Sabah

Spekülasyo­nda gaza bastılar!

-

dilek.JunJor#sabaK.com.tr

Son dönemde sosyal med yayı her açtığımda İsmet İnönü’nün §Hiçbir ülke yoktur ki, kendi içinden bizim kadar hain yetiştireb­il sin” sözü aklıma geliyor. Baksanıza…

ABD’ye kaçan bir profe sörümüz milleti dövize yön lendiriyor. Geçmişte Hazine’de elle tutulur bir başarısına şahit olmadığımı­z meşhur ekono mistimiz IMF yalanına sığını yor. Sonra kazdığı kuyuya kendi düşüp, kendini yalanlıyor. Kendi tabirleriy­le ‘yandaş medya’day ken koltuğunu korumak için kırk takla atan, oradan kovulunca muhalif kesilen diğeri, seçim sonrasında çeşit çeşit vergi geleceğini anlatıyor, yalan lansa da durmuyor.

Bu kadar mı?

Olur mu, hiç…

Bir diğeri profesör… Hem de YouTuber… Canlı yayınlar açıp abonelerin­den para toplu yor. Oralarda ne anlatıyor bilmi yorum. Ama sosyal medyada her gün algı yapıyor. Ötekisi analist… Bir finans YouTube kanalı var. Hatırlıyor­um, eski den epeyce hükümete yanaş maya çalıştı. Ekmek çık mayınca muhalif oldu. Her gün dolar, altın analizi yapı yor. Tutsun tutmasın önem li değil… O da mille ti galeyana getirmekte baş rollerde… Bir başka sı da kendini ‘Chief Economist’, ‘Analyst’, ‘Trader Coach’ olarak tanımlıyor. O da her gün ‘döviz uçuyor, euro kaçı yor’ videoları yayınlıyor. Asıl benim en çok şaşırdığım bir tane si var ki, gazetecili­k yıllarında­n tanırım kendisini… O da yandaş medyadaydı, işsiz kalınca ken dine YouTube açtı. Her seçim öncesinde başlıyor tahminle re… Söyledikle­ri çıksın çıkma sın umruna da takmıyor. Nasılsa kitle yiyor!

Bunlar dışarıdan görebildik lerimiz…

Bir de kapalı kapılar ardı na saklananla­r var. Geçen bir arkadaşım anlattı, anketçiler bile kur tahminleri yapıyormuş! Farkında mısınız?

Nedense bu tür speküla tif, manipülati­f ve dezenforma tif haberlerde her seçim öncesin de gaza basılıyor. Seçim dönemi geçince bu arkadaşlar kafalarını arada bir uzatıyor.

Geçenlerde birkaçına Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası suç duyuru sunda bulundu.

Sonuç ne çıkar bilmiyorum. Ancak dolaşıma kasıtlı olarak sunulan, rasyonel temeli olma yan, iktisadi bir gerçeklikl­e açık lanamayaca­k, ülke ekonomi sine zarar verecek spekülatif haberlere de videolara da yaptırım gelmelidir.

 ?? ?? DILEK
DILEK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye