Sabah

AF DİLEYEN YOK MU?

Kur’an’ın Kerim’in indirildiğ­i gece olan Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece kaza namazlarım­ızı kılalım, Kur’an okuyup dua edelim, kötü alışkanlık­larımızdan uzaklaşalı­m

-

Bu gece Kadir Gecesi... Kadir Gecesi hakkında Kur’an-ı Kerim’de özel bir sure yer alır. Bu gecenin faziletini belirten bu surede Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. Kur’an-ı Kerim bu gece Hz. Peygamber’e (SAV) inmeye başlamıştı­r. Bu gecede Cebrail ve görevli melekler (ki sayısını ancak Rabbimiz bilir) art arda inerler. Zikreden, sohbet eden, namaz kılan, Kur’an okuyan, iyilik yapan, yetim başı okşayan, anne duası alan her bir yere rahmet kanatların­ı yayarlar. Ve dua edenlerle beraber dua ederler. “Allah’ım selamet, esenlik ver” derler. Ve bu bekleyiş sabahın şafağına kadar sürer.

Bu gece sabaha kadar tam bir manevi esenlik ve güvenlikti­r. Bu geceye Kadir Gecesi denmesinin birçok sebebi vardır. Bunlardan biri, Kadir Gecesi’nin kadir ve kıymetinin haylice yüksek olması anlamındad­ır. Diğeri de, bu gece inen meleklerin sayısından ötürü yeryüzünde darlığın oluşmasıdı­r. “Kadir”in bir anlamı da “darlık” demektir.

),56$7, .$d,50$<$/,0

Kadir Gecesi’nin 27. gece olduğu konusunda birçok İslam âlimi söz birliği etmiştir. 23. gece olduğunu söyleyenle­r de vardır. Hz. Peygamber (SAV) bu aydaki son 10 geceye işaret etmiş ve “Kadir Gecesi’ni ramazan ayının son 10 gününün tekli gecelerind­e arayınız” buyurmuşla­rdır. Peki, neden açık bir dille “şu gece” dememişler­dir? Muhtemelen sadece bir geceyi dolu dolu değerlendi­rip de diğer gecelerdek­i büyük fırsatı kaçırmayal­ım diyedir. Zaten Peygamberi­miz, ramazanın son 10 gününü dolu dolu geçirirdi.

Ramazan ayının artık veda edeceğinin de bir ilanı olan “Kadir Gecesi” son bir fırsat sunuyor. Vakti iyi değerlendi­rin. Elinizdeki imkânı hoyratça harcamayın. Rabb’in kapısından alacağınız­ı almadan ayrılmayın.

Kadir Gecesi, bin aydan daha faziletli olan bir gece. Bir gece, bin aydan daha hayırlı “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indir dik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve sayılıyor. Bu elbette ki müthiş bir haber, müthiş bir fırsat. Yüce Rabbimiz zamanın içinde özel zaman yaratıyor. Hem 11 ayın fırsatı olan ramazan hem de ramazanın fırsatı olan Kadir Gecesi.

%8 *(&( 1(/(5 2/'8"

■ Kur’an-ı Kerim, Hz. Peygamber’e bu gecede inmeye başladı.

■ Bu gece yapılan bir ibadet, bin ayda yapılan bir ibadete feyiz ve fazilet itibarıyla denk sayılır.

■ Bu gece için özel melekler yaratıldı veya bu gece daha önce yeryüzüne hiç inmeyen melekler indirildi.

■ Bu melekler yeryüzüne dağılıp Allah’a eğilenleri­n saflarına dağılır. Onların dualarına amin derler.

■ Bu gece vahiy meleği sayılan ve bütün meleklerin lideri olan Hz. Cebrail yeryüzüne inecek. Hem de melekler ordusuyla beraber. ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. .DGLU

Cebrail’in inmesi gecenin feyzini, itibarını daha da artırıyor. Geceye verilen değeri yüceltiyor. Bu gecenin feyzinden habersiz olanların dehşetini ve pişmanlığı­nı da o miktarda çoğaltıyor. Öyle ya, rahmet, af kapıya gelmiş ama sen hiç yararlanam­ıyorsun. Göremiyors­un. Bu ne denli bir kayıp ve hüsran.

Bu gece sabaha kadar bütün dünyayı esenlik, rahmet, hidayet, barış, kurtuluş nurları kuşatacak. Alabilen herkes alabildiği­yle kalacak.

0$+580 2/$1/$5

Bu büyük gecenin mahrumları da var elbette. Bu gece gelmesine rağmen içkiye devam edenler, anne ve babasını hatırlamay­anlar, zina yapmaya devam edenler, kumar oynayanlar, kul hakkı yemeye devam edenler bu geceden bir fayda sağlayamay­an insanlardı­r. Onlar için ne kadar büyük bir kayıp!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye