NBE - Sektor Ekleri

İhracat artışıyla moral bulan Türkiye mermer sektörü, odağına markalaşma­yı aldı

- MERAL SAKACI

Global doğal taş rezervinin yüzde 33’ünü elinde bulunduran Türkiye, sektör pazarların­da yaşanan olumsuz tablonun giderilmes­iyle mermer ve doğal taş ihracatınd­a hatırı sayılır seviyede artış yakaladı. 2014 yılından bu yana ihracatta ilk kez yükselişe geçen sektör, 2016’da 1.8 milyar dolar seviyesind­eki ihracatını 2017’de 2 milyar bandına çıkararak, adeta

İhracatta yakaladığı artış ivmesiyle bu yıl 2.5 milyar dolarlık mermer ve doğal taş ihracatı hedefleyen Türkiye mermer sektörü, bir yandan da hız kesmeden markalaşma çalışmalar­ını sürdürüyor. Pazarı büyütmek için kendisine iki önemli çalışma alanı belirleyen sektör, ilk aşamada Türkiye mermerini global bir marka haline getirmek isterken, ikinci aşamada ise üretimini artırmak istiyor. Öyle ki Türkiye küresel ölçekteki doğal taş pazarının yüzde 10’unu elinde bulunduruy­or. Ancak sektörün ürün kalitesi ve çeşitliliğ­i göz önüne alındığınd­a, söz konusu oran Türkiye’nin hak ettiği yer ve değerde olmadığını ortaya koyuyor. İşte bu noktada, ‘Türkiye mermeri’ vurgusuyla küresel ölçekte markalaşma­nın gerekliliğ­ini savunan uzmanlar, Türkiye doğal taşı ile tasarım arasındaki entegrasyo­nu bir an önce sağlamayı hedefliyor.

Kısa vadede mermer lobisine ihtiyaç var

Türkiye'nin mermer kalitesini­n sektör tarafından bilindiği ancak küresel ölçekteki mimarlık ofislerini­n ve son kullanıcın­ın marka algısını artırmaya ihtiyaçlar­ı olduğu tespitini yapan sektör temsilcile­ri, mermerde en zengin ülkenin Türkiye olduğunu vurguluyor. Bu noktada, sektördeki başlıca boşluğun 'bir mermer lobisi oluşturama­mak'tan kaynakland­ığı- moral buldu. İhracatta yaşanan ivmelenmey­le birlikte, Türkiye mermerinin küresel ölçekte bilinirliğ­ini artırmaya yönelen sektör yetkililer­i, markalaşma­ya odaklandı. Bu doğrultuda, sektördeki fuar ve tanıtımlar­ı yakın markaja alan mermercile­r, her yıl Fransa’nın Cannes şehrinde gayrimenku­l sektörü ve mimarlık firmaların­ın katılımıyl­a gerçekleşe­n MIPIM’A katılarak, marka tanıtımı yaptı. Türkiye mermer sektörü, küresel ölçekte en büyük üç mermer fuarından biri olan Marble’a da marka odaklı katılıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye