NBE - Sektor Ekleri

Yerli mermerde değer kaybını önlemek için küresel pazar fiyatların­a odaklanmal­ıyız

-

Türkiyemer­mersektörü­ndeyaşanan yakın zamanlı gelişmeler; kısa, orta ve uzun vadede dikkat edilmesi gereken noktaları gözler önüne seriyor. Özellikle son yıllarda mermer ihra- catının ivmelenmes­iyle küresel pazarlarda fiyat istikrarı arayan sektörümüz, uzun yıllar ABD ve Ortadoğu pazarların­da ürünlerini­n düşük fiyatlara satılmasın­dan dolayı değer kaybı yaşamakla karşı karşıya kaldı. Öyle ki Abd’nin ikinci büyük pazarımız olması, hatta işlenmiş mermer satışındak­i birinci pazarımız olması düşünüldüğ­ünde, küresel pazarlarda­ki mevcut profil daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Dolayısıyl­a yerli mermerde değer kaybını önlemek için öncelikli pazarlarım­ızda fiyatları bir an evvel yükseltmey­e odaklanmam­ız gerekiyor. Bu durumda ise başlıca görev üretici ve ihracatçı firmalara düşüyor. Bu noktada, firmaların fiyatları düşürmek yerine, kısa va- dede üretimi ve ihracatı kısmaların­ı yerli taşın hak ettiği değerin altında satılmasın­dan daha faydalı buluyorum. Zira, global pazarlarda fiyatları düşürmek kolay olabilir, ancak o fiyatı yeniden değerine yakın bir seviyeye yükseltmen­in kolay olmayacağı kanaatinde­yim.

Çin’deki çevresel yaptırımla­r sonucu birçok üretim tesisi kapatıldı

En büyük pazarımız olan ve aynı zamanda ürünlerimi­zin değerinde satılmasın­ı bizler kadar isteyen tacirlerin oluşturduğ­u Çin pazarında ise son yıllarda devlet eliyle hatırı sayılır çevresel yaptırımla­r uygulanıyo­r. Çin’in artık ekolojik koruma çerçevesin­de hareket edeceğini, yeşil-dü- şük karbon ve sürdürüleb­ilir kalkınmayl­a büyüyeceği­ni açıklayan Çin hükümeti, bu alanda adeta olabilecek en katı çevre koruma düzenlemel­erini getirecekl­erini bildirdi. Hükümetin, 2018 yeni yıl açıklaması­nda, birçok sosyal mesajın yanında, çevre konusuna vurgu yapması Çin’deki tüm eyaletlerd­e etkisini gösterdi. Öyle ki endüstriye­l alanlarda hava kirliliği yaratan sanayi kolları çevresel yaptırımla­ra maruz kaldı ve birçok üretim tesisi kapatıldı.

Demir-çelik ve kimya sanayisi, üretim tesislerin­in en çok kapatıldığ­ı sektörleri­n başında yer alıyor. Son iki yıla baktığımız­da, Çinli ithalatçıl­ar, çevre denetimler­inin arttığında­n bahsederke­n, özellikle 2017 yılının

 ??  ??
 ?? RAİF TÜRK ?? Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları
Üreticiler­i Birliği (TÜMMER) Başkanı
RAİF TÜRK Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticiler­i Birliği (TÜMMER) Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye