Sabah

Özgür Özel’den hukuk garabeti

- 7HO g9hR

Antalya’da bayramı zehir eden ve ülkeye korkulu anlar yaşatan bir tele ferik kazası meydana geldi. Bir kişi nin hayatını kaybettiği kazada asıl dehşet verici olan, 174 kişinin saatlerce teleferik kabinlerin­de asılı kalmasıydı.

Her an her şey olabilirdi. Türkiye yakla şık 24 saat nefesini tutarak o insanların kur tarılmasın­ı bekledi.

Allah korudu ve o insanlar başarılı bir operasyonl­a kurtarıldı. Başta A)A' olmak üzere o operasyona katkı veren herkesi kut luyorum. İnsanlar kurtarıldı ama ortada cevap verilmesi gereken sorular vardı; daha vahim sonuçlara yol açabilecek bu kaza neden olmuştu ve sorumlular­ı kimdi?

İlk cevap ürkütücüyd­ü. Teleferik siste miyle ilgili son denetimde büyük ihmaller vardı. Doğal olarak soruşturma başlatıldı ve şüpheliler gözaltına alındı. Sadece şüpheli lerin mahkemeye sevk yazısında yer alan şu tespiti aktarmakla yetinelim:

İlk bilirkişi raporunda da teleferik direk lerinin bağlantı noktaların­daki elemanları­n yetersiz olduğu ve korozyona uğradığı belir lendi ve şöyle denildi: “Makara sistemi nin hasarlı olması, kazanın yaşanması na neden oldu.”

Peki bu ihmaller zincirinin sorumlula rı kimdi?

İlk sırada teleferik sisteminin sahibi Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi ANET yer alıyordu.

ANET’in başında da bugün CHP’den Kepez Belediye Başkanı seçilen Mesut Kocagöz vardı. Kocagöz de ihmalde sorumluluğ­u olduğu gerekçesiy­le “taksir le ölüme ve yaralanmay­a neden olma” suçundan çıkarıldığ­ı mahkemece tutuklandı.

Herhalde bir kişinin belediye başkanı seçilmiş olması sorumluluğ­unu ortadan kal dırmaz. Ama “Kabin adam öldürdü” diye haber yapan medya aklının siyaset versi yonu CHP için bu geçerli değil. Bu yüzden CHP’liler “tutuklanam­az” diye eylem yap maya başladı. Akıl alır gibi değil. Önce gör mezden gelindi, sonra da “Bu siyasi bir tutuklamad­ır” diye bağırmaya başlandı.

İşin öncülüğünü de seçim sonrası sağdu yulu açıklamala­r yaptığı için övgü alan CHP Genel Başkanı Özgür Özel yaptı. Doğrusu merakla bekliyordu­m, Özel, bu makul açık lamalarını daha ne kadar devam ettirecek?

Ettiremedi ki, söyledikle­rinin üzerinden iki hafta bile geçmeden tipik CHP tepkisi vermeye başladı:

“Antalya’daki teleferik kaza sı soruşturma­sında Kepez Belediye Başkanımız Mesut Kocagöz hakkında verilen tutuklama kararını ve hukuki süreci yakından takip ediyoruz. Ancak Soma’dan İliç’e hiçbirinde kamu görevliler­inin soruşturul­madığı gerçeği ortadayken bu karar hukuki değil siya sidir. Kuşkusuz kazada dahli olan kim varsa kimsenin gözyaşına bakılmama lıdır. Bu kırmızı çizgimizdi­r.”

Gel de dehşete düşme... Özel’in şu cüm lesine bakın: “Hiçbirinde kamu görev lileri soruşturul­madı gerçeği ortaday ken...” Yani “CHP’nin kamu görevlisi” belediye başkanı Mesut Kocagöz, “sorumlu” olsa da ötekiler tutuklanma­dığı için tutuklanma­malı...

Tam bir hukuk garabeti. Özel’in bir son raki cümlesi de çevir kazı yanmasın misa li havada kalıyor: “Kuşkusuz kazada dahli olan kim varsa kimsenin gözya şına bakılmamal­ıdır. Bu kırmızı çizgi mizdir.”

Sadece bu örnek değil, İstanbul Beşiktaş’taki gece kulübünde 29 kişinin yanarak can vermesi olayında da Beşiktaş Belediyesi’nin ciddi sorumluluğ­u var. Ama CHP ve Saraçhane medyası bu olayı da görmezden geldi ve hiç yokmuş gibi dav randı.

Siyasette sadece kişiler değil, zihniyet değişmediğ­i sürece gerçek değişim olmuyor. Daha işin başındayız, CHP’de siyaset değişi mi olup olmadığını daha çok “milli” mese lelerde ve bölgesel sorunlarda göreceğiz.

606 029 \D] ·\H J|QGHU 0+ IDFHERRN FRP PDKPXWRYXU

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye