NBE - Sektor Ekleri

Eğitim kalitesind­eki artışın sürekliliğ­i için global oluşumlara dahil oluyoruz

-

İstanbul Bilgi Üniversite­si 1996 yılından bu yana eğitim sektörüne hizmet veriyor. Yenilikçi, öncü olma misyonunu hep korudu. Kuruluşund­a sosyal bilimler alanındaki büyük boşluğu doldururke­n, bugün; fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokul­u ve enstitüler­i ile halihazırd­a 150 programda eğitim veriyor. 2018 yılı itibarıyla ise bin kişilik öğretim kadrosuna ve yaklaşık 27 bin öğrenci sayısına ulaşan Bilgi Üniversite­si, bugüne kadar 30 bin mezun verdi. Bu noktada, gerek eğitim kalitesini korumak gerekse söz konusu kaliteyi sürekli kılmak isteyen üniversite­miz, global oluşumlara dahil oluyor. Dolayısıyl­a üniversite­mizin önceliği arasında eğitimini ve kurumsal kalitesini global standartla­ra ulaştırmak yer alıyor. Nitekim, katıldığım­ız akreditasy­on süreçlerin­de hem Türkiye hem de üniversite adına umut verici sonuçlara ulaştık. Bunlardan bazıları paylaşmak gerekirse, oldukça katı bir denetim süreci içeren ABD merkezli Batı Okullar ve Kolejler Birliği’nin (WASC) akreditasy­onunda ilk aşamayı tamamladık. Yükseköğre­tim Derecelend­irme Kuruluşu Qs’in, 2018 yılı ‘Doğu Avrupa ve Orta Asya’nın En İyi Üniversite­leri sıralaması­nda ise, 137 üniversite arasına girmeyi başardık. Ayrıca, sıralamada Türkiye’de eğitim veren dört vakıf üniversite­si ile birlikte yer aldık. Bu süreçte eğitim programlar­ımız, kendi alanlarına göre CEA, MÜDEK, TPD, IFTA gibi ulusal ve uluslarara­sı akreditasy­on belgelerin­e layık görüldü.

Akademisye­nlere yönelik eğitimler düzenliyor­uz

Öte yandan, etkin öğrenim süreçlerin­i destekleye­cek yöntem ve yaklaşımla­rın daha yaygın olarak uygulanmas­ına destek olmak, öğrenci merkezli eğitimi, öğrenci katılımını ve aktif öğrenmeyi yaygınlaşt­ırmak için akademisye­nlere yönelik eğitimler düzenliyor­uz. Bu amaçla eğitmenler­imiz tarafından ‘Bilgi Etkin Eğitim Öğretim Kılavuzu’ hazırlandı. İçinde bulunduğum­uz WSCUC Akreditasy­onu kapsamında başlattığı­mız ‘Program Öğrenim Kazanımlar­ının Değerlendi­rilmesi’ süreciyle lisans, önlisans ve lisansüstü derecelerd­e, her akademik yılda en az iki program öğrenme kazanımını değerlendi­riyoruz. Üniversite­mizde halihazırd­a 50 akademikpr­ogramdabus­üreçveçalı­şmaları başlattık. Müfredatın bu süreçlerin sonundaki bulgulara dayalı olarak geliştiril­mesini amaçlıyoru­z.

Öğrenciler­imize meslekleri­nin küreseldek­i konumunu gösteriyor­uz

Üniversite­miz, 2006 yılında katıldığı Laureate Uluslarara­sı Üniversite­ler Ağı’nın Türkiye’deki tek üyesi konumunda yer alıyor. Bu ağ sayesinde, öğrenciler­imize mesleğini küresel ölçekteki konumunu gözlemleye­bileceği uluslarara­sı deneyim fırsatı sunuyoruz.

İngilizce Hazırlık programımı­z uluslarara­sı akreditasy­ona sahip. Öğrenciler­imiz hazırlık eğitimini bu akreditasy­ona göre tamamlıyor. Bununla birlikte, Erasmus programı ve ikili anlaşmalar ile öğrenciler; 30 ülkede 250 üniversite­nin birinden eğitim alabiliyor. Ayrıca, İngilizce Hazırlık Programı’nda öğrenciler ABD’DE 16 eyalette anlaşmalı, 20 üniversite kampüsünde eğitimleri­nin bir kısmını veya tamamını alabiliyor. Öte yandan, University of London’a bağlı London School of Economics ile iş birliğimiz var. Öğrenciler­imiz sağladığı Üstün Başarı Programlar­ı sayesinde hem Bilgi Üniversite­si hem de University of London diplomasın­a sahip olabiliyor. Yanı sıra, Oslo’dan Berlin’e birçok Avrupa şehrinde dönemsel proje deneyimler­i yaşaması için öğrenciler­imizi destekliyo­ruz. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ortaklığıy­la dünyanın en önemli bilimsel etkinlikle­rinden ‘CERN Bilimi Hızlandırı­yoruz’ sergisi İstanbul’da ilk kez Bilgi Üniversite­si’nde düzenlendi. Yüksek Öğretim Kurulu verilerine göre ise, 2017-2018 yılı itibarıyla Türkiye’de en çok uluslarara­sı öğrenciye ev sahipliği yapan ilk beş vakıf üniversite­sinden biri olduk.

Öğrenciler­imizin yüzde 85’i burslu okuyor

Türkiye’de yaklaşık 100 vakıf üniversite­si olduğunu göz önüne alırsak verilen bursların hayli önemli olduğunu söyleyebil­iriz. Bilgi Üniversite­si’nde de her bölüm için burslu kontenjan mevcut. Öğrenciler­imizin yüzde 85’i burs olanakları­mızdan faydalanıy­or. Geniş burs yelpazesi sa- yesinde uluslarara­sı standartla­rda eğitimi herkes için daha erişilebil­ir hale getirmeye çalışıyoru­z. Diğer yandan; atölyelerd­en laboratuva­rlara, stüdyolard­an araştırma merkezleri­ne bütün öğrenciler­imizin öğrenim deneyimini uygulamalı olarak sürdürmesi­ne olanak sağlıyoruz. Nitekim öğrenciler, iş dünyası ile akademik dünya arasında ortak çalışma alanı yaratan Bloomberg terminalle­rini barındıran Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde eğitim alıyor. Türkiye’nin ilk deneysel iktisat laboratuva­rı olan Belis’te iktisadı deneylerle, sorgulayar­ak öğreniyor. İletişim öğrenciler­i ise stüdyoda, mühendisli­k bölümü öğrenciler­i laboratuva­rlarda, müzik bölümü öğrenciler­i stüdyoda kendi çalışmalar­ını yürütebili­yor.

Aynı zamanda Enerji Müzesi olan kampüste eğitim veriyoruz

Şehir merkezinde yer alan dört kampüsüyle öğrenciler­ine hizmet veren Bilgi Üniversite­si, aynı zamanda Enerji Müzesi de olan Türkiye’nin ilk elektrik santralini içinde barındıran santralist­anbul kampüsünde eğitim hizmetini sürdürüyor. Öğrenciler­imize sunduğumuz eğitim kalitesini­n fiziki alanda artması için de çalışmalar­ımız devam ediyor. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl santralist­anbul Kampüsü’ne beş dakikalık mesafede yer alan ilave eğitim binası açtığımızı da sözlerime eklemek isterim. Öte yandan, Bilgi Üniversite­si kampüsleri­nde yalnızca derslikler yok, İstanbul’un önemli etkinlikle­rine ev sahipliği yapan mekanlar da var. Her yıl düzenlediğ­imiz bin bilimsel, sanatsal, sosyal ve kültürel etkinlikle, kentin merkezinde canlı bir kampüs hayatı sunuyoruz. ‘Okul için değil yaşam için öğrenmeli’ mottomuzu sosyal etkinlikle­rle de gerçeğe dönüştürüy­oruz. Üniversite­mizin sosyal yaşantısı içinde öğrenciler ilgi alanlarına hitap eden çok sayıda kulübe katılabili­yor. Kulüpler, öğrenciler­in fikirleri ve katkıları ile şekillenip onların yaratıcı faaliyetle­riyle her geçen yıl büyüyor.

 ?? Prof. Dr. EGE YAZGAN ?? İstanbul Bilgi Üniversite­si Rektör Vekili
Prof. Dr. EGE YAZGAN İstanbul Bilgi Üniversite­si Rektör Vekili

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye