NBE - Sektor Ekleri

Bilecik Mermeri'nin Çin ve Hindistan’a ihracatı artmalı

-

Türkiye mermer rezervleri­nin kayda değer bir bölümünün Bilecik’te olduğu biliniyor. Bilecik mermeri, ulusal pazarda ilgi gördüğü gibi uluslarara­sı pazarda da yüksek talep görüyor. 42 fabrika ve 53 ocak işletmesi ile 80 ülkeye ihraç edilen Bilecik mermeri, Türkiye mermer ihracatını­n yüzde 15’lik kısmını oluşturuyo­r. Yurtdışı pazarının yanı sıra İstanbul, Ankara ve Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin her yerine satışlar yapılıyor. Bilecik’te mermer ihracatı, 2015’ten itibaren artış göstererek, 2017 yılında ithalat değerini geçti ve 20 milyon dolar seviyesine ulaştı.

2017’de olduğu gibi 2018 yılında da Çin ve Hindistan’a mermer ihracatını­n devam etmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin petrolü mermerdir. Çin’in, eskisi kadar olmasa da giderek artan bir mermer alımı var. Önceki yıllarda uygulanan ithalat kotası nedeniyle yeterince değerlendi­remediğimi­z Hindistan’da, kotanın kalkmasıyl­a birlikte rakamlar hızla yükselmeye başladı. Çin ve Hindistan’ın artan mermer talebi ihracatımı­za yansıyor. Türkiye’den mermeri blok olarak alan ülkelerin, bu ürünleri işleyerek Türkiye firmaların­a rakip olduğu yönünde eleştirile­r yapılıyor. Bu eleştirile­rin yersiz olduğunu düşünüyoru­m. Çünkü Çin ve Hindistan, Türkiye’den aldığı ürünlerin yüzde 90’ını kendi projeleri için kullanıyor.

İşleme teknolojis­indeki gelişmeler, ticaret hacminin artmasını sağlıyor

Mermer sektöründe son 10 yılda görülen büyüme, işleme teknolojis­indeki gelişmeler­le paralellik gösteriyor. Taş, giderek daha mükemmel hale getirilen işleme teknikleri ile kolay ve ekonomik olarak istenen şekilde işleniyor. Mermerin, mimar ve tasarımcıl­ar tarafından fazla tercih edilmesi, globalde tüketici sayısının artmasına neden oluyor. Ekolojik ve estetik görünümlü malzemeler­e olan ilginin artması da mermer tüketimini­n artmasına yardımcı oluyor. Bilecik mermeri, geniş bir yelpazede kullanılan ve tercih edilen mermer durumuna geldi. Bu bakımdan Bilecik ve çevresi, mermer sanayiinde hızlı bir gelişim gösteriyor. Bilecik, mermer rezevlerin­in fazla olmasıyla yüzlerce sanayiciye, asırlar boyu yetecek çalışma imkanı sunuyor.

Sektörün bölgesel sorunların­a baktığımız­da ise bunların orman bedellerin­in yüksekliği, Bilecik-yenişehir yolunun tamamlanma­ması ve maden ruhsatları işlemlerin­in hızlı sonuçlanma­ması olduğunu görüyoruz. 1999 yılında kurulan derneğimiz, bölgedeki sorunları tek elde toplayarak, doğaltaş ve maden sektörünün sesi olmaya devam ediyor. Bilecik Valiliği’nin katkılarıy­la, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK tarafından fizibilite­si hazırlanan ‘Mermer Atıklarınd­an Katma Değeri Yüksek Kimyasal Madde Üretimi’ projemiz devam ediyor.

 ?? TURGUT ÖZEN ?? Bilecik Mermer ve Granit Sanayicile­ri Derneği (BİLMERDER) Yönetim Kurulu Başkanı
TURGUT ÖZEN Bilecik Mermer ve Granit Sanayicile­ri Derneği (BİLMERDER) Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye