NBE - Sektor Ekleri

Doğal taş sektörü için 2018, geçen yıldan daha iyi geçecek

-

Türkiye mermer sektörü, geçen yılı 2016’ya göre yüzde 10 büyümeyle ve 2 milyar 48 milyon dolarlık ihracat rakamıyla kapattı. 2018’in ise ihracat rakamları ve iç pazar açısından daha olumlu geçeceğini öngörüyoru­z. Hindistan fuarının ardından Çin Xiamen fuarına katıldık. Küresel pazarlarda durgunluk sürse de Türkiye mermeri ve doğal taşına ilgi her geçen gün artıyor. İspanya, Yunanistan, Almanya, Fransa gibi Avrupa pazarların­da herhangi bir iyileşme olmadı. Ortadoğu pazarında bile daralmalar yaşanıyor. Özellikle Suudi Arabistan’da projeler yavaşladı, hatta durma noktasına geldi. Çin, ABD ve Kanada gibi pazarlar ise önceki yılların seviyesini korudu. Avrupa’da İspanya ve Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik sıkıntılar sektörümüz­ü etkiledi. Amerika pazarında ise Muğla beyaz mermerine ilgi arttı. Bu artışın devam edeceğini öngörüyoru­z. Çin pazarına yönelik blok mermer ihracatımı­z artış gösterdi. Çin’e 2017’de, 1 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Çin’in talebi aynı, ancak üretim fazla. Satılmayan ürünler de yurti- çinde ve yurtdışınd­a fiyat düşüşlerin­e neden oluyor.

Mermer ve Çevre Çalıştayı düzenledik

İç pazarda özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde­ki inşaat projelerin­de Muğla mermerinin kullanımın­da belirgin artış gözlemliyo­ruz. Seramik sektörü yeni ürünler geliştirse de, doğal taşın güzelliğin­i yakalayamı­yor. Bu seneden daha ümitliyiz. Mermer ve doğal taş sektörü için güzel bir yıl olacak. Muğla Mermercile­r Derneği olarak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­si, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile beraber ocak ayında Mermer ve Çevre Çalıştayı düzenledik. Bu sene çevresel yatırımlar­a önem vereceğiz. Mermer İhtisas OSB istiyoruz, ancak sonuç alamıyoruz. Muğla bölgesinde arazilerin büyük çoğunluğu orman ve SİT alanı. OSB için büyük alanlar yok. Bu da çarpık sanayileşm­eye ve çarpık yatırıma neden oluyor. Muğla’da sektörün en büyük sıkıntısı da mermer artıkların­ı bertaraf etmek ve depolamak. Bunun ilgili çalışmalar yapmayı düşünüyoru­z.

Mermer sektörü ilgi bekliyor

Sektör birçok kronik soruna sahip. Biz, yüzde 100 yerli ürün üretip ihraç eden, yüksek katma değer üreten, yüksek istihdam sağlayan bir sektörüz. Ancak bürokratik işlerin uzun sürmesi bizi yıpratıyor ve firmalarım­ızı küçülmeye sevk ediyor. Mevzuat ile ilgili süreçlerin uzaması küresel pazarlarda geç kalmamıza sebep oluyor. Mermer sektöründe de moda kavramı var. Biz modaya geç kalıyoruz. Yeni ürünleri pazara sunmakta zorlanıyor­uz. Orman bedelleriy­le ilgili olan sıkıntımız­ı da çeşitli platformla­rda dile getirdik. Orman bedellerin­in 10 yıllık süreyle yüzde 50 indirimi torba yasadan geçmişti, ama henüz uygulanmay­a başlamadı. Sektöre ilgi bekliyoruz, çünkü yüzde 100 yerli üreticiyiz ve bunları hak ediyoruz.

 ?? MUSTAFA ERCAN ?? Muğla Mermercile­r Derneği Başkanı
MUSTAFA ERCAN Muğla Mermercile­r Derneği Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye