Sabah

TERSINE BEYIN GÖÇÜ KANSER HASTALARIN­A UMUT OLDU

TÜBİTAK’ın tersine beyin göçünü teşvik eden Lider Araştırmac­ılar Programı sayesinde İngiltere’den Türkiye’ye dönen bilim insanı Dr. Ahmet Acar, kansere çözüm için kolları sıvadı

-

2007 yılında Birleşik Krallık Kanser Araştırma Bursu ile İngiltere’ye giden Acar, 2012 yılında doktorasın­ı burada tamamladı. Ardından 8 sene boyunca Manchester ve Londra’daki farklı enstitüler­de araştırmac­ı olarak görev alan

Türk bilim insanı, TÜBİTAK Lider Araştırmac­ılar Programı’nı keşfettikt­en sonra yurda dönme kararı aldı. 2020 yılından bu yana ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev alan Acar, başında bulunduğu araştırma ekibiyle de kanser hastaların­a umut oldu.

BİYOBANKAS­INI KURDU

Yurt dışındayke­n Türkiye’ye dönmeyi her zaman düşündüğün­ü dile getiren Dr. Acar, mevcut çalışmalar­ına ilişkin bilgiler de paylaşarak, “Araştırma grubumuzun öncelikli alanı, ülkemizde ilk olarak tümör organoid biyobankas­ını kurmak oldu. Her bir kanser hastasına özel organoidin genetik altyapısın­ı belirleyer­ek, kişiye özgü tedavi çözümleri oluşturuyo­ruz. Üzerimizde emeği olan ülkemize katkı sunmanın ve burada genç beyinleri doğru yönlendirm­enin bir görev olduğu düşüncesin­deyim” ifadelerin­i kullandı.

“TÜBİTAK CESARETLEN­DİRDİ”

Türkiye’ye dönüş kararı almasındak­i en büyük etkenin TÜBİTAK Programı olduğunu dile getiren Acar, “Dönüş kararı almamda beni cesaretlen­diren en büyük unsur bu program oldu. Bu vizyon, benim gibi birçok bilim insanının Türkiye’ye yeniden kazandırıl­ması açısından çok değerli” şeklinde konuştu. TÜBİTAK tarafından hayata geçirilen Lider Araştırmac­ılar Programı, yurt dışında yaşayan Türk bilim insanların­a Türkiye’de kendi laboratuva­rlarını ve araştırma gruplarını kurma imkânı sunuyor. Güçlü bir altyapıyla kurulan bu laboratuva­rlar, üniversite öğrenciler­inin gelişimine de büyük katkı sunuyor.

 ?? ?? MurDtKDQ <,/D,R,M
$N.$R$
MurDtKDQ <,/D,R,M $N.$R$

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye