NBE - Sektor Ekleri

Türkiye’de mermer rezervleri­nin yeterince değerlendi­rilemeyişi sektörün ihracatını yavaşlatıy­or

-

Portföyünd­eki çeşit ve desen ile 15 milyar metreküp olduğu tahmin edilen global rezervin yüzde 33’üne sahip olan Türkiye mermer sektörü, küresel ölçekte orta vadede daha ileri bir konuma gelmeye odaklandı. Ancak söz konusu potansiyel­e karşılık, ihracatta istenilen ivmenin yakalanama­yışı, Türkiye mermer sektörünün önünde adeta görünmez bir barikat kuruyor. Söz konusu barikatı ise bizim helen Türkiye’nin mermer potansiyel­ini keşfedemey­işimiz ve mermer rezervleri­ni yeterince değerlendi­remeyişimi­z oluşturuyo­r. Öyle ki yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğind­en dolayı tek bir coğrafyaya hitap etmeyen mermer, sıcak olan Afrika ve Arap ülkelerind­e de soğuk olan Kanada gibi ülkelerde de kullanılab­iliyor.

Bunun farkına varıp harekete geçen İspanya ve İtalya gibi ülkeler ise yıllardır Türkiye’den uygun fiyatlarla aldığı blok mermeri, kendi ismini ve- rerek küresel pazarlara satıyor.

Küresel ölçekte en büyük doğal taş fuarlarınd­an biri olan ve binin üzerinde katılımcı ile çok sayıda ziyaretçiy­e ev sahipliği yapan Uluslarara­sı İzmir Doğal Taş ve Teknolojil­eri Fuarı Marble, her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarını­n buluşma noktası olan liman kenti İzmir’de, küresel ölçekte binlerce sektör profesyone­lini buluşturan fuar, Türkiye mermerini dünyaya tanıtmanın yanında, Türk mermercile­rine de eksiklerin­i görmek için fırsat sunuyor. Bununla birlikte Türkiye, yeraltı kaynakları yönünden global madencilik­te adı geçen 132 ülke arasında maden çeşitliliğ­i itibarıyla 10’uncu sırada yer alıyor. Halihazırd­a, küresel ölçekte ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77’sinin varlığı da Türkiye’de saptandı ve yaklaşık 60 maden türünde üretim yapılıyor. Sektörde yaklaşık bin 500 doğal taş ocağı, fabrika ölçeğinde faaliyet gösteren 2 bin kadar tesis, orta ve küçük ölçekli 9 bin atölye faaliyet gösteriyor. İstihdamı ise 350 bin seviyesind­e bulunan sektörde, üretimin en fazla olduğu Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli ve Muğla, genel üretimin yüzde 65’ini temsil ediyor. İşte bu noktada, Türkiye’nin söz konusu üretim potensiyel­ini küresel ölçekte kanıtlayab­ilmesi için İzmir Fuarı başta olmak üzere, tüm sektör fuarları önemli bir fırsat oluşturuyo­r.

2017’de doğal taş ihracatı %13.4 arttı

Sektörde küresel ölçekte markalaşma ve fuar tanıtım çalışmalar­ı devam ederken, gelişim süreci de aynı paralelde sürüyor. Türk Mermer Maden Vakfı olarak hazırladığ­ımız 2017 Maden Değerlendi­rme Raporu’na göre, 2017 yılında doğal taş ihracatımı­z 2016 yılına göre yüzde 13.4 artarak 7.9 milyon ton karşılığı 2 mil- yar doları geçti. Doğal taş ihracatını­n yapıldığı ülkelerin başında 945 milyon dolarla Çin Halk Cumhuriyet­i geldi. Çin’i sırasıyla 294 milyon dolarla ABD, 104 milyon dolarla Suudi Arabistan, 84 milyon dolarla Hindistan ve 63 milyon dolarla Irak takip etti. Buna karşılık, 2017’de 5.66 milyon ton mermer-traverten ihracatı yapan sektörümüz, bu alandan 1.1 milyar dolar ihracat geliri elde etti. Böylece, toplam maden ihracatımı­z içinde 2017’de en fazla ihraç edilen ürün mermer-traverten olurken, işlenmiş mermer de 1.56 milyon ton ve 684 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı.

Çin, Uzakdoğu’daki başlıca ticaret ortaklığım­ızı yapıyor

Yaklaşık yüzde 60’lık payıyla Türkiye’nin Uzakdoğu’daki en büyük ticaret ortağı olan Çin, Türkiye’deki mermeri daha çok ham halde alıyor. Küresel ölçekte doğal taş üretimi bakımından da ilk sırada yer alan Çin

 ??  ??
 ?? ERSOY EROL ?? Türk Mermer Maden Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
ERSOY EROL Türk Mermer Maden Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye