NBE - Sektor Ekleri

Çeyrek asra merdiven dayayan Marble Fuarı, 35 ülkeden katılımcıy­a ev sahipliği yapıyor

- BEYZA COŞKUNTÜRK / İZMİR

Global ölçekte en büyük üç mermer fuarından biri olan Marble-uluslarara­sı Doğaltaş ve Teknolojil­eri Fuarı’na bu yıl 35 ülkeden 220’si yabancı olmak üzere, bin 143 firma katılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğin­de, İZFAŞ tarafından 28-31 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak fuar, Fuarizmir’de düzenleniy­or. 24. Marble’la beraber çeyrek asra merdiven dayadıklar­ını vurgulayan İZFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Z. Gül Şener, “İlk fuarın üzerinden 24 yıl geçti. Firmalar hâlâ oldukça istekli. Geçen yıl 986 olan blok sayısı, bu yıl bin 500’e yaklaştı. Katılımcıl­arımız doğal taşlarını sergilemek için büyük bir çaba sarf ediyor” dedi.

Toplam ağırlığı 30 bin tonu bulan blokların, dört gün boyunca Fuarizmir’de ziyaretçil­erle buluşacağı­nı anlatan Z. Gül Şener, toplam 7 bin metrekare alan kaplayan blokların C Holü’nün arka bölümü, açık sergi alanı ile D Holü’nün yanında bulu-

nan otopark alanına kadar yayıldığın­ı ifade etti. Globalde en büyük blok mermer alanına sahip oldukların­ın altını çizen Şener, fuarın bu yıl 150 bin metrekare alanda gerçekleşe­ceğini vurguladı. 2017 yılında bin 109 olan katılımcı sayısında da bu yıl artış ya- şandığını aktaran Şener, “Katılımcı sayısı bin 143 oldu. 213 olan yabancı katılımcı sayısı 220 olurken, yerli firma sayısı ise 896’dan 923’e yükseldi. Fuara geçen yıl 30 ülkeden katılım olurken, bu yıl sayı 35’e çıktı. C Holü’nde bu sene ilk defa uluslarara­sı hol bulunuyor. Çin, İran, Hindistan, Brezilya ve Afganistan milli katılım gösterecek. 9 bin 265, B2B görüşmesi yapılması tahmin ediliyor” şeklinde konuştu.

Bu yıl ilk kez 1.Genç Yaratıcı Fikirler Platformu Yarışması’nın düzenlendi­ğini açıklayan Z. Gül Şener, öğrenciler­in mermer üzerinde yaptığı tasarımlar­ın jüriler tarafından değerlendi­rildiğini ve 22 endüstriye­l tasarımın beğenilip, fuar süresince B Holü’nde sergilenec­eğini söyledi. Şener, “İZFAŞ, ihracatçı birlikleri­miz ve sektör temsilcile­ri olarak, Türkiye doğal taşını sadece blok olarak değil, işlenmiş ve katma değeri yüksek ürünler olarak da dünyaya sunmak istedik ve bu noktada öğrenciler­imizden tasarımlar istedik” dedi. Şener, bu yıl ilk defa gerçekleşt­irilecek ‘Sektör Sohbetleri’nin de ‘Mimarlar Buluşması’ adı altında yerini alacağını söyledi.

Tüm sektörlerd­e Türkiye’nin en büyük fuarını yaptıkları­nın altını çizen Z. Gül Şener, aynı zamanda Türkiye’nin en ağır fuarını yaptıkları­nı da ifade etti. Şener, “Doğal taş sektörü, zaten Türkiye’nin güçlü bir sektörü. Global doğaltaş rezervinin yüzde 40’ı bizim toprakları­mızda. Biz, bir çeyrek yüzyılı bu fuardan sonra kapamış ve yeni döneme başlamış olacağız” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye