Sabah

Bu tünel çileyi bitirdi... ‘ÖMRÜMÜZE ÖMÜR KATTI’

Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan Yeni Zigana Tüneli’ni 10 aylık sürede 2 milyonun üzerinde araç kullandı. Tüneli kullanan vatandaşla­r: Hayal, gerçek oldu. Yeni tünel sayesinde eski zorluklar ortadan kalktı. Tünel ömrümüze ömür katt

- Ö]JU ÖZDEMİR

Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt ve Erzurum’a bağlayan Yeni Zigana Tüneli kış mevsiminin bölgede etkili olduğu yağmur ve karlı havalarda sürücülere daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sağlıyor.

Tünel eski güzergah üzerinde bulunan 90 adet virajı ortadan kaldırdı. Zamandan 57 milyon TL, akaryakıtt­an 133 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 190 milyon TL tasarruf sağlayan tünel, TrabzonGüm­üşhane arasındaki seyahat süresini 1,5 saatten 40 dakikaya düşürdü.

KArife Yaren

Ünlü

Zigana Dağı’nın eteğinde çift tüp olarak 2x14,5 kilometrel­ik uzunluğuyl­a dünyanın üçüncü, Avrupa ve Türkiye’nin en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olan Yeni Zigana Tüneli, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyl­a geçtiğimiz yıl 3 Mayıs 2023 tarihinde ulaşıma açıldı. Karbon salınımını 16 bin 598 ton azaltarak sürücülere daha güvenli ve konforlu bir ulaşım imkânı sağlayan tünel projesi geçtiğimiz yıl ‘Uluslarara­sı Yol Federasyon­u (IRF) 2023

Global Başarı Ödülleri kapsamında ‘yapım metodoloji­si’ kategorisi­nde ahramanmar­aş merkezli depremleri­nin can kayıpları ve yıkımlara yol açtığı Adana’da, TOKİ tarafından yapımına başlanan konutların bin 589’ü tamamlandı. Geriye kalan konutların ise yapımı 7 gün 24 saat esasına göre devam ediyor. İşçiler 3 vardiya çalışarak depremzede­lerin konutların­ı yetiştirme­ye çalışıyor.

Öte yandan merkez Çukurova ilçesine bağlı Şambayadı Mahallesi’nde tamamlanan kalıcı konutları da hak sahibi depremzede­ler gelip görmeye başladı. Huzurevler­i Mahallesi’ndeki evi yıkılan 3 çocuk annesi Arife Yaren Ünlü (40) yeni evini görünce ki mutluluğu görenlerin içini ısıttı.

dünyada birinci seçilmişti.

Yeni Zigana Tünelini kullanan kamyonet sürücüsü Onur Hellaç (42), “Eskiden çektiğimiz kar-kış, zincir bağla gibi sıkıntılar yeni ve modern tünellerle sona erdi . Artık konforlu ve güvenli rahatça ulaşımımız­ı sağlıyoruz. Hayal değil, Cumhurbaşk­anımız sayesinde gerçek oldu. Yeni tünel sayesinde eski zorluklar ortadan kalktı. Sürücüler rahata kavuştu. Devletimiz­e minnettarı­z”dedi.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Ünlü, “Çok mutluyum. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürle­r. Evi çok güzel buldum. Bu kadar kısa sürede böyle güzel bir evin olacağına inanamıyor­dum. Evdeki ürünlerin kalitesi çok güzel. Önceleri evim yıkıldığı için üzüldüm ama sonra çok sevindim. Devletimiz, milletimiz payidar olsun. Allah cumhurbaşk­anımızın ayağına taş değirmesin. Bu dünyadaki tek isteği cumhurbaşk­anımızı görüp ellerinden öpmek. Sonsuz teşekkürle­rimi sunuyorum. 30 yıllık binam yıkıldı ama rabbim bana sıfır, yepyeni, kaliteli ve güvenli bir daire nasip etti” ifadelerin­i kullandı.

Kamyonet sürücüsü Orhan Bayram (55 ) ise, “Eskiden Zigana tünelinde çok çileler çekerdik. Araçlarımı­z çok zarar görürdü .Zorla tırmanıp, yavaşça inerdik. Yapılan yeni tünel ömrümüze ömür kattı. Dağ, bayır ortadan kaldırdı. Konfora ve rahatlığa kavuşturdu. Ayrıca Uluslarara­sı ödül alması da Türk milleti olarak bizleri gururlandı­rdı. Allah devletimiz­den, Cumhurbaşk­anımızdan razı olsun” diye konuştu.

Orhan Bayram

 ?? ?? YENİ ZİGANA TÜNELİ’Nİ 10 AYDA 2 MİLYONUN ÜZERİNDE ARAÇ KULLANDI
YENİ ZİGANA TÜNELİ’Nİ 10 AYDA 2 MİLYONUN ÜZERİNDE ARAÇ KULLANDI
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 6ABA+
6ABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye