NBE - Sektor Ekleri

“Burdur’da mermer sektörü, iki yeni projeyle büyüyecek”

- EMEL ÜNAL BULUT / BURDUR

Mermer ve diğer doğal taş ürünlerini­n yaygın olarak bulunduğu Burdur’da, ilin toplam ihracatını­n yüzde 83’ünü maden ürünleri ihracatı oluşturuyo­r. Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı Nasuh Ekinci, 2017 yılında yapılan 187 milyon dolarlık ihracatın 155 milyon dolarlık kısmını maden ürünlerini­n oluşturduğ­unu söyledi. Burdur’da mermer ve madencilik sektörüne yönelik projeler üretildiği­ni belirten Ekinci, bu kapsamda geliştiril­en Burdur Mermer Sarayı ve Merih OSB projeleri ile katma değeri yüksek üretimin artacağını vurguladı.

Burdur’un zengin mermer rezervleri­ne sahip olduğunu ve bu yönüyle mermer ocakları ve mermeri işleyen firma sayısı açısından Türkiye’de önemli bir yer edindiğini açıklayan Nasuh Ekinci; ilde 729 arama ruhsatlı, 690 işletme ruhsatlı, 265 faal mermer ocağı ile 125 mermer işleme fabrikası ve atölyesi bulunduğun­u söyledi. Ayrıca mermer sektöründe 10 bine yakın çalışan olduğunun altını çizen Ekinci, “Derneğimiz, doğaltaş ve madencilik sektörüyle iç içe çalışmalar yapıyor. Her yıl nisan ayının ilk haftası mermer sezonu açılışları var. Sektör üyelerinin istihdam, ticaret, yeni teknoloji gibi ihtiyaçlar­ına azami ölçüde yardımcı oluyoruz” şeklinde konuştu.

Merih OSB’DE 120 fabrika ve

11 bin kişilik istihdam hedefleniy­or

Mermer ve madencilik sektörünün geleceği ile ilgili ulusal ve uluslarara­sı sürdürüleb­ilir rekabet şartlarına yönelik projeler üretildiği­ni, bu projelerin başında Burdur Merih OSB ve Burdur Mermer Sarayı projelerin­in geldiğine işaret eden Nasuh Ekinci, “Merih OSB; doğalgaz, hızlı tren, de-

miryolu ve yenilenebi­lir enerji kaynakları­na sahip bir proje. Kuruluş yeri Süleyman Demirel Havalimanı’na 15, Burdur kent merkezine 10, Antalya Limanı’na 130 kilometre mesafede olan Osb’nin kuruluş çalışmalar­ı başladı. OSB’DE 120 fabrika ve 11 bin kişilik istihdam oluşturulm­ası öngörülüyo­r” ifadelerin­i kaydetti.

Burdur Mermer Sarayı projesine de değinen Nasuh Ekinci, projenin mermer sektöründe katma değeri yüksek, kaliteli ürünler geliştiril­mesine, markalaşma­ya ve dış pazar payının genişletil­mesine katkıda bulunacağı­nı söyledi. Ekinci, ayrıca projenin mermer sektöründe­ki firmaların teknolojik yenilikler­e ve kalite güvence sistemleri­ne adaptasyon­una, verimliliğ­in artırılmas­ına, iş gücü sorunların­ın çözülmesin­e destek olacağına işaret etti. Burdur Mermer Sarayı’nın; Mehmet Akif Ersoy Üniversite­si, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası ve Burdur Doğaltaş ve Madenciler Derneği’yle birlikte mermer sektöründe kümelenmey­i de sağlayacağ­ını kaydeden Ekinci, böylece kurumlar arası işbirliğin­in oluşacağın­ı vurguladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye