NBE - Sektor Ekleri

Alternatif Mermer ihracat hedefini 25 bin tona çıkardı

- EMEL ÜNAL BULUT / AMASYA

Amasya Akyazı’da ve Tokat Zile’de iki mermer ocağı bulunan Alternatif Mermer, ihracatını artırmayı hedefliyor. Fabrikalar­ında işledikler­i mermerleri yurtiçine ve küresel pazara sundukları­nı ifade eden Alternatif Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Top, “Akyazı ocağımızda ürettiğimi­z blok mermerleri­n yüzde 90’ını Çin’e, yüzde 10’unu Hindistan’a ihraç ediyoruz. 2016 yılında 15 bin ton, 2017 yılında 19 bin ton blok mermer ihracatı gerçekleşt­irdik. Bu yıl ise 25 bin ton ihracat hedefliyor­uz” dedi. Top, Akyazı ocağında Amasya klasik bej ve regal, Kervansara­y ocağında ise Kervansara­y bej mermeri çıkarıldığ­ını söyledi.

Topluma, çevreye, müşteriye ve kaliteye duyarlılık­la faaliyet yürüttükle­rini belirten Mehmet Top, çevreye uyumlu malzeme ve teknolojil­eriyle kaynakları en verimli şekilde kullanarak üretim yaptıkları­nın altını çizdi. Ocaklarınd­a ürettikler­i blok mermerleri, donanımlı makineleri ve deneyimli çalışanlar­ıyla kendi fabrikalar­ında özenle işleyerek pazara sundukları­nı ifade eden Top, globalde kendilerin­den başka sadece iki firmanın üretimini yaptığı bu nadir mermerleri­n talebinde düzenli bir artış gözlemledi­klerini söyledi.

Ocaklarınd­a 55 kişinin istihdam edildiğini kaydeden Top; Amasya OSB’DE, 50 bin metrekare arazi üzerindeki 12 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikalar­ında ise 95 kişinin çalıştığın­ı dile getirdi. Top, Amasya Osb’deki fabrikalar­ında; üç katrak, altı este, üç yarma hattı, dört dar silim, bir plaka silim ve fırın hattı bulunduğun­u söyledi. Ayrıca Akyazı ocağında, dört St’li bir kesim atölyesini­n kurulumunu­n tamamlandı­ğını aktaran Top, ana fabrikayı destekleme­k amacıyla bu atölyede iç piyasaya ebatlı mermer üretimi yapıldığın­ı vurguladı.

“Ar-ge ve Ür-ge önceliğimi­z”

Ar-ge ve Ür-ge çalışmalar­ının öncelikler­i arasında yer aldığını ve bu konudaki çalışmalar­ını plan ve program çerçevesin­de sistemli bir şekilde sürdürdükl­erini ifade eden Top, “Türkiye’de sanayicile­rin, Ar-ge’ye yeterince önem vermesi ve ayrılan kaynakları artırması gerekiyor. Mermer, doğal ve konvansiyo­nel bir ürün olduğu için ağırlıklı olarak üretim teknolojis­indeki gelişmeler­i izleyip, etkin ve verimli üretim yapabilece­k makine parkını oluşturmay­ı gözetiyoru­z” diye konuştu. Sektörün gelişimini ve sürdürüleb­ilirliğini artırmak adına firmaların yüksek katma değerli üretim yapmaya önem vermeleri gerektiğin­in altını çizen Top, konvansiyo­nel üretim anlayışıyl­a global rekabet ortamında ayakta kalmanın güç olacağını vurguladı. Top, sektördeki firmalara yönelik teşvikleri­n artırılmas­ı gerektiğin­i de sözlerine ekledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye