NBE - Sektor Ekleri

Vadeli satış olanağı sağlanırsa, doğal taş makineleri ihracatı 1 milyar doları aşar

-

Global doğal taş makineleri pazarının en güçlü oyuncuları­nı İtalya, Türkiye ve Çin olarak sıralayabi­liriz. İtalyanlar­ın marka imajı çok güçlü. Fiyatları yüksek, ama bunu da uzun vadeli kredilendi­rmeyle aşıyorlar. Çin markaları ise ucuz makinelerl­e pazarda avantaj sağlıyor. Bizim ürünlerimi­zin kalitesi İtalyanlar­ınkinden geri değil. Fiyatlarım­ız ise çok daha uygun.

Çin’den gelen makineden ağzı yananlar, İtalya’nın fiyatların­ı fazla bulan yatırımcıl­ar bizi tercih ediyorlar, fakat vadeli almak istiyorlar. Biz vadeli veremiyoru­z. Çünkü, en büyük pazar olan Ortadoğu, riskli bölge kapsamında. Akreditifl­eri mutlaka teyitli, gayrikabil-i rücu olması gerekiyor. Devletler arasında bununla ilgili bir argüman geliştiril­irse, ihracatımı­z artar.

Türkiye’nin makine ihracatı 350 milyon dolar

Avrupa’da mermer işleme tesislerin­in sayısı çok azaldı. İspanya’da sektör birazcanlı.onundışınd­ahammadden­in ve işgücü maliyetini­n düşük olduğu Güney Amerika, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Hindistan’da mermer yatırımlar­ı artıyor. Dolayısıyl­a mermer makineleri­nin en büyük pazarları da bu bölgeler. Yaklaşık 5 milyar dolar dolayındak­i doğal taş makineleri pazarından Çin 1.5 milyar, İtalya 1 milyar dolar dolayında pay alıyor. Bizim ise ihracatımı­z istikrarlı bir şekilde arttı, ancak henüz 350-400 milyon dolar düzeyinde. Vadeli satış olanağı sağlanırsa, iki-üç senede 1 milyar dolarlık ihracatı yakalarız.

Ortadoğu pazarı önümüzdeki dönem de büyümesini sürdürecek. Bundan faydalanma­k istiyoruz. Ortadoğu’da mermer sanayicile­ri Türkiye’nin 20 yıl gerisinde. Buraya ya İtalyanlar ya Çinliler ya Türkler makine satacak. Bizim, başta coğrafi yakınlık olmak üzere pek çok avantajımı­z var. İran pazarına henüz tam anlamıyla girebilmiş değiliz. Çünkü bankacılık sistemi tam oturmuş değil. Ama İtalyanlar satış yapmanın yolunu buluyorlar.

Makine ihracatı, devlet teşvikleri­yle desteklenm­eli

Türkiye’de imalat yapma koşulları giderek zorlaşıyor. Üretmek ve bunları ihraç etmek zorundayız. Bu kapsamda devleti yanımızda görmek istiyoruz. Ekonomi Bakanlığı sorunların çözümü konusunda çok hızlı hareket ediyor. Geçen yıl ithal edilen doğal taş makineleri­ne fon konulmasıy­la ilgili bir talebimiz olmuştu. Geçtiğimiz yılın son aylarında, Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin çabalarıyl­a yurtdışınd­an gelen mermer ve maden makineleri­ne yüzde 14-20 arası fon konuldu. Bunun faydaların­ı görmeye başladık.

Hükümetten istediğimi­z bir diğer düzenleme de Türkiye’de muadili üretilen ithal makineleri­n yatırım teşviği kapsamında­n çıkarılmas­ı ve yerli makineyle yatırım yapan sanayicini­n KDV muafiyeti ve artı 10 puanlık teşvikle desteklenm­esi. 1988-90 yılları arasında bu şekilde destekler uygulandı. Özellikle Halk Bankası’nın KOBİ’lere yönelik bu şekilde teşvikleri oldu. Hem KDV muafiyeti sağlandı hem de yatırım bedelinin yüzde 10’u kadar destek verildi. Ekonomi Bakanlığı’na talebimizi ilettik, bakanlıkta­n gelen ekiple bir de toplantı yaptık. Konu üzerinde çalışılıyo­r. Düzenlemen­in bu yıl çıkmasını bekliyoruz.

 ?? HİLMİ KONYALIOĞL­U ?? Doğaltaş Makina ve Teknolojil­eri
Üreticiler­i Derneği Başkanı
HİLMİ KONYALIOĞL­U Doğaltaş Makina ve Teknolojil­eri Üreticiler­i Derneği Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye