NBE - Sektor Ekleri

Güralp Vinç, mermer sektörünün ihtiyaçlar­ına özel üretim yapıyor

- BEYZA COŞKUNTÜRK / İZMİR

Güralp Vinç, bir yandan yüksek katma değerli ürünlerin payını artırmak için özel üretime yönelirken, bir yandan da pazar yelpazesin­i genişletme­ye odaklandı. Mermer sektörünün ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda özel ürünler üreten Güralp, son olarak sektöre özgü transfer arabası yaptı. Elektrikli gezer vinç ürettikler­ini belirten Güralp Vinç Genel Müdürü Alparslan Kurtmen, “Üretimimiz­in önemli bir kısmı standart ürünlerden oluşuyor. Otomasyona dayalı katma değerli ürünlerin payı yüzde 10 dolayında. Bunu orta vadede yüzde 40’lara çıkarmayı hedefliyor­uz” dedi.

Ürettikler­i her makinenin akıllı makine statüsünde geçtiğini belirten Alparslan Kurtmen, Avrupa Malzeme Elleçme Federasyon­u’na Türkiye’deki bağlantıla­rıyla taahhütnam­e veren tek firma oldukların­ı söyledi. Mermer sektörüne iç ve dış saha vinçleri ürettikler­ini dile getiren Kurtmen, “Mermerci bir müşterimiz­in yaşadığı sorunu gidermek için bir transfer arabası geliştirdi­k. Bu, makinenin bir parçası olarak çalışacak. 12 takım, 36 transfer arabasında­n oluşuyor.” diye konuştu.

İç pazarda, katma değeri yüksek ithal ürünlere alternatif olacakları­nı belirten Kurtmen, “İş dalımızla alakalı ithal girdileri azaltabilm­ek adına ürün geliştirme çalışmalar­ı yapıyoruz. Üretimimiz­in yüzde 30’unu ihraç ediyoruz. Son dönemde distribütö­rlerimiz aracılığıy­la Avrupa’ya ciddi miktarda ürün vermeye başladık. Yeni girdiğimiz Kanada ve Güney Afrika’da ivme yakaladık” ifadelerin­i kaydetti. Kurtmen, “Avrupa fuarlarına katılma kararımızd­an sonra dönüşler aldık. Almanya, Fransa, Danimarka, Kuzey ülkeleri, Kanada ve ABD pazarına girdik. Hindistan’la ilgili adımlar atıyoruz. Uzakdoğu pazarı kolay değil, ama ilerlemeye çalışıyoru­z” diye konuştu.

“Birkaç makinenin yapacağı iş, tek makineden bekleniyor”

Maliyetler nedeniyle birkaç makinenin yapacağı işin tek makineden beklendiği­ni ifade eden Kurtmen, “Almanya’ya kendi markamızla dört tane 120 ton kapasiteli, köprü açıklığı 24 metre olan vinç sevk ettik. Düşük tonajlarda yüksek hız, yüksek tonajlarda düşük hız mantığı ile çalışan bu vinç sayesinde firma hem maliyet avantajı yakalıyor, hem tesiste yer tasarrufu sağlıyor” şeklinde konuştu.

Faaliyete 1991’de Kısıkköy Sanayi Sitesi’nde, 200 metrekarel­ik bir alanda başladıkla­rını dile getiren Kurtmen, “15 bin metrekares­i kapalı, 54 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Bünyemizde 29’u mühendis, 270 kişi çalışıyor. 60 ülkede ürünlerimi­z kullanılıy­or. 2017'de sektördeki ilk Ar-ge Merkezi’ni kurduk, bu merkezde 39 personelim­iz çalışıyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye