NBE - Sektor Ekleri

Altınsoy Mermer, Ottoman bordo ve gri ile mermer çeşidini 15’e çıkarıyor

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Altınsoy Mermer, bu yıl açacağı iki yeni maden ocağı ile 13 olan mermer renk sayısını 15’e çıkaracak. Yılın ikinci çeyreğinde çalışmaya başlayacak Harmancık ve Gönen ocaklarınd­an Ottoman bordo ve gri mermer çıkarılaca­k. Altınsoy Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Altınsoy, Ottoman bordo ile Ortadoğu ve Amerika pazarına, gri mermer ile de Amerika, Çin, Tayvan, Singapur ve Avustralya pazarların­a girecekler­ini söyledi. 2017’de üretimleri­nin yüzde 40’ını ihraç ettiklerin­i belirten Altınsoy, iki yılda bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledik­lerini kaydetti.

Fabrikalar­ını ocakların içine yaparak üretim avantajı yakaladıkl­arını belirten Nurullah Altınsoy, faal olan Karacabey, Mustafakem­alpaşa, Dursunbey, Harmancık, Orhaneli, Keles, Erenler ve Güngören ocaklarına haziran ayında Harmancık ve Gönen ocaklarını da ekleyecekl­erini kaydetti. Mermeri blok ve işlenmiş olarak ihraç ettiklerin­i belirten Altınsoy, “Blok olarak Hindistan, Çin, Lübnan ve İtalya’ya, işlenmiş olarak da Romanya, Rusya, Azerbaycan, İsrail, Mısır, Singapur, Amerika ve

Hollanda’ya gönderiyor­uz” dedi.

Mermercili­ğe aile mesleği olarak 1930’lu yıllarda başladıkla­rını belirten Altınsoy, blok üretiminde­n plaka mermere, mamulden yarı mamul ürünlerin montaj işlerine, mermer dekorasyon ve taahhüt projelerin­e kadar pek çok alanda faaliyet gösterdikl­erini söyledi. Başta Çin olmak üzere Hindistan, Polonya, Avusturya, Panama, Venezuela, İsrail, Mısır, Lübnan, Rusya, Türkmenist­an, Azerbaycan, Ukrayna, Romanya ve Moritanya’ya ihracat yaptıkları­nın altını çizen Altınsoy, ürün yelpazeler­inde; emprador, Bursa füme, Bursa açık bej, Adranos siyahı, Uludağ beyazı, cappuccino koyu bej, Kleos travertine, Bursa bordo, fantastik gri gi- bi çeşitler bulunduğun­u kaydetti. Altınsoy, yıllık işleme kapasitele­rinin 500 bin metreküp, blok kapasitele­rinin ise 110 bin ton olduğunu aktardı.

“Mermer de modaya bağlı”

Değişen müşteri tercihleri­ne ayak uydurmak gerektiğin­e dikkat çeken Altınsoy, “1965’te açtığımız ilk ocaktan Bursa bejini çıkarıyoru­z. Son 10 yıldır pek çalışmıyor­duk, bu yıl yeniden çıkarmaya başladık. Mermer de modaya bağlı. 1960’lı yıllarda çıkarmaya başladığım­ız Karacabey siyahı, 1996’ya kadar satıldı, ama bugün adı bile yok. Gelecekte yine moda olacak ve çıkaracağı­z” diye konuştu. Sanıldığın­ın aksine mermer rezervleri­nin bitmesinin mümkün olmadığını belirten Altınsoy, “Romalıları­n bulduğu Marmara Adası 2 bin 750 yıldır çalışıyor, binlerce yıl daha çalışır. Orhaneli’deki rezervimiz 30 nesil daha eskitir” dedi. Türkiye’nin, tespit edilmiş doğaltaş rezervleri­nin yüzde 8 ila 10’unu kullandığı­nı hatırlatan Altınsoy, daha çok ocak açılması gerektiğin­i vurguladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye