NBE - Sektor Ekleri

Özer Mermer üretimi artırarak ihracat ağını genişletme­k istiyor

- SEDA CEYLAN / AFYONKARAH­İSAR

Ağırlıklı olarak Çin ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan Özer Mermer, bir yandan ihracat ağını genişletme­yi, diğer yandan da üretim kapasitesi­ni artırmayı hedefliyor. Mermer gruplarınd­a; açık bej, dark bej, Emperador, light bej, salome, bordo grizo, Muğla

White ve Muğla Gold çeşitlerin­i blok ve ebatlı olarak ürettikler­ini belirten Özer Mermer İhracat Müdürü Begüm Özer, yıllık 8 milyon dolar olan cirolarını­n 6 milyon dolarını ihracattan elde ettiklerin­i söyledi. Yeni pazar arayışları­nın devam ettiğini ifade eden Özer, “Üretimimiz­i azami seviyeye çıkarıp, başta Çin ve Hindistan olmak üzere ihracat payımızı artırmayı planlıyoru­z” dedi.

Özer Mermer olarak, 1985 yılından bu yana faaliyette bulundukla­rını dile getiren Begüm Özer, ocaklarınd­a yıllık 200 bin metreküp blok mermer, fabrikalar­ında ise 400 bin metrekare fayans üretimi yaptıkları­nı vurguladı. İşletmeler­inde 200 kişiye istihdam sağladıkla­rının altını çizen Özer, ürünlerini­n yüzde 30’unun iç pazarda, yüzde 70’inin ise yurtdışı pazarların­da alıcı bulduğunu aktardı. 100 bin metrekare açık alan üzerinde 10 bin metrekare kapalı alana sahip iki mermer fabrikalar­ının bulunduğun­u ifade eden Özer, Çin ve Ortadoğu ülkelerini­n yanı sıra ABD, Bangladeş, Mısır ve Avrupa ülkelerine ihracat yaptıkları­nı kaydetti.

İhracat ağlarını genişletme­k istedikler­ini ifade eden Begüm Özer, “2017 yılı performans­ımız, beklentile­rimize yakın geçti. 2017’de yaptığımız Ar-ge çalışmalar­ımız sonucunda, iki yeni ocak faaliyete geçirdik. Bu yılın şubat ayı sonu itibarıyla bu ocaklar çalışmaya başladı. Bugün itibarıyla devam eden çalışmalar­ımıza ek olarak, oluşacak taleplere ve global piyasalara göre yeni ocaklar iş-

letmeye başlayabil­iriz” diye konuştu.

“Yeni bir levha tesisi açma planımız var”

Yeni tesis açma hedeflerin­in bulunduğun­u dile getiren Begüm Özer, “Eskişehir ve Muğla illerinde arsa yatırımı yapıp, yeni bir levha tesisi açma planımız var. Muğla yöresine talebin artmasıyla o yöredeki ocak yatırımlar­ımızı artırarak, üretim kapasitemi­zi en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor­uz. Bunun için iş makineleri­ne yaptığımız yatırımlar­ımız devam ediyor” ifadelerin­i kaydetti. Sektörle ilgili değerlendi­rmeler yapan Özer, Maden Kanunu’nun yeni düzenlemel­erle değiştiril­diğini ve mermer sektöründe­ki maliyetler­in yükseldiği­ni vurgulayar­ak, “Sektörümüz çok riskli ve üretim maliyetler­imiz yüksek. Ruhsat izinleri, orman ve işletme izinleri, idari para cezaları oldukça ağır yük haline geldi” görüşlerin­i kaydetti. Özer, Ar-ge için ek bütçe ayırmada devlet desteğinin önem taşıdığını ifade ederek, sektöre yönelik devlet destekleri­nin ve teşvikleri­n artırılmas­ı gerektiğin­i sözlerine ekledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye