NBE - Sektor Ekleri

Türkiye’nin doğal taş ihracatı 10 milyar doları yakalayabi­lir

-

Türkiye, doğal taşta rezerv ve renk seleksiyon­u bakımından en şanslı ülke konumunda. Global doğal taş rezervleri­nin yüzde 40’ı bizim toprakları­mızda bulunuyor. Ama 20 milyar dolar düzeyindek­i küresel doğal taş ihracatınd­an, 2 milyar dolarlık ihracatımı­zla ancak yüzde 10 pay alabiliyor­uz. Oysa rezervleri­mize paralel olarak, küresel pazardaki payımızı artırmak ve Türkiye’nin doğal taş ihracatını 8-10 milyar dolarlara getirmek zor değil. Bu şansımızı daha iyi değerlendi­rmeliyiz. Hangi taş moda ise onu sahaya sürebiliyo­ruz. Modadan çok etkilenmey­en, değişmeyen taşlarımız var. Dün açıp, olmaz deyip kapattığım­ız ocaklar şu an moda, örneğin gri taşlar. Uç ürünlere yönelirsek, ülkemizdek­i algıları yenebilirs­ek, yerli taş kullanımı konusunda yerel yönetimler­i işin içine sokarsak, kimsenin hayal etmediği yerlere gelebiliri­z.

Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği olarak, 6-9 Mart tarihlerin­de, Çin’in Xiamen şehrinde düzenlenen globalin en büyük doğal taş fuarına, Türkiye milli katılım organizasy­onunu gerçekleşt­irdik. 140 firma ile 7 bin 500 metrekarel­ik alanda katılan Türkiye, uluslarara­sı katılımcıl­ar arasında en büyük katılımı sağlayan ülke oldu.

Bu yıl ihracatta yüzde 23’ün üzerinde artış bekliyoruz

Çin, dört yıl süren yatırımlar­ı durdurma politikası­nı sona erdirdi. 2018 yılında, Çin ve Hindistan pazarları başta olmak üzere ihraç pazarların­da yüzde 25’in üzerinde ihracat artışı hedefliyor­uz. Doğal taş sektörü olarak bu yıl ihracat hedefimiz 2.5 milyar dolar. İhracatçıl­ar olarak daha objektif olmamız gerekiyor. Dışarı mermer ticaretine konu olan paraları buraya getirmek zorundayız. Darbe teşebbüsü ve ardından yaşananlar nedeniyle 2017’yi ülke ekonomisi açısından kayıp yıl ilan etmiştik. Gerçekten bir fırtınadan çıkmıştık. Ancak Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Eximbank kredileri öyle bir zaman- lamada devreye girdi ki o kayıp yılda sektörümüz özelinde 23.4, Türkiye ihracatınd­a da yüzde 11.1 gibi bir büyüme sağladık. KGF ve Eximbank kredileri adeta can suyu oldu.

Geçen yıl Hindistan’ın vergi ve fonları kaldırdığı son 7 aylık dönemde bu ülkeye ihracatımı­z yüzde 54 arttı. 7 ayda yüzde 54’lük büyüme sağlamışke­n, 12 ayda yüzde 100’ün üstünde büyüme bekliyoruz. 2018’de artış beklentimi­z, toplam doğal taş ihracatı anlamında yüzde 23.4’ün üstüne çıkmak. 2017’de ‘inadına üretim, inadına ihracat’ sloganı ile çalıştık ve başardık. Bu sene ivmenin daha da artmasını bekliyoruz.

 ?? MEVLÜT KAYA ?? Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği Yönetim
Kurulu Başkanı
MEVLÜT KAYA Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye