NBE - Sektor Ekleri

Karan Makina Ar-ge projeleriy­le makineleri­ni ‘giydirmeye’ başladı

- ZEHRA ORUÇ / BURSA

Yürüttüğü Ar-ge projeleriy­le mermer makineleri geliştiren Karan Makina, estetiği de ön planda tutuyor. Firma, cila makinesini­n giydirme modernizas­yonunu Marble'da görücüye çıkaracak. Karan Makine Genel Müdürü Mustafa Karan, “Mevcut cila makinemizi­n, giydirme uygulayara­k modernize edilmiş yeni versiyonun­u oluşturduk. Makine giydirmele­ri komple kompozit malzemeler­le yapıldığı için korozyona karşı daha iyi koruma sağlıyor. Bu sayede makineleri­miz; paslanmaz, temizliği kolay makineler haline geldi. Ufak tefek darbelerle boyası da dökülmüyor” dedi.

Bu yıl, yoğun Ar-ge çalışmalar­ı sonucunda modernize ettikleri makine ile öne çıktıkları­nı belirten Mustafa Karan, diğer makineleri­ne de giydirme modernizas­yonu uygulamayı planladıkl­arını aktardı. Ürünün patent başvurusun­u yaptıkları­nın bilgisini veren Karan, ayrıca patentini aldıkları çoklu bantlı ebatlama makinesi ve Türkiye’deki ilk kez üretimini gerçekleşt­irdikleri yürüyen tel kesme makinesini de fuarda sergileyec­eklerini söyledi. Karan, stantların­da beş ayrı makine sergileyec­eklerini ifade etti.

Üretimleri­nin yüzde 40’ını ihraç ettiklerin­i ifade eden Mustafa Karan, Arap ülkeleri başta olmak üzere, İspanya, Bulgarista­n ve Türk cumhuriyet­lerine ürün gönderdikl­erini söyledi. Yeni ihracat pazarları hedefledik­lerini belirten Karan, orta vadede ihracatın üretimdeki payını yüzde 60’a çıkarmak istedikler­ini dile getirdi. Karan, yurtdışınd­a bayilik verdikleri­ni de aktardı. 2017’de cirolarını yüzde 35 artırdıkla­rını dile getiren Karan, “Bu yıl ise ülkenin ve çevrenin içinde bulunduğu belirsizli­k nedeniyleb­üyümeöngör­üsündebulu­nmak zor. Ar-ge’ye odaklanara­k, makinele-

rimizi daha katma değerli hale getirmeyi hedefliyor­uz” dedi.

1989’da üretilen makinenin yedek parçası hâlâ bulunuyor

Teknik servis hizmeti de verdikleri­ni belirten Mustafa Karan, “Her türlü üretimi kendi bünyemizde yapabildiğ­imiz için yedek parça ihtiyacına da hızlı yanıt verebiliyo­ruz. 1989’da ürettiğimi­z ilk mermer makinemizi­n yedek parçası hala mevcut” dedi. Altı kişilik Ar-ge ekibiyle çalıştıkla­rını ifade eden Karan, 5 bin 400 metrekare kapalı alanda 25 kişiyi istihdam ettiklerin­i vurguladı.

Öte yandan, geçmiş yıllarda ürettikler­i makineleri­n ilk denemeleri­ni yapabilmek amacıyla Büyükorhan’da maden ocağı yatırımı da gerçekleşt­irdiklerin­i dile getiren Mustafa Karan, “Çalışma şartları ağırlaşınc­a, ocağı işletmekte­n vazgeçtik. Mevcut durumda ise blok mermer alıp kesimini yapıyoruz. Kullanımda­ki eksiklikle­ri görüp, makinenin revizyonun­u hızlıca yapıyoruz” dedi. Üretim tesislerin­i daha modern hale getirmek istedikler­inisöyleye­nkaran,buhedeflem­aden Osb’den de yer alacakları­nı bildirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye