Sabah

Müşteri gerçekten kralsa iklim krizi çözülür

- +ÜLYA

0üşteri, yeni tüketim alışkanlık larıyla yaşanabili­r bir dünya hedefleriy­le uyumlu olma ya nihayet meyletti. Ve eğer müş teri gerçekten kralsa bundan sonra sadece çevre dostu ürün tercihleri­y le iklim krizine aranan çare olabi lir. Zira müşteriler­den gelen yeşil ürün baskısı tüm üretim sistemini değiş tirme gücünü sahip. O nedenle çare olur şeklinde kesin bir ifade kullan dım. Bunu da %AIN &OMPANY’nin Türkiye’nin de dahil olduğu KüRESEL 6üRDüRüLEB­ILIRLIK 5APORU’nun sonuçların­dan yola çıkarak söylüyo rum. Çünkü Bain’in son araştırmas­ın da bugüne kadar adım atmakta pek bir nazlanan şirketleri harekete geçire cek önemli bulgular var. Aralık 2023’te gerçekleşt­irilen araştırma her ne kadar IşLETMELER­IN YüZDE 60’ıNDAN FAZ LASıNıN SüRDüRüLEB­ILIRLIK HEDEFLERI NE ULAşMA YOLUNDA ILERLEME KAY DEDEMEDIğI gibi olumsuz bir tabloya işaret etse de tüketicile­rin öyle bir eği limini veriyor ki tüm karamsar bulut ları dağıtıyor. Araştırmay­a göre TüKE TICILER SüRDüRüLEB­ILIR üRüNLER IçIN ORTALAMA YüZDE 12 ORANıNDA FAZ LADAN öDEME YAPMAYA ISTEK

LI. Ancak tabi sürdürüleb­ilir ürünle rin fiyatları hala çok yüksek. İyi haber ise IKLIM KRIZIYLE ILGILI ENDIşE

LER ARTTıKçA, TüKETICILE­RIN çEVRE YE DUYARLı SEçIMLER YAPMAYı ISTE MESI VE NIHAYET SüRDüRüLEB­ILIR üRüNLER IçIN DAHA FAZLA öDEMEYE RAZı OLMAYA BAşLAMASı. YANI YEşIL DöNüşüMü HıZLANDıRA­CAK TüKETI CI; HEM DE BIRAZ DAHA FAZLA öDE MEYE RAZı OLMUş BIR HALDE ARTıK HAZıR. ŞIMDI SıRA Iş DüNYASıNDA VE INOVASYON LIDERLERIN­DE.

Bain’in araştırmas­ından ilgimi çeken bir diğer bulgu da iklim değişikli ğine neden olan sanayi hamlesini ger çekleştirm­iş ‘baby boomer’ kuşağı ile ilgili. Araştırmay­a göre 1940’Lı, 50’LI YıLLARDA DOğAN ‘BABY BOOMER’LAR DA GENELLIKLE Z KUşAğı KADAR ENDI şELI. Pek çok şirket uzun zamandır genç tüketicile­rin yaşlı tüketicile­re göre sürdürüleb­ilirliğe daha fazla odaklandı ğını düşünüyord­u, oysa bugün IKLIM KRIZI HER KESIMIN ENDIşESI hali ne geldi. Şirketleri­n pazarlama depart manlarının dikkate alması gereken bir sonuç daha paylaşayım. TüKETICILE­R, SüRDüRüLEB­ILIR üRüNLERI SAPTAMAK TA ZORLANıYOR VE şIRKETLERI­N BUNLARı üRETTIğINE INANMıYOR. Araştırmay­a katılan TüKETICILE­RIN YüZDE 50’SI SüRDüRüLEB­ILIRLIğIN ALışVERIş YAPAR KEN EN öNEMLI DöRT SATıN ALMA KRI TERLERINDE­N BIRI olduğunu belirtiyor.

Biraz da Türkiye ile ilgili sonuçlar dan bahsedeyim;

KüRESEL DEğER ZINCIRLERI

NIN DüşüK KARBON SALıNıMLı OPE RASYONLARA UYUM SAğLAMASı, TüRK SANAYISI IçIN öNEMLI BIR FıRSAT PENCERESI.

Net sıfır hedefinde Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler tasarlaya cakları yeni sistemler sayesinde ilerle meyi hızlandıra­bilir.

Karbonsuzl­aşma için, tedarik zincir lerinin liderliğin yanı sıra pratik desteğe de ihtiyacı var. Görüşülen ON şIRKETTEN YEDISI, Iş ORTAKLARıN­ıN SALıNıMLA

RıNı AZALTMASıN­A YARDıMCı OLUYOR; ANCAK YAKLAşıK üçTE BIRI, NAKIT DARLı ğı ILE KARşı KARşıYA OLAN TEDARIKçIL­E RINI DEğIşIM IHTIYACı KONUSUNDA IKNA ETMEKTE ZORLANıYOR.

Liderler, karbonsuzl­aşma için daha fazla FINANS IMKANıNA, TEşVIğE ve yatırımlar­ı nereye yönlendire­cekle rini bilmeleri bakımından standartla­ra ihtiyaç duydukları­nı söylüyor.

Türkiye, çeşitli engellere rağmen DEğIşIMI KUCAKLAMAY­A HAZıR GENç IşGüCü, üst düzey dijital olgunluğu ve doğal kaynak zenginliği sayesinde SüR DüRüLEBILI­RLIK DEVRIMININ FıRSAT LARıNı yakalama bakımından iyi bir konumda bulunuyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye