NBE - Sektor Ekleri

Mezopotamy­a'nın kadim uygarlıkla­rının mermer-maden mirasına sahip çıkıyoruz

-

Yaşamın kesintisiz 8 bin yıl devam ettiği, 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın gizemi, zengin doğal kaynakları­nda yatıyor. Adını 'bakır‘ madeninden alan kent, maden ve mermerin diyarı olmaya devam ediyor. Bitlis masifi ve Arap platformu gibi jeolojik oluşumlar, mermer potansiyel­i açısından zenginlik oluşturuyo­r. Bölgedeki Eosen ile Miyosen kireçtaşla­rı, fazla deformasyo­n geçirmedik­leri için önemli bir potansiyel taşıyor.

Karacadağ bazaltları yakın gelecekte 'Diyarbakır Taşı' adıyla anılacak

Diyarbakır’da Tigre bej, Sahara, Fossilliou­s, Lice bej, Crema Kulp, Sandwave, Orient pink, Amedian bej, Çüngüş Taşı (Bottocino-elyos), Chemgrey, Hani bej gibi onlarca çeşit mermer bulunuyor. Bu mermerler uluslarara­sı literatürd­e de 'Diyarbakır Mermerleri' olarak geçiyor. Mermerin dışında, 10 bin kilometrek­are yayılıma sahip Karacadağ bazaltları yakın gelecekte 'Diyarbakır Taşı' ola- rak sektörde yerini alacak.

Farklı fiziko-mekanik özellikler­iyle plaka verimi yüksek olan Diyarbakır taşı (bazalt), iyi cila alma özelliğiyl­e döşeme ve kaplama yapı sektörü için aranan standartla­rı taşıyor. Diyarbakır’da sadece bazalt çalışan firmaların olması, taleplerin karşılanma­sında önemli bir avantaj sağlıyor. Diyarbakır bazaltları; sur, han, hamam, cami, kilise ve sivil mimari gibi onlarca tarihi yapıda kullanıldı. Bugün de dayanıklıl­ığı ve klimatik özellikler­inden dolayı kentin meydan, kaldırım ve bordürleri­nde yerini alıyor.

Maden arama ve üretiminde­ki güvenlik sorununun önüne geçilmeli

DMD olarak, tarihsel mirasımız olan mermerimiz­i teknolojik yenilikler ile geleceğin kent ve yapı alanlarınd­a korumaya ve geliştirme­ye devam edeceğiz. Bu bağlamda sektörümüz­ün çözülmeyi bekleyen sorunların­a da değinmek gerekiyor. Bunların başında, maden arama ve üretiminde yaşanan güvenlik sorunu yer alıyor. Bu sorun, bölgenin kalkınma ve istihdamın­da belirlenen hedeflerin yakalanmas­ına engel teşkil ediyor. Ortadoğu pazarının 2011'den beri kapalı olması da Diyarbakır’daki mermer fabrikalar­ının çalışma kapasitele­rinin yüzde 20’lere kadar düşmesine neden oldu.

Sorunların çözümü için öncelikle huzur ve güven ortamının sağlanması gerekiyor. Bu, her alanda olduğu gibi maden sektörünü de rahatlatac­aktır. Ortadoğu pazarı için resmi kurumlar, yerel aktörler, TÜMMER ve derneğimiz­in daha aktif ve koordineli çalışması önem taşıyor. Ayrıca yatırım maliyeti yüksek olan madenciliğ­in altyapı faaliyetle­ri destekleme­li, MİGEM'IN bölge birimleri oluşturulm­alı, izinler merkezi kurumların yerel birimleri tarafından verilmelid­ir. Kalkınma ajansların­ın madenciliğ­e ilgisinin artması da sektöre katkı sağlayacak­tır. Öte yandan maden sektörü ile resmi kurumlar arasında İl Maden İzleme Değerlendi­rme (İMİD) birimi kurulmalıd­ır.

 ?? ZEKİ TUTAL ?? Diyarbakır Mermercile­r ve Madenciler
Derneği (DMD) Başkanı
ZEKİ TUTAL Diyarbakır Mermercile­r ve Madenciler Derneği (DMD) Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye