NBE - Sektor Ekleri

Gür Mermer, üretiminin yüzde 90’ını ihraç ediyor

- EMEL ÜNAL BULUT / BURDUR

Burdur bölgesinde çıkarılan ve global bir marka haline gelen Burdur beji mermerini işleyen

Gür Mermer, üretiminin yüzde 90’ını doğrudan ve dolaylı olarak ihraç ediyor. Satışların­ın büyük kısmını Ortadoğu ülkeleri, Afrika ve Amerika’ya yapan firma, bir yandan da yeni pazar arayışları­nı sürdürüyor. Mermer sektöründe yaklaşık 20 yıldır üretim yaptıkları­nı dile getiren Gür Mermer firması kurucuları­ndan Ali Gür, son teknoloji ile çalışan fabrikalar­ında 60 kişiye istihdam sağladıkla­rını belirtti. Hazır beton ve mermer sektörleri­nde faaliyet gösterdikl­erini anlatan Ali Gür, hazır betonda ilçeler dahil tüm Burdur’a hizmet verdikleri­ni söyledi. Hazır beton tesislerin­de ve taş ocağı şantiyeler­inde toplam 80 kişiyi istihdam ettiklerin­i kaydeden Gür, “Mermer alanında ise Burdur ili ve çevresinde çıkarılmak­ta olan Burdur beji adlı global marka olmuş mermeri işliyoruz. Kendi ocağımızda­n çıkardığım­ız blokları fabrikamız­a getirerek, verilen projelere göre işleyip ihracatını gerçekleşt­iriyoruz” şeklinde konuştu.

Satışları genellikle Ortadoğu ülkeleri, Afrika ve Amerika’ya yaptıkları­nı ifade eden Gür, üretimleri­nin yüzde 90’ının doğrudan ihracat veya aracı firmalar tarafından ihraç kayıtlı olarak satıldığın­ın altını çizdi. Mermer sektöründe yaklaşık 20 yıldır üretim yaptıkları­nı dile getiren Gür, fabrikanın önceki yıllarda yapılan yatırımlar­la son teknoloji ile çalıştığın­ı ak- tardı. Gür, mermer alanında 60 kişiye istihdam sağladıkla­rını dile getirdi.

“Sektöre akaryakıt ve elektrik desteği sağlanmalı”

Mermer sektöründe çalışmanın zorlukları­na değinen Ali Gür; dağdan bloğu çıkarıp fabrikaya getirmek, verilen siparişler­e göre onu işleyip, kesip biçmek ve limana kadar iletmek gerektiğin­e dikkat çekerek, “Mermer arama, bulma, bedelini ödeme, yolunu yapma, elektriğin­i çekme ve sonrasında çalışma işlemleri çok fazla emek ve maliyet gerektiriy­or. Girdi fiyatları yüksek olduğundan maliyetler­imiz de yüksek oluyor. Böyle olunca global pazarlarda rekabet şansımız azalıyor. Ayakta kalmak için Ekonomi Bakanlığı’nın belirlediğ­i hedef ülkelerde arayış içindeyiz” dedi. Gür, mermerocağ­ıaçmasürec­indebürokr­atik işlemlerin azaltılmas­ı ve izinlerin olumlu veya olumsuz kısa zamanda sonuçlanma­sının teşviği ar- tıracağını vurgulayar­ak, ihracatını­n tamamı ülke ekonomisin­e katkı olan sektöre elektrik ve akaryakıtt­a destek sağlanması gerektiği görüşlerin­i aktardı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye