Sabah

ÖĞRENİYOR BU OKULDA YETİŞİYOR

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleşt­irilen ve Türkiye’de ilk olan Palet Türk Müziği İlkokulu, ülkemizi uluslarara­sı ölçekte temsil edecek sanatçılar­ın küçük yaşlarda yetiştiril­mesini hedefliyor

- SA%AH

Antalya’da bir ilk olarak kurulan Akdeniz Üniversite­si Çocuk Üniversite­si’nde okuduğunu anlama, problem çözme, sayı hissi, drama eğitimi, bilimsel süreç becerileri gibi çeşitli eğitimler verilirken çocukların merak ettiği konularda diğer fakülteler­in desteğiyle özel atölyeler düzenleniy­or. Sanat, bilim, doğa gibi farklı alanlarda düzenlenen atölyelerl­e çocukların var olan potansiyel­ini ortaya çıkarmak amaçlanıyo­r. Akdeniz Üniversite­si öğretim elemanları­nın ve alanında uzman isimlerin verdiği atölyelere çocuklar yoğun ilgi gösteriyor.

Akdeniz Üniversite­si Çocuk Üniversite­si tarafından son olarak çocuklara Botanik Atölyesi gerçekleşt­irildi. Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz tarafından yapılan atölyede çocuklar üniversite­nin Botanik Bahçesi’ni gezdi. Atölyede çocuklar, pek çok endemik bitkiye ev sahipliği yapan Akdeniz Üniversite­si’ndeki bitkileri tanırken bahar havasının da tadını çıkardı.

Çocukların ilgi alanına yönelik düzenlenen atölyelerd­en biri de “Beyin Atölyesi” oldu. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Apaydın Doğan tarafından gerçekleşt­irilen atölyede Doğan, beyin modeli üzerinden beynin çalışma prensibini anlattı. Çocuklar Prof. Dr.

Ebru Doğan’a merak ettiklerin­i sordu. ErDoğAn ÖZTÜRK /

Alanında uzman akademisye­nler, Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçılar­ından oluşan güçlü eğitim kadrosu ile öğrenciler­e kaliteli bir eğitim sunan Palet Türk Müziği İlkokulu, yeni öğrenciler­ine Yetenek Sınavı ile kapılarını açacak. Yeni

Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) bünyesinde hizmet veren Palet Türk Müziği İlkokulu’nda; bir öğrencinin tüm ihtiyaçlar­ını karşılayab­ileceği yüksek imkânlarla donatılan bir okul binası, konser salonu, tematik Türk müziği müzesi, ses kayıt stüdyosu, enstrüman yapım atölyesi, dijital ses arşivi gibi müziğe dair pek çok imkân bulunuyor. Türkiye’nin ilk Türk müziği ilkokulu olma niteliği taşıyan bu okulda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilkokul müfredatın­ın yanı sıra, ders programına özel olarak hazırlanmı­ş müzik branş dersleriyl­e öğrencinin tam

donanımlı bir eğitim alması tasarlanıy­or.

GELENEKTEN GELECEĞE

Geleneğin, gelecek ile buluştuğu bu okulda; özel ud, kanun, keman, ney, tambur, klasik kemençe, kabak kemane, mey, kaval, balaban, ritim sazlar, bağlama gibi enstrümanl­arın yer aldığı meslek sazı dersleri, müziğin ilmi detayların­ı bulacaklar­ı solfej-nazariyat, usul (ritim) uygulama dersleri, ses eğitimi-repertuvar, müzik tarihi, müzik edebiyatı gibi detayları içeren toplu meşk dersleri, çocuklar için klasik sanatlar dersi gibi önem taşıyan dersler yeniden yorumlanıy­or.

4 AŞAMALI SINAV

29 Nisan-4 Mayıs tarihlerin­de yapılacak yetenek sınavıyla sınırlı kontenjanl­a öğrenci alınması planlanıyo­r. Başvurular­ın 15 Mart’ta başladığın­ı ve 28 Nisan’a kadar devam edeceğini belirten Palet Türk Müziği İlkokulu Kurucu Temsilcisi Yüce Gümüş, “Yetenek sınavı, 4 aşamalı olarak gerçekleşt­irilecek: Ritim tekrarı, ses tekrarı, şarkı söyleme ve ödev şarkı geri dönüşleri... Ritim tekrarında; ritmik kodlama tekniği ile adayların bu anlamdaki yetileri ölçülecek. Ses tekrarında; değerlendi­rme yapılacak. Şarkı söyleme aşamasında; adayların kendilerin­e verilen şarkıyı ne kadar iyi söyleyebil­dikleri ölçülecekt­ir” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? SA%A+ ?? CEyDA KARAASLAN
SA%A+ CEyDA KARAASLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye