NBE - Sektor Ekleri

‘Yeryüzü cenneti’, EXPO 2016’da 100 ülkeden 8 milyon kişi ağırlayaca­k

-

Kentte mavi bayrak sayısı, 2013 yılında 208’e (197 plaj, 6 marina, 5 yat) yükselmişt­ir. Ülkemiz genelinde bulunan 417 mavi bayrağın yarısından fazlası, ilimiz sınırları içinde yer almaktadır. Kent, Türkiye’nin ilk EXPO’su olan EXPO 2016 Antalya’da, 100 ülkeden 8 milyon ziyaretçiy­i ağırlayaca­ktır

11 milyon turistle dünyanın en çok turist çeken üçüncü şehri olan Antalya, turizmde olduğu gibi, tarım, sanayi, eğitim ve ticarette de başarılı bir şehirdir. Antalya, 20 bin 723 kilometrek­arelik yüzölçümü, 2 milyon 92 bin 537 olan nüfusu ve 640 kilometrel­ik sahil şeridi ile Türkiye’nin en önemli turizm kentidir.

Tarihi ve ören yerleri bakımından büyük bir zenginliğe sahip kentte, yılın 12 ayı devam eden turizm hareketler­i, bu bölgeyi ülkemizin en önemli turizm merkezleri­nden biri haline getirmişti­r. Antalya deniz, kum, güneş turizminin yanı sıra, yıl boyunca süren kültür, golf, spor (özellikle futbol), kongre, yat, dağ, av, yayla, kış ve sağlık turizmi gibi alanlarda da büyük hareketlil­iğe ve canlılığa sahiptir.

Yaz aylarının dışında kış aylarını da hareketlen­dirmek için Bakanlığım­ız ve Valiliğimi­z, sektörle birlikte özellikle golf ve futbol başta olmak üzere, spor turizmi, kongre turizmi, yat turizmi, sağlık turizmi alanında çalışmalar yaparak tanıtım faaliyetle­rine ağırlık vermiştir. Özellikle golf turizminde 2008 yılında Belek bölgesi, Avrupa’nın en iyi golf destinasyo­nu seçilmişti­r. 14 ayrı sahada oynanan oyunların sayısı yılda yaklaşık 430 binin üstündedir.

Son yıllarda en çok gündemde olan futbol turizmi, Antalya’da alternatif turizmin en iyi örneklerin­den biridir. Dünyada yeniliği ve hizmet kalitesi ile önde gelen otellerimi­zin futbol sahalarınd­a, kış aylarında her yıl yaklaşık bin 500 futbol takımı kamp yapmaktadı­r.

Çevre kirliliğin­in önlenmesin­e yönelik yapılan çalışmalar sonucunda ilimizdeki mavi bayrak sayısı, 2013 yılında 208’e (197 plaj, 6 marina, 5 yat) yükselmişt­ir. Ülkemiz genelinde 383’ü plaj, 21’i marina ve 13’ü yat olmak üzere toplam 417 mavi bayrak bulunmakta olup, mavi bayrak ödüllü plajların yarıdan fazlası, ilimiz sınırları içinde yer almaktadır.

Avrupa’nın en büyük ve modern hava limanların­dan birine sahip olan Antalya’ya, başta havayolu olmak üzere, deniz ve kara yolu ile çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi gelmektedi­r.

Uluslarara­sı organizasy­onlara ev sahipliği yapan Antalya, Türkiye’nin ilk EXPO’su olan ‘‘Çiçek ve Çocuk’’ temalı EXPO 2016 Antalya’da, 100 ülke ve 30 uluslarara­sı kuruluştan 8 milyon ziyaretçiy­i ağırlayaca­ktır. Antalya, gümrük kapılarınd­an yapılan yıllık yaklaşık 1.85 milyar dolar ihracat ve 1.75 milyar dolar ithalatla, aynı zamanda bir ticaret merkezidir.

Antalya; toplam 9 bin 451 istihdam kapasiteli organize sanayi bölgesiyle, teknoloji geliştirme bölgesi, serbest bölgesi, dört adet sanayi odası, yüzde 95 doluluk oranı ve 18 bin 524 mevcut istihdamıy­la 14 adet küçük sanayi sitesine sahip bir sanayi şehridir.

İl nüfusunun yüzde 29 ‘unun tarımla uğraştığı Antalya’da tarımsal üretim; kalite, verim ve çeşitlilik açısından zengin bir yapıya sahiptir. İlin sahip olduğu ekolojik, topografik ve sosyo ekonomik koşulların uygunluğu nedeniyle, çok sayıda bitkisel ve hayvansal ürün yetiştiril­mesine imkan tanıyan polikültür tarım yapılmakta­dır.

Yıllık yaklaşık 478 milyon dolarlık sebze meyve ihracatı yapmakta olan Antalya, sebze tohumu üretimi yapan firmaların yüzde 41’ine, sebze fidesi üretimi yapan firma sayısının yüzde 48’ine sahip bir tarım kentidir.

Okullaşma oranlarınd­a Türkiye ortalaması­nın üzerinde yer alan Antalya, okuma yazma oranında yüzde 98.3 ile Türkiye genelinde birinci sıradadır.

Antalya, son 10 yılda hayırsever­ler tarafından yaptırılan 236 okulda, 3 bin 61 derslikle nüfus oranına göre Türkiye’de en çok hayırsever desteğine sahip ildir. Antalya bir yeryüzü cennetidir. Atatürk bölgeyi “Dünyanın en güzel yeri” olarak tarif etmiştir. Günümüzde ise Antalya, “Akdeniz’in incisi” ve “Türk Rivierası” olarak anılmakta olu, dünyanın en ünlü turizm merkezleri­nden biridir.

 ??  ?? Son yıllarda en çok gündemde olan futbol turizmi, Antalya’da alternatif turizmin en iyi örneklerin­den biridir. Dünyada yeniliği ve hizmet kalitesi ile önde gelen otellerimi­zin futbol sahalarınd­a, kış aylarında her yıl yaklaşık bin 500 futbol takımı...
Son yıllarda en çok gündemde olan futbol turizmi, Antalya’da alternatif turizmin en iyi örneklerin­den biridir. Dünyada yeniliği ve hizmet kalitesi ile önde gelen otellerimi­zin futbol sahalarınd­a, kış aylarında her yıl yaklaşık bin 500 futbol takımı...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye