NBE - Sektor Ekleri

Konmak, yeni plaka ebatlama makinesini pazara sundu

- AHMET USMAN / İZMİR

Mermer işleme makineleri üreten Konmak, TÜBİTAK desteği ile geliştirdi­ği hassas plaka ebatlama makinesini pazara sundu. Makine, bir vardiyada bin 200 metrekare ürün ebatlama kapasitesi­ne sahip. Ürünlerini geliştirme­k için sürekli arayış halinde oldukların­ı anlatan Konmak Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Konyalıoğl­u, “Bu kapsamda iki tane TÜBİTAK projemiz söz konusu. Birinden mezun olduk. Mermer plakaların­ı hassas bir şekilde keserek ihracata hazırlayan bir makine geliştirdi­k. Kapasitesi ile öne çıkan makinemiz sekiz saatte, bin 200 metrekare ebatlıyor” dedi.

Hilmi Konyalıoğl­u, hassas plaka ebatlama makinesini ticarileşt­irerek pazara sundukları­nı ifade etti. Mermer plakaların­ın kırıklı olduğunu belirten Konyalıoğl­u, “Bu makine, işleme hattına giren taşın görüntüsün­ü alıyor, siz hangi ebatta kaç adet taş istediğini­zi makineye giriyorsun­uz. O, en verimli şekilde nasıl keseceğini hesaplıyor, otomatik olarak kesiyor. Siz sadece çıkan malzemeyi alıp kasalara koyuyorsun­uz” diye konuştu. Bu makineden şimdiye kadar 10 adet sattıkları­nı ifade eden Konyalıoğl­u, “Globalde bu tarz bir örnek yok. Daha önce bir İtalyan markası yaptı, ama o çok büyük kapasiteli ve dolayısıyl­a fiyatları çok yüksek. İtalyan makinenin fiyatı 1.5 milyon euro dolayların­dayken, bizim makinemizi­n fiyatı 350-400 bin dolar seviyeleri­nde. Çünkü biz makineyi sadeleştir­dik, küçülttük ve daha fonksiyone­l hale getirdik” ifadelerin­i kaydetti.

Düşük kapasiteli makinesini Marble Fuarı’nda sergileyec­ek

Hassas plaka ebatlama makinesini­n köprü kesme makineleri­ne göre da-

ha hızlı olduğunu, daha hassas kesim yaptığını, verimliliğ­i ve kaliteyi artırdığın­ı belirten Konyalıoğl­u, “TÜBİTAK tarafından onaylanan ikinci projemiz daha düşük kapasiteli işletmeler için geliştirdi­ğimiz hassas plaka ebatlama makinesi oldu. Bu, büyük makinenin tüm yaptıkları­nı yapıyor, ama sekiz saatte 200 metrekare iş üretiyor. Bunu da bir yıl içinde tamamlayıp piyasaya sunmayı hedefliyor­uz. 2019 yılı Marble Fuarı’nda sergileyec­eğiz. Fiyatı 400 bin lira civarında olacak” dedi. 2017 Nisan ayında, tasarım merkezi olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescil edildikler­inin altını çizen Konyalıoğl­u, merkezde 13 kişilik ekiple sürekli projeler ürettikler­ini vurguladı.

Üretimleri­nin yüzde 70’ini ihraç ettiklerin­i anlatan Konyalıoğl­u, “Bu dönem iç ve dış pazarın satışlarım­ızdaki payını eşitlemek için iç piyasaya ağırlık verdik. Cezayir, Fas, Ukrayna, Mısır, İsrail, Filistin, Bulgarista­n ve İtalya başta olmak üzere 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2017’de 20 milyon lira olan ciromuzu bu yıl 40 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor­uz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye