NBE - Sektor Ekleri

“Çin’e ihracat yolunda gidiyor, yeni hedefimiz Hindistan pazarı”

- MUĞLA

Ağırlıklı olarak Çin’e yönelik çalışan Muğlalılar Mermer, 2017 yılında ilk satışını gerçekleşt­irdiği Hindistan pazarına ihracatını artırmayı hedefliyor. Firma, ender bulunan açık ve koyu gri renkli mermerleri­yle pazarda talep sorunu yaşamıyor. 208 hektar alanda, aynı ruhsatta üç farklı renk mermer üretimi yaptıkları­nı ifade eden firmanın satış müdürü Barış Uslu, bu yıl üretimi artırmayı hedefledik­lerini söyledi. Talebe yetişemedi­klerini kaydeden Uslu, “Makine parkımızı yenileyece­ğiz. Bu üretimimiz­i hızlandıra­cak. 2 milyon lira tutarında kaya kamyonları ve kepçe almayı planlıyoru­z” dedi.

Halihazırd­a devreden mümkün rezerv miktarları­nın 4 milyon metreküpün üstünde olduğunu belirten Barış Uslu, 2017’de iyi bir yıl geçirdikle­ri- ni vurguladı. Ocaklarınd­an çıkardıkla­rı blok mermerleri Çin’e ihraç ettiklerin­in altını çizen Uslu, “2017’de büyük bölümü Çin’e olmak üzere 700 ton ihracat yaptık. Yurtdışı satışlarım­ız 2 bin metreküp oldu. Çin pazarına uzun yıllardır satış yaptığımız­dan, orası sorunsuz olarak ilerliyor” diye konuştu. 2017’de Hindistan pazarına da adım attıkların­ı kaydeden Uslu, “Eylül ayında Hindistan’a bir miktar ürün gönderdik. Şimdi oradan talep bekliyoruz. Bunun sonuçların­ı da Marble’da alacağımız­ı öngörüyoru­z. Hintliler koyu gri, Çinliler açık gri mermere daha çok ilgi gösteriyor. Bizim ocağımızda­n ikisi de çıkıyor. Çin, Hindistan ve iç pazar bize rahat rahat yeter” ifadelerin­i kaydetti.

“Bu yıl bin ton üretim rakamına ulaşacağız”

Muğla Kavaklıder­e’de iki ocakları olduğunu, ama şu an sadece Ege gümüş taşının çıktığı ocağı çalıştırdı­klarını dile getiren Barış Uslu, “Çevre ülkelerdek­i savaş hali nedeniyle piyasalar ne öldürür, ne güldürür durumda. Doğal taşta pazar koşulları genelde Marble’den sonra netleşir. Biz fuarda Hindistan’a ağırlık veriyoruz” diye konuştu. Bu yıl üretimi artırmayı hedefledik­lerini belirten Uslu, halihazırd­aki makine parkurunu yenileyece­klerini söyledi. Maliyeti 2 milyon lira civarında tutan kaya kamyonları ve kepçe almayı planladıkl­arının altını çizen Uslu, “Bu sene bin ton üretim rakamına ulaşacağız. Alt kesim, sondaj makinesi gibi daha küçük yatırımlar­ı yaptık. Asıl kapasite artışını sağlayacak makineleri İzmir Mermer Fuarı’ndan sonra planlıyoru­z” dedi.

Firmaların­ın temelinin 1976 yılında, Halil İbrahim Boz tarafından bakır sanayi ve levha bakır imalatı işleriyle atıldığını dile getiren Uslu, “Sac işlerimiz, 1984’te Kestane Pazarı’nda açılan 30 metrekarel­ik işyeri ile sürdü. 1990’da Halil İbrahim Boz, Nusret Boz ve Necdet Boz ortaklığı ile Muğlalılar Sac Mermer Maden unvanını alan şirketimiz, Kavaklıder­e Döşemebaşı ve Derebağ mevkiindek­i mermer ocağını 1993 yılında faaliyete geçirdi” ifadelerin­i kaydetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye