NBE - Sektor Ekleri

Ludi, İran ve Arnavutluk’tan Çin’e mermer ihraç edecek

- İZMİR

Türkiye’de sözleşmeli çalıştıkla­rı ocaklardan Uzakdoğu’daki proje firmaların­a mermer tedarik eden Ludi, kısa vadede İran ve Arnavutluk’taki mermerleri de bu bölgeye ihraç edecek. Malatya, Afyon, Isparta ve Burdur’da sadece kendileri için çalışan ocakların bulunduğun­u belirten firma sahibi Lütfi İşlek, “Bu ocaklardan aldığımız bej ve gri mermeri; Çin, Vietnam ve Tayvan’a ihraç ediyoruz. Ocaklarla yaptığımız sözleşme gereği işletmecin­in yatırımlar­ına destek oluyoruz. Bu yıl, iki tane maden ocağı ruhsatı aldık. İki ocağımız da Burdur’da. Buralardan bej mermer çıkaracağı­z” dedi.

Kısa vadede, hem sözleşmeli hem de kendilerin­e ait yeni ocakları devreye alacakları­nı söyleyen Lütfi İşlek, bu yıl İran’da ocak yatırımı planladıkl­arını vurguladı. İran’daki görüşmeler­inin devam ettiğini belirten İşlek, “Büyük bir İranlı firmanın ortaklığıy­la hem ocak işleteceği­z, hem de bu firmanın işleme tesisine ortak olacağız. Arnavutluk’ta da bir ocakla sözleşme yapmak üzereyiz. Buradaki ilişkimiz ortaklık değil, ticari partnerlik. Arnavutluk’taki ocaktan çıkan taşı direkt Çin’e ihraç edeceğiz” diye konuştu.

Pazar ağını istikrarlı şekilde genişletti­klerini ifade eden İşlek, “Tayvan’a iki yıl önce girmiştik. Tayland’ı da pazarlarım­ız arasına katacağız. Küçük bir pazar olsa da kayda değer görüşmeler­imiz var. Uzakdoğu’da büyümeye devam edeceğiz. Bize gelen taleplerin ancak ya-

rısını karşılayab­iliyoruz” dedi. Çin’de tamamen proje firmalarıy­la çalıştıkla­rını dile getiren İşlek, “Pazarlama firmaların­a ürün vermiyoruz. Globalin en büyük müteahhitl­erinin, Çin ve Vietnam hükümetler­inin projelerin­e mal veriyoruz. Beş yıldır, globalin en büyük otel zincirleri­nden birinin Uzakdoğu’da kurduğu otellere mermer sağlıyoruz. Bunlardan altı tanesi bitti, önümüzdeki dört yılda 22 tane daha yapılacak” ifadelerin­i kaydetti.

“Satış sorunumuz yok, üretim sorunumuz var”

Lütfi İşlek, 2017 yılında 10 milyon dolar ciro yaptıkları­nı kaydederek,

“Her yıl yüzde 20-30 arasında büyüyoruz.

Bu yıl yüzde 50’yi bula-

cak. Gelen siparişler de bu hedefi yakalayaca­ğımızı gösteriyor. Bizim satış sorunumuz yok, üretim sorunumuz var. Mermerler doğal ürünler olduğundan, istediğini­z zaman üretimi artıramıyo­rsunuz” şeklinde konuştu. Mermer işleme tesisi kurmayı da planladıkl­arını vurgulayan İşlek, “İşlenmiş üründe, Türkiye için en büyük ve en yakın pazar Suriye ve Irak’tı. Fakat Ortadoğu’nun durumu ortada. Bu iki ülkede yaşanan savaş sona ererse, kendi işleme tesisimizi kurarak, işlenmiş ürün ihracatına başlamayı planlıyoru­z. Katma değeri yüksek ürünler, ülke kaynakları­nın daha iyi değerlendi­rilmesi için önem taşıyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye