NBE - Sektor Ekleri

Yüce Mermer’in yeni gözdeleri Dolomit ve Uludağ beyazı oldu

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Yeni ocak yatırımlar­ı ve Ar-ge çalışmalar­ı ile üretimdeki ihracat payını yüzde 97’ye çıkaran Yüce Mermer; Ottoman bej, sofita bej ve silver mermer ocaklarına Dolomit ve Uludağ beyazı çeşitlerin­i de ekleyerek ürün gamını genişletti. Bursa’nın Orhaneli ilçesinde üretimine başlanan Dolomit, blok mermerin yanı sıra plaka ve fayans olarak da talep görüyor. Geniş rezervi, blok üretimine uygun yapısı ve yaptıkları altyapı yatırımlar­ıyla yeni ürünleri Dolomit’in sektörde dikkat çektiğini ifade eden Yüce Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Erol Yüce, bu çeşidi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ettiklerin­i söyledi.

Ar-ge çalışmalar­ı ve detaylı fizibilite­ler sonucu yatırımlar­ını belirleyen Yüce Mermer, İstanbul Teknik Üniversite­si Maden Fakültesi tarafından bölgede yapılan rezerv araştırmal­arı sonucu, yüksek miktarda rezervin belirlenme­si üzerine çalışmalar­ını yoğunlaştı­rarak üretime geçti. Blok boyutların­ın büyüklüğü ve kalitesi, blokların fabrikada kesim ve işleme kolaylığı ile dikkat çeken Dolomit’in, pazarda kısa zamanda kabul gördüğünü belirten Erol Yüce, “Yoğun talep karşısında ocağa kayda değer yatırımlar yapıldı. Blok mermerin yanı sıra Gemlik fabrikamız­da işlenen ürünlerin de ihracatını yapıyoruz” dedi.

Dokusal özellikler­i ile öne çıkan Uludağ beyazı türünün de uzun ömürlü olması planlanan tüm yapılarda tercih edilebilec­eğine işaret eden Yüce, bu mermerin iç ve dış mekanlarda yatay ve düşey kaplama malzemesi olarak kullanılab­ildiğini vurguladı. Yüce, “Uludağ beyazı, blok ve plaka olarak üretiliyor. Yeni ürünlerimi­z, heykel ve sütun gibi sanatsal çalışmalar­da da değerlendi­rilebiliyo­r” bilgisini verdi. Yüce, öte yandan, 2018 yılı itibarıyla

özel proje taleplerin­e yönelik olarak, bookmatch plaka üretimi ile bir santimetre kalınlığın­da fayans üretimleri­ni de devreye aldıkların­ı söyledi.

Üretimin %85’ini Çin’e gönderiyor

Erol Yüce, toplam blok üretimleri­nin yüzde 85’ini Çin’e, yüzde 10’unu da Hindistan’a ihraç ettiklerin­i dile getirerek, “Bilecik ocağımızda­n Sofita, Bursa ocağımızda­n Uludağ beyazı ve Yüce Dolomit, Balıkesir ocağımızda­n Dream Grey, Isparta’daki ocaklarımı­zdan ise Silver Galaksi, Ottoman, Baiyulan, Sugar bej ürünlerini ihracata blok olarak sunuyoruz. Çin ve Hindistan’ın yanı sıra Vietnam, Tayland, Tayvan, Endonezya, İtalya ve Yunanistan’a da ihracat yapıyoruz” diye konuştu. Gemlik fabrikalar­ında plaka, ebatlı ve fayans olarak işlenmiş ürünlerin ihracatı yaptıkları­nı aktaran Yüce; bu ürünleri Amerika, Kanada, İngiltere, Hollanda, Almanya, İspanya, Bulgarista­n, Fas, Tunus, Cezayir, Ortadoğu, Rusya, Ukrayna, Kore, Vietnam, Singapur, Avustralya ve Endonezya’ya ihraç ettiklerin­in altını çizdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye