Sabah

İran sineması

-

İran Devrim Muhafızlar­ı Komutanı Kasım Süleymani’nin 2020’de ABD tarafından öldürülmes­inin ardından İranlı yetkililer­in kendisiyle iletişime geçtiğini anlatan ABD Başkanı Trump, Tahran’ın, ABD üssüne yaptığı misillemey­i önceden haber verdiğini söylemişti.

Tahran “Allah kuru iftiradan saklasın” dese de İran’ın intikam için vurduğu ABD hedeflerin­in boşaltılmı­ş olması, saldırıda can kaybı yaşanmamas­ı Trump’ı doğruluyor­du.

İran o gün bugündür ABD’den ve İsrail’den gelen açık meydan okumalar, suikastlar, terör eylemleri, askeri saldırılar karşısında gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi tepkisiz kaldı. Arada gündem değiştirme­k için Barzani’yi falan vurdu.

Ama nereye kadar...

Neticede bir ABD başkanında­n gelen bu ifşaat, 1979’daki devrimden beri ülkeyi “ABD ile savaştayız” diyerek sıkıyöneti­mle idare eden rejimi içeride çok zora sokmuştu. Tahran’ın, uğruna halkından fedakarlık istediği “şeytanla savaş” söyleminin foyoları iyice dökülmüş, halktaki “danışıklı dövüş” algısı güçlenmişt­i.

Bir şeyler yapılmalıy­dı.

İran’ın dini lideri Hamaney geçtiğimiz gün nihayet podyuma çıktı. Fotoğrafçı­lar parmağında­ki kırmızı yüzüğe fokuslandı­lar. Basındaki arzuhalcil­eri de kırmızı yüzüğün kuşkusuz savaş anlamına geldiğini yazdılar. Hamaney’in önünde poz verdiği balistik füzelerin nereye gideceği kesinleşmi­şti.

9e Tahran yönetimi gece yarısı, Suriye’de İran toprağını (Büyükelçil­ik) vuran İsrail’e saldırmala­rı için dronlarını yola çıkardıkla­rını dünyaya ilan etti.

Sabaha karşı İsrail’de olmaları bekleniyor­du.

Filmin sonunu söylememe gerek var mı?

Ama “İran’a neden inanmıyors­u nuz anlamıyoru­z” diyen 9atan Partili arkadaşlar kızmasınla­r diye Mollaların hakkını teslim edelim. Kimse bu kez Tahran’ın misilleme öncesi Netahyahu’ya telefon açtıkların­ı falan söyleyemez.

İran’ın dronlarını, füzelerini israil’e ulaşmadan daha Irak’ta Suriye’de, Ürdün’de serçe gibi avlayan ABD

Başkanı Biden’ın “Tamam ödeştiniz, bitti” demesi, Netantahu’ya “Bir zafer kazandın bu zaferi al” tavsiyesin­de bulunması da tezleri doğruluyor.

 ?? ??
 ?? ?? PHliK DlWiQRN#VDEDK FRP WU
PHliK DlWiQRN#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye