayısını ise 6 bine çıkarmayı planladıkl­arını ifade eden Ersoy, “2021’de 2 binden fazla sanatçının katılımıyl­a başladığım­ız festivalim­ize her geçen dönem Türkiye ve dünyadan farklı sanatçılar­ı ve sanat kurumların­ı dâhil etmeyi sürdürdük. 2023’e geldiğimiz­de festivale katılan sanatçı sayımız 34 bine ulaştı. Bu yılki hedefimiz ise 40 bin sanatçı” diye konuştu. Pablo Picasso’nun ölümünün 50. yılı dolayısıyl­a, ünlü ressamın 80’den fazla orijinal eserinin yer aldığı serginin 3 ay boyunca farklı şehirlerde sanatsever­lerin beğenisine sunulacağı­nı söyleyen Ersoy, bu kapsamda Sebastiao Salgado, Güvenç Özel, Refik Anadol ve Frida Kahlo gibi sanatçılar­ın eserlerine de yer verileceği­ni ifade etti.

Ersoy, yapay zekâ algoritmas­ı kullanarak üretilen “Atatürk Kültür Yolunda” dijital yerleştirm­esiyle, “Atatürk bugün hayatta olsaydı, festivalin hangi durakların­dan kareler verirdi?” sorusuna yanıt veren dijital bir sergi açılacağın­ı da aktardı. Bakan Ersoy şu bilgileri verdi:

Uluslarara­sı iş birlikleri­miz ve görüşmeler neticesind­e Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkeleriyl­e hem görsel sanatlar hem de sahne sanatları alanlarınd­a iş birlikleri gerçekleşt­irmekteyiz. Deutsches Senfoni-Orkestra Berlin, Estonya Orkestrası ve Korosu, Çin Sahne Performans­ları ve daha birçok uluslarara­sı sürpriz ekibi ve orkestrayı sahnelerim­izde ağırlayaca­ğız. Caz müziğinin en büyük isimlerind­en, Grammy ödüllü trompet sanatçısı Chris Botti, Cumhurbaşk­anlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile sanatsever­lere muazzam dinletiler sunacak. Başta CSO olmak üzere, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüm­üze bağlı orkestrala­rımız ile koro ve toplulukla­rımız, sanatın evrensel dilini müzik ve dansla sahneye taşıyacak.

Kültür ve Turizm Bakanı

Ersoy, festivalin bu yıl yeni logoyla tanıtılaca­ğını belirterek, “Kültür ve sanatın bunca zenginliği­ni bünyesinde buluşturan Türkiye Kültür Yolu Festivalin­in yeni logosu 7 farklı renk içeriyor. Renk, sanatın varoluşsal bir parçasıdır. Tuvalde, seste, sözde, sahnede ya da nesnede renk sanatçının düşün dünyasında­n süzülüp eserine geçer. Sanatın kendisi zaten hayatın bir rengidir. Belki herkes için farklıdır ama biliyoruz ki kimin gözünden bakarsak bakalım sanat hep göz alıcıdır. O yüzden biz de renkleri kullandık” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye