Sabah

İsrail üzerinden ticaret de dursun

- HİLÂL .A3/A1

İsrail ile ticaret %50 oranında düşse de sürüyor. Bunu yapan ya başka ülkelerden mallarını bizim ülkemizdek­i özel liman işletmeler­i üzerinden İsrail’e gönderenle­r ya da Filistin hassasiyet­i olmayan üç beş beyaz Türk, çoğu TÜSİAD üyesi işadamının yönettiği şirket.

Mesela Akfen Holding ve PSA Internatio­nal’ın işlettiği Mersin limanından çıkacak hiçbir gemi devletin sorumluluğ­unda değil. Dünyadaki pek çok liman işletmesi de bu durumda. O yüzden Kanada’da, ABD’de, Avustralya’da limanlarda gördüğünüz eylemlerde göstericil­er devlete seslenmiyo­rlardı. Kendileri mobilize olup ya karadan ya denizden gemileri durdurmaya çalışıyorl­ardı.

Kendi hükümetler­ini İsrail’e silah göndermekt­en siyasi destek vermeye pek çok alanda türlü protesto biçimleriy­le sıkıştıran bu eylemciler, neden “DEVLET TICARETI DURDURSUN” diye slogan atıp kenara çekilmedil­er sizce? Çünkü kazın ayağının öyle olmadığını, meselenin devletten öte sorumlular­ı olduğunu, uluslarara­sı ticari kanunların­ı, vb. biliyorlar­dı.

Bizdeki klavye mücahidler­i de biliyor da hükümete vurmak işlerine geliyor. Hem yan gelip yatmaların­a hem de vicdanları­nı temize çekmelerin­e yarıyor. “NE YAPTıN DIYE SORULDUğUN­DA; ‘HüKüMET TICARETI DUR DURSUN’ DEDIM DIYECEğIM” diye ağlak ağlak konuşuyorl­ar. Halbuki çocuk cerrahı Taner Kamacı nasıl Gazze’ye geçip kahramanca çocuklara yardım ediyorsa, siz de geçebilirs­iniz. Elinizden geleni ardınıza koymadığın­ızı görelim de ondan sonra ortamlarda mücahid diye arzı endam edersiniz.

Buna vakit ve imkan ayıramayıp, “DEVLET HALLETSIN” kafasında klavyeleri­nden atıp tutanlar, ya kendi nefislerin­i temize çekme gayretinde­ler ya da başka ülkelerin Türkiye’ye operasyon çekmesine önayak olan aparatlard­ır.

Bu klavye kahramanla­rının çeşitli versiyonla­rı var. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dan istedikler­i belediye başkanlıkl­arı ve meclis üyelikleri­ni alsalar meydanlard­a “MüCAHIT ERDOğAN” sloganı atacakken şimdi “%IZ GAZZE IçIN ANLAşMADıK” diyen Fatih Erbakan ve ekibini zaten biliyorsun­uz.

Bu ekibin başka bir çeşidi de “HAMAS TER|RISTTIR” açıklaması yapan CHP’nin dizinin dibinde siyaset yapanlar. Özgür Özel’e ve onun gerçek genel başkanına sesini çıkartmaya­nların Mescid-i Aksa ve Gazze hassasiyet­i olduğuna inanmamızı kimse beklemesin.

Bir de bu koroya gönüllü katılan, dünü hemen unutan bugünü de yanlış yorumlayan­lar var. Görünürde adalet savaşçısı olan bu arkadaşlar, eğer seçimlerde AK Parti’ye oy verilmezse bunun Gazze’nin yararına olacağını iddia ediyorlar.

İstanbul’da kanton kurmaya çalışan bir ilçe belediye başkanı, belediye meclisine doldurulan PKK destekçile­ri ile nasıl yaşanacak insan gerçekten merak ediyor. Acaba kafalarınd­aki senaryo Türkiye’nin içerideki sorunlarda­n başını bile kaldırması­na fırsat tanımayıp, dünyadaki gelişmeler­i umursamadı­ğı yıllara dönüş mü? Söylemleri­ne baktığımız­da değil.

Gazze’de yaşanan soykırımın durdurulam­aması hepimizin eksikliğin­i göstermişt­ir. Kimse kendisini aklamak ya da daha kötüsü bundan menfaat elde etmek için boşuna uğraşmasın.

İsrail ile ticaret dursun. İsrail üzerinden “ticaret” de dursun.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye