Sabah

Yapay zekâ ve gelecek

- SAİT *hRS2< VDLW JXUVR\#VDEDK FRP WU

Bahçeşehir Üniversite­si’nin (BAU) tek noloji ve girişim merkezi Future Campus’ün ev sahipliğin­i yaptığı Future Al Summit 24’te, yapay zekânın (YZ) geleceği çeşitli perspektif­ler bağlamında ele alındı. Zirve, 7 bin 500 kişinin katılımıyl­a ger çekleşti. 55 oturum, 50’nin üzerinde marka ve 120’ye yakın girişimci ve akademisye­n ile Uluslarara­sı Yapay Zekâ zirvesi tamamlan dı. Bu zirveyi birlikte takip ettiğim,

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan

ile değerlendi­rdik.

Zirvede YZ’nin eğitim sistemleri üzerinde dönüştürüc­ü bir güç olma potansiyel­ine sahip olduğu özellikle vurgulandı. Kişiselleş­tirilmiş öğrenme deneyimler­i sunarak her öğren cinin kendi hızında ve stilinde öğrenmesi ne olanak tanıma potansiyel­i oldukça önem li. Bu sayede öğrenciler­in potansiyel­lerini tam olarak kullanmala­rını sağlayabil­ir ve onla rı geleceğin zorlukları­na daha iyi hazırlayab­ili riz.

Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ’ın

Metodbox AI sunumu da uygulama özelinde çok dikkat çekiciydi.

Zirvede YZ’nin olmazsa olmazı olan veri nin önemi vurgulandı. Veri, YZ sistemleri­nin geliştiril­mesi ve eğitilmesi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle, veri toplama ve kullanı mı konusunda etik ve yasal çerçeveler­in oluş turulması gerekiyor. YZ’nin yeni iş imkânları yaratacağı da zirvede ele alınan konular dan biriydi. YZ’nin birçok sektörde dönüşü me yol açacağı da zirvede vurgulandı. Sağlık, hukuk, finans ve spor gibi sektörlerd­e YZ’nin nasıl kullanılab­ileceği ve bu kullanımın sek törleri nasıl etkileyebi­leceği hakkında bilgi ler paylaşıldı. YZ’nin küresel bir sorun olduğu ve bu sorunun çözümünün ancak uluslara rası işbirliği ile mümkün olacağı da zirvede dile getirildi. YZ’nin etik ve sorumlu bir şekil de geliştiril­mesi ve kullanılma­sı için uluslara rası standartla­r ve düzenlemel­er oluşturulm­a sı da gerekiyor.

Eğitimin dijital lideri

Bahçeşehir Üniversite­si Mütevelli Heyeti Başkanı ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel,

eğitimden başka hiçbir sektörde yer almayan bir eğitim gönül lüsü. İnterneti okullarınd­a ilk kullanan, aynı zamanda Fen ve Teknoloji okullarını­n ülke mizdeki kurucusu. Ayrıca BAU Uygulamalı Yapay Zekâ Araştırma Merkezi ve BAU AI Future Zirvesi’nin de kurulmasın­da öncülük yaptı.

YZ konusuna büyük ilgi duyan Yücel, bu alandaki gelişmeler­i yakından takip edi yor. YZ’nin eğitimde kişiselleş­tirilmiş öğren me deneyimler­i sunarak her öğrencinin kendi hızında ve stilinde öğrenmesin­e olanak tanı yacağına inanıyor. Ayrıca, YZ’nin en iyi şekil de kullanılab­ilmesi için insan zekâsı ve bece rilerinin de gerekli olduğuna savunuyor. Türkiye’nin YZ alanındaki gelişmeler­i takip etmesi ve bu alanda yatırım yapması gerekti ğini her fırsatta vurguluyor.

BAU Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu’nu ve BAU Global Başkan Yardımcısı Dr. Serdar Şenel’i bu önem li zirveyi ülkemizde gerçekleşt­irdikleri için kutluyorum.

THO

S0S S* 0ESA0+ LQVWDJUDP FRP VDLWJXUVR\

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye