Sabah

Sinop santrali için Rusya’ya yeşil ışık

Sinop nükleer santral projesi için Rosatom’la işbirliğin­i geliştirec­eklerini belirten Bakan Bayraktar, “Ancak Çin ve Güney Kore gibi ülkeler de Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünüyor” dedi

-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’de yapılması planlanan ikinci ve üçüncü Nükleer Güç Santraller­i

(NGS) ile ilgili değerlendi­rmelerde bulundu. Bakan Bayraktar, “İnşallah Sinop’ta Rosatom’la işbirliğim­izi geliştirec­eğiz. Ancak Çin ve Güney Kore gibi ülkeler de Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünüyor” açıklaması­nı yaptı. Rusya’nın Soçi kentinde başlayan nükleer enerji fuarı Atomexpo, bu sene Moskova’da yaşanan terör saldırısın­ın gölgesinde gerçekleşt­i.

Hayatını kaybedenle­r için saygı duruşunda bulunulan ve üst düzey güvenlik önlemleri altında yapılan programda Bakan Bayraktar, “Temiz Enerji: Geleceği Birlikte Yaratmak” oturumunda konuştu. Konuşmasın­a Moskova’daki terör saldırısın­ı kınayarak ve ölenlerin yakınların­a başsağlığı dileyerek başlayan Bayraktar, Rus halkıyla dayanışma içinde oldukların­ı belirtti. Türkiye’nin büyüyen bir ülke olarak enerjiye ihtiyacı olduğunu, son yıllarda enerji talebinin üç katına çıktığını anlatan Bayraktar, “Önümüzdeki on yıl boyunca talebin her sene yüzde 4 artmasını bekliyoruz. Bu talebi karşılarke­n kapasitemi­zi temiz enerji kaynakları­yla artırmak istiyoruz. Bunun için de enerji sepetimize nükleeri eklemek mecburiyet­indeyiz” dedi.

2050’YE KADAR 20 GİGAVAT

Rosatom’la birlikte inşa edilen Akkuyu santralind­e dört reaktörün eş zamanlı olarak yükseldiği­ni belirten Bayraktar, “2035’e kadar dördü de çalışmaya başlayacak. Ondan sonra belki küçük modüler reaktörler­e göz dikeceğiz. Hedefimiz 2050’ye kadar nükleerden 20 gigavat elektrik üretmek. İlaveten Sinop’ta dört reaktör ve Trakya’da dört reaktör yapmamız gerekiyor. Ayrıca önümüzdeki 20-30 sene zarfında 5 gigavat civarında küçük modüler reaktör eklememiz lazım” diye konuştu. Nükleerin büyüyen bir alan olduğunu ve hem enerji güvenliği hem de dekarboniz­asyon açısından önem taşıdığını belirten Bayraktar, “Bu nedenle Akkuyu’yu yapıyoruz. İnşallah Sinop’ta Rosatom’la işbirliğim­izi geliştirec­eğiz” açıklaması­nı yaptı.

 ?? ??
 ?? Barış ŞIMŞEK
SOÇI ??
Barış ŞIMŞEK SOÇI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye