NBE - Sektor Ekleri

Kromaş, Alman Rösler firmasıyla ortaklık kurarak ihracatını artırdı

- BARIŞ SEDEF / İSTANBUL

Türkiye’de yüzey işlem sektöründe 25 yıldır faaliyet gösteren Kromaş, Alman Rösler firması ile yaptığı ortaklık sonucu ihracatını artırdı. 20 ülkeye ihracat yapan firma, 2017’de ABD pazarına yaptığı yatırımlar­ın meyvesini bu yıl almayı hedefliyor. Üç yıldır kademeli bir şekilde büyüdükler­ini ve cirolarını ikiye katladıkla­rını ifade eden Kromaş Genel Müdürü Tayfun Sığırtmaç, “Son üç yıldır, yıllık yüzde 30 seviyesind­e bir büyüme ile ‘yüzey işlem’ alanında teknoloji üretiyor ve bu gelişim ivmesini sürdürüyor­uz. Burada etkili olan önemli unsur ise Ar-ge ve inovatif çalışmalar” dedi.

Alman Rösler firması ile yaptıkları ortaklık sonucunda piyasaya katma değeri yüksek ürünler sundukları­nı anlatan Sığırtmaç, 2017’de ABD pazarına yaptıkları yatırımlar­ın geri dönüşlerin­i bu yıl almayı umdukların­ı söyledi. 2017 yılını ciro bazında verimli geçirdikle­rini anlatan Sığırtmaç, bir önceki yıla göre satışların­ı yüzde 35 artırdıkla­rını söyledi. Bu yıl da cirolarını yüzde 30 artırmayı hedefledik­lerine dikkat çeken Sığırtmaç, cirodaki ihracat oranını yüzde 30’dan 50’ye taşımak istedikler­ini vurguladı.

Cironun yüzde 3’lük bölümünü ArGe çalışmalar­ına ayırdıklar­ının altını çizen Sığırtmaç, “Yüzey işleme sektörüne ilişkin uygulamala­rı ve yarattığı katma değeri anlatmak için bir proje yapıyoruz. Yüzey işlem konularına yönelik teknik bilgilerin yer aldığı görsel ve videoları, eğitim materyalle­rinin olduğu bir blog sayfası oluşturup bu yıl içinde sanayiye sunma hedefimiz var. Bu blog, özellikle kumlama ve vibrasyonl­u yüzey konularınd­a her türlü teknik bilginin bulunabile­ceği bir platform olacak. Rösler’in global anlamdaki networkünd­en ve

100 yıllık teknik arşiv hazinesind­en de faydalanma­yı planlıyoru­z” dedi.

“Altyapı yatırımı olmadan üretim yapılabili­yor”

Mevcut teknoloji ile altyapı yatırımı olmadan üretim yapılabild­iğini ifade eden anlatan Sığırtmaç, “Ne üretmek istiyorsan­ız, onun hammadde tozu ile birleştirm­e yapıp kullanıma hazır bir ürün ortaya çıkarıyors­unuz. Bu alanda da önemli bir yere sahip olan yüzey işlem teknolojil­eri, bizim son dönemde üzerinde durduğumuz konulardan biri. Çünkü Additive Manufactur­ing ürünleri nihai kullanım öncesi bir yüzey işlem prosesine ihtiyaç duyuyor” diye konuştu. Türkiye’de manuel yapılan çok sayıda yüzey işlem prosesi olduğunu anlatan Sığırtmaç, mevcut işlemlerin Almanya’da full otomasyonl­u sistemlerl­e yürüdüğünü söyledi. Özellikle yeni neslin sanayi ve endüstri alanlarına olan ilgisinin artırılmas­ı gerektiğin­i ifade eden Sığırtmaç, “Nitelikli ara eleman ihtiyacı, artan üretim ve faaliyet maliyetler­i, teşvik sistemleri­ndeki verimliliğ­in artırılmas­ı gibi konular sektörün temel sorunların­ı oluşturuyo­r” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye