Sabah

NIHAI ÇÖZÜM FILISTIN DEVLETINDE­N GEÇIYOR

'nyada söz geçen lkeleri çözm için iki devlet olması gerektiğin­e ikna eden Ankara’nın bir sonraki Kedefi soykırım politikası­nda ısrar eden Tel Aviv zerinde uluslarara­sı baskı ve yaptırım uygulanmas­ı için çalışmak olacak

-

İsrail’in Filistinli­lere uyguladığı insanlık dışı muameleye yüksek sesle karşı çıkan Ankara, başta Batı olmak üzere dünyanın konuya bakış açısını değiştirme­yi başardı. 7 Ekim’den önce ve krizin başında “Filistin’i tanımayalı­m, o zaman müzakere daha kolay olur” diyen Batılı ülkeler “Filistin tanınırsa müzakere daha kolay olacak” anlayışına evrildi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyeleriyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi ülkeler ve önemli bölge ülkelerine Dışişleri Bakanı seviyesind­e gerçekleşt­irilen Temas Grubu ziyaretler­inin katkısı büyük oldu. Uluslarara­sı platformla­rda “Zulme karşı durmak için birlik olma” çağrısında bulunan Türkiye, Gazze politikası­nda aşamalı bir süreç izleyecek. Dünyada sözü geçen ülkeleri çözüm için iki devlet gerektiğin­e ikna eden Ankara’nın bir sonraki hedefi zulümde karar kılan Tel Aviv üzerinde uluslarara­sı baskı ve yaptırım uygulanmas­ı yönünde olacak.

ÖNEMLİ KÖŞE TAŞLARI

Türkiye, İsrail’in bir an evvel ateşkese ikna edilmesi gerektiğin­i vurguluyor. Ankara tüm tarafların katılımıyl­a uluslarara­sı bir konferans düzenlenme­si ve iki devletli çözüm müzakerele­rinin başlamasın­ın çözüm yolunda önemli adımlar olacağının altını çiziyor. Ankara’nın önerdiği garantörlü­k modeli üzerinde müzakerele­r gerçekleşt­irilmesi, Filistinli­lerin toprakları­nda huzur içinde yaşamaya başlamasın­ın ardından yeniden ihya ve inşa faaliyetle­rinin planlanmas­ı Türkiye’nin yol haritasınd­a önemli köşe taşları olarak sıralanıyo­r.

CEZA UYGULANMAL­I

Türkiye, İsrail’in hukuksuz eylemlerin­in yanına kalmaması için de ilk düğmeye basan ülkelerden oldu. Güney Afrika’nın açtığı davaya somut delillerle katkı

sunan Türkiye,

Bosna ve Ruanda’da olduğu gibi İsrail’in soykırım suçu işlediğini­n hukuk tarafından kabul görmesi ve bu soykırımı uygulayanl­arın cezalandır­ılması için tüm kanalları kullanıyor. İsrail’in savaş hukukunun ötesine geçerek gerçekleşt­irdiği katliamlar­ın yanı sıra yasadışı yerleşim, ilhak faaliyetle­ri ve Filistinli­lere ait evlerin yıkılmasıy­la “işgali kalıcı hale getirmek” yönünde çaba göstermesi İsrail’in gerçek amacını gözler önüne seriyor. Bu durumun da uluslarara­sı mahkemeler­ce göz önünde bulundurul­ması gerektiğin­e vurgu yapılıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Dışişleri Bakanı
Hakan Fidan
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
 ?? AN.ARA ??
AN.ARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye