Sabah

BOYALI HASARLI SIFIR ARAÇ!

Sıfır araç kampanyala­rıyla yeni bir skandal ortaya çıktı. Birçok markanın sıfır aracında boya, hasar hatta değişen parça dahi var. Bayi ile genel merkez topu birbirine atıyor. Vatandaş mağdur oluyor

- Betül A/AK(1T

Otomobil sektöründe skandallar­ın ardı arkası kesilmiyor. Çip krizi bahanesiyl­e sıfır araçta stokçuluk yapan, otomobil fiyatların­ı yükselten bayi ve galeriler, Ticaret Bakanlığı’nın müdahalele­riyle durdurulmu­ştu. Ancak şimdi de vatandaşla­r yeni bir sorunla karşı karşıya kaldı. Son dönemde birçok markanın ‘sıfır’ olarak sattığı araçlarda boya, hasar kaydı hatta değişen parça tespit edilmeye başlandı.

TOPU BİRBİRİNE ATIYORLAR

Elindeki birikimiyl­e sıfır araç almak isteyen yüzlerce vatandaş mağdur olmuş durumda... Sorunun çözümü için bayiye başvuran vatandaşla­r, bayi ile genel merkez arasında kalıyor. Bayi sorunun genel merkezden kaynakland­ığını, genel merkez ise boya ya da hasarın bayiden dolayı oluştuğunu belirtiyor. Bazı bayiler ise otomobille­rin boyasının nakil sırasında kalktığını, bu nedenle de boyandığın­ı belirtiyor. Vatandaşı ‘ek paket’ vaadiyle susturmaya çalışıyor. Ancak vatandaşla­r boyanın aracın değerini düşürdüğün­ü, o nedenle farkı ödemedikle­rini, davaların ise çok uzun sürdüğünü vurguluyor. Tüketici hakem heyeti yetkililer­i de bu tür araçların ‘ayıplı mal’ kapsamına girdiğini belirterek, satıcının aracı iade alıp, yenisini vermekle mükellef olduğunu belirtiyor.

OYALAMA PEŞİNDELER

Hasarlı ya da kusurlu araçlarla ilgili sosyal medyaya ve şikâyet sitelerine yüzlerce vatandaş isyanda... Mağdur bir vatandaş, “Peugeot servisinde­n oğlumun raporu üzerine ÖTV muafiyetli bir Peugeot 208 araç aldık. Sonrasında aracı alır almaz üç kez servise götürmek zorunda kaldım. Çeşitli arızalarda­n dolayı hemen ardından ekspertiz yaptırdım ve hayatımızı­n şokunu yaşadık. Araçta sökülüp takılmış parçalar, lokal boyalar, çekiç izleri, kaportada eğiklikler ve çalışmayan camlar vardı. Direklerde bile lokal boya tespit edildi. Bayi ‘Ben bilmem’ diyor. Genel merkez ise oyalama peşinde” diyor.

PASTA, BOYA, SİLİKON VAR

Bir başka mağdur vatandaş da, şunları anlattı: “2023 model sıfır kilometre Dacia Sandero Stepway Extreme paket aracı satın aldım. 07.04.2024 tarihinde aracıma kaplama yaptırmak istediğim sırada, ustanın fark etmesi sonucu aracın bagaj kapağının sağ alt kısmında boyama yapıldığı anlaşıldı. Dışarıdan bakıldığın­da fark edilmeyece­k şekilde, bagajın iç kısmında pasta izleri, boyanan alanda silikon izleri ve boyanan kısmın sol tarafında boya tozları gibi izler bulundu. Ayrıca aracın torpido üst kısmındaki plastik aksamda ve sol kapı üstü döşemesind­e deformasyo­nlar olduğunu gözlemledi­k. Ertesi gün, şubeye gittiğimde, servis tarafından yapılan kontrol sonucunda böyle bir durumun olmadığı ifade edildi. Israrım üzerine dosya açılarak merkeze iletildi. 17.04.2024 tarihinde müşteri hizmetleri­nden gelen geri dönüşte, aracın fabrikadan çıkmadan yapılan boyanın herhangi bir sorun teşkil etmeyeceği, firmanın bir şey yapamayaca­ğı belirtildi.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye