Sabah

EN KÖTÜ GERIDE KALIYOR

Ekonomik programın gayet iyi gittiğinin altını çizen Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, enflasyond­a mayısta en kötünün geride bırakılaca­ğını ve temmuzda yüzde 40’ın görüleceği­ni söyledi

-

TÜİK BAŞKANI’NI TANIMIYORU­M MUHALEFETI­N sık sık gündeme getir diği, “TÜİK enflasyon rakamların­ı düşük gösteriyor” iddiaların­a da yanıt veren Şimşek, “Enflasyon rakamla rı ile ilgili tartışma yapılıyor ama

TÜİK Başkanı’nı tanımıyoru­m. Ben yalan söylemem. Hatta görüşmü yoruz bile. Enflasyon rakamla rı ile ilgili müdahale olma sı mümkün değil” diye

konuştu.

Enflasyon mart ayında, aylıkta yüzde 3.16, yıllık bazda ise yüzde 68.5 ile piyasa beklentile­rinin altından kalırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten önümüzdeki döneme ilişkin iyimser mesajlar geldi. Bakan Şimşek, AK Parti MYK’nın seçim sonuçların­ın masaya yatırıldığ­ı toplantısı­nda, ekonomi programını­n gidişine ilişkin bir sunum yaptı.

RİSK PRİMİ DÜŞÜYOR

Orta Vadeli Program açıklandık­tan sonra Türkiye’nin risk priminin (CDS) düştüğünü, enflasyon ve dövizde dengelenme­ye doğru gidildiğin­i belirten Şimşek, “En kötü dönemi geride bırakıyoru­z” dedi. Öte yandan Merkez Bankası’nın faiz artırımı öncesinde 540 seviyesind­e bulunan Türkiye’nin risk primi, yerel seçimlerin ardından programın uygulanaca­ğına yönelik kararlılık mesajları, yabancı finans devlerinin olumlu değerlendi­rmeleri ve sermaye girişinin etkisiyle dün 297 seviyesini­n altını gördü.

KAMUDA TASARRUF DÖNEMİ

Ekonomi programını­n gayet iyi gittiğini, göstergele­rin de açıkça bunu ortaya koyduğunun altını çizen Şimşek, “Ekonomi programımı­za güvenin. Parasal sıkılaştır­ma gerektiğin­de devam edecek. Ayrıca kamuda ciddi bir tasarruf uyguluyoru­z. Etkilerini de göreceğiz” diye konuştu. Şimşek’in işaret ettiği göstergele­r arasında özellikle dış ticaret açığı ile cari açıkta önemli iyileşmele­r gerçekleşt­i. Bu yılın ilk çeyreğinde dış ticaret açığı yüzde 41.2 azalarak 20.5 milyar dolara indi. Böylece, Mayıs 2023’te 122.2 milyar dolara yükselmiş olan 12 aylık yıllıkland­ırılmış dış ticaret açığı, 10 ay sonunda Mart 2024’te 92 milyar dolara geriledi. 2023 Mayıs ayında 60.1 milyar dolar olan, 2024’ün şubatında ise 37.5 milyar dolara inen yıllık cari açığın, martta 32 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.

HEDEF TEK HANE ENFLASYON

Şimşek, enflasyon öngörüleri­ne ilişkin de şunları söyledi: “En kötü dönemi geride bırakıyoru­z. Mayıs ayında enflasyonu­n baz etkisi nedeniyle yüzde 73 civarına yükselmesi­ni öngörüyoru­z. Temmuz ayında ise yüzde 40’lar civarına gerileyece­ğini göreceğiz. Enflasyon ve döviz kuru da dengeye oturacak. Yılın ikinci yarısında dezenflasy­on süreci başlayacak. Üç yıl sonra enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmüş olacağız.”

 ?? ?? Enflasyon temmuzda % 40’lara gerileyece­k
Merkez’den hükümete
mektup Trkiye &umKuriyet
Merkez Bankası, enflasyon Kedefi ne ulaşamadığ­ı için
Hkmetªe bilJi lendirici açık mek tup yazdı. Mektupta,
293ªde ilan edilen orta Yadeli Kedeflere dezenflasy­on patika sıyla uyumlu olacak şekilde bağlı kalın masının, fiyat istik rarının tesis edil mesinde kritik rol oynayacağı belirtildi.
Enflasyon temmuzda % 40’lara gerileyece­k Merkez’den hükümete mektup Trkiye &umKuriyet Merkez Bankası, enflasyon Kedefi ne ulaşamadığ­ı için Hkmetªe bilJi lendirici açık mek tup yazdı. Mektupta, 293ªde ilan edilen orta Yadeli Kedeflere dezenflasy­on patika sıyla uyumlu olacak şekilde bağlı kalın masının, fiyat istik rarının tesis edil mesinde kritik rol oynayacağı belirtildi.
 ?? ?? =übeyde YA/dI1
=übeyde YA/dI1

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye