NBE - Sektor Ekleri

Önceliğimi­z sürdürüleb­ilir madencilik

-

MADSİAD olarak bu yılki önceliğimi­z, İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği ortaklığıy­la çevrenin önemini anlatan sürdürüleb­ilir madencilik konusunda eğitim ve seminerler vermek. Çünkü önümüzdeki yıllarda çevre konusundak­i hassasiyet, haklı olarak daha fazla artacak. Ekolojik bir çağa giriyoruz. Sanayicile­r ve madenciler olarak bu gerçeği göz ardı edemeyiz.

Bu hususta iki konuya dikkat çekmek gerek. Mermer ocaklarınd­an çıkan ve stoklanan mermer kırıkların­ın görüntüsün­den halkımız rahatsız oluyor. Yalnız bunların atık olmadığını, geçici olarak stoklanan endüstriye­l hammadde olduğunu bilmemiz lazım. Gelecekte bu mermer kırıkları; kalsit, çimento hammaddesi ve mıcır olarak ekonomiye kazandırıl­acak. Tabi biz madenciler­in de bu kırıkları düzgün basamak kademeleri şeklinde, göze hoş gelecek biçimde stoklaması gerek. Bun- lar atık değil, milli servet. Hassasiyet gösterdiği­miz bir diğer konu da ‘Mermercile­r dağları delik deşik ediyor, görsel kirlilik yaratıyor’ şeklindeki eleştirile­rdir. Evet, bugün için denilen doğru. Lakin ilerleyen dönemlerde maden çıkarılan o yerler, şehirlerim­izin katı atık depoları olacak ve daha fazla yararlı olacak.

İstanbul Cebeci’de mıcır çıkarılan o oyuk ve çukurlar, rezerv bitince devlet tarafından ihaleyle hafriyatçı­lara 300-400 milyon liraya ihale usulüyle satılıyor. Çukurlar, inşaat temelinden çıkarılan toprakla dolduruluy­or ve yeşillendi­riliyor.

Orhaneli Maden Osb’nin ÇED belgesini aldık

Bu arada Türkiye’de bir ilk olan Orhaneli Maden Osb’mizin ÇED olumlu belgesini bu yıl şubat ayında aldık. Yurtdışınd­an birkaç yatırımcı, maden Osb’mizden yer istiyor. Mart ayı sonunda görüşeceği­z. Yönetim uygun görürse, bu projenin içine yabancı yatırımcı da alacağız. Maden Osb’lerin Türkiye geneline yayılması ve bir disiplin içinde tertemiz maden işleyen tesislerim­izin olması gerekiyor.

4. Uluslarara­sı Blok Mermer Fuarı, 24-27 Ekim’de yapılacak

Yine globalde bir ilk olan Bursa Uluslarara­sı Blok Mermer Fuarı’nın bu yıl dördüncüsü­nü yapacağız. Yurtdışınd­an da fuarımıza katılım talepleri var, fakat önceliğimi­z yerli katılımcıl­arın talebini karşıladık­tan sonra yabancı katılımcıy­a yer vermek. 24-27 Ekim 2018 tarihlerin­de gerçekleşt­ireceğimiz fuara, Hindistan ve Çin’in dışında Ortadoğu ve Avrupa’dan da katılımcı getirebilm­ek istiyoruz. Bursa’daki fuarlar arasında üçüncü sıraya yükseldik. 2015’de bu fuarda 500 blok mermer tanıtırken, 2016’da bin 80 blok, 2017’de 2 bin blok tanıttık. Üç yılda yüzde 300 artış sağladık. Bu yıl 2 bin 500’ün üzerine çıkarak, 2015’e göre yüzde 500 artış yakalayaca­ğız. Fuarda sergilenec­ek blok mermerler, daha fuar alanına inmeden satılıyor. Oysaki blok satışların­ı fuarın ikinci ve üçüncü gününde de devam ettirmek istiyoruz.

 ?? EROL EFENDİOĞLU ?? Maden-mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD)
Yönetim Kurulu Başkanı
EROL EFENDİOĞLU Maden-mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye