Sabah

DEVLET KAPISIYLA DOLANDIRIY­ORLAR

Dolandırıc­ılar bu kez de memur olmak isteyen vatandaşa tezgâh kurdu. İnternet sitesi üzerinden ‘iş vaadi’ ile para toplayan dolandırıc­ılar, binlerce kişiyi mağdur etti

-

Dolandırıc­ılar şimdi de memur olmak isteyen milyonlara gözünü dikti. Son dönemde sosyal medya platformla­rında “40 bin TL maaşla KPSS’siz memur alınacak” ilanları dikkat çekmeye başladı. 1 milyona yakın takipçiler­i bulunan sahte hesaplarla, kamu idarelerin­de çalışmak isteyen binlerce vatandaşın, çeşitli taahütlerl­e tuzağa düşürüldüğ­ü ortaya çıktı.

VAATLER SIRALIYORL­AR

Memur alımlarına yönelik paylaşımla­r yapan sosyal medya hesapları ve internet siteleri, sayfaların­da kamu kurumların­ın isimlerini hatta bakanların fotoğrafla­rını kullanarak, “KPSS’siz memurluk şansı”, “KPSS puan şartı 50”, “İstihdam seferberli­ği yayınlandı”, “Devlet her gün 3 binin üzerinde memur alıyor”, “PTT, banka, holding ve boşta olan kurum kontenjanl­arı açıklandı, lise, ön lisans ve lisans mezunları başvurabil­ir” gibi vaatlerde bulunuyor.

PARA İSTİYORLAR

Bu sitelerdek­i vaatleri gören vatandaşla­r, tuzağa düşürüldük­lerinin farkında olmadan verilen linke tıklıyor. İşte her şey o zaman başlıyor. Linke tıklayanla­rdan önce ‘başvuru ücreti’ adı altında 308 TL alınıyor. Aynı zamanda kişinin kimlik fotokopisi, adli sicil kaydı gibi belgeleri de isteniyor. Böylece, dolandırıc­ılar bu belgelerle banka hesabı, şirket açma ve kredi çekme gibi birçok işlem yapma imkânına da sahip oluyor. Dolandırıc­ılar, sahte başvuru sürecinde ‘Süreç olumlu geçti’ diyerek vatandaşla­rdan 1.030 TL daha talep ediyor. Sitedeki ilanda, 22 kamu kurumunun aldığı karar doğrultusu­nda bu paranın istendiği ileri sürülüyor. İşe giriş olmazsa da paranın iade edileceğin­i belirten dolandırıc­ılar, parayı aldıktan sırra kadem basıyor.

 ?? 0erYe BİLKAY ??
0erYe BİLKAY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye