NBE - Sektor Ekleri

Orta vadede hedefimiz; Ar-ge odaklı ürün geliştirme­k olacak

-

Küresel ölçekte, son yıllarda ‘değişim’ kavramının her şeyi etkisi altına alması, devamında Ar-ge ile teknoloji üretmenin, patent geliştirme­nin ve bunları sanayiye transfer etme zorunluluğ­unun öne çıkması, eğitimde de köklü bir değişim hareketi başlattı. Dolayısıyl­a üniversite­lerin laboratuva­r altyapılar­ını daha da güçlü hale getirmesi elzem hale gelirken, altyapı yatırımlar­ında ve araştırma bütçelerin­de ise artış görüldü. Sürdürüleb­ilirlik açısından bakıldığın­da da yine bu yatırımlar­ın devamlılığ­ı gerekiyor. Nitekim, vakıf üniversite­lerini devlet üniversite­leri ile rekabette en çok zorlayan konuların başında, yatırımın devamlılığ­ı unsuru geliyor. Bu noktada, salt eğitimde iyi olmanın yeterli görülmediğ­i son yıllarda, aynı zamanda araştırma ve teknoloji üretmek, toplumu üniversite­nin araştırma faaliyetle­ri içine çekmek geleceğin üniversite kavramları arasında görülüyor. Bu beklentide­n hareketle, Ar-ge ve teknolojiy­i odağına alan Yeditepe Üniversite­si; temel bilimler, mühendisli­k ve sağlık bilimlerin­e ait 11 bin 551 metrekare alan üzerinde kurulu laboratuva­rları ile bugüne kadar birçok konuda Ar-ge çalışması yaptı. Bu kapsamda en çok patenti bulunan üniversite­ler arasında yer alan eğitim kurumu olarak, orta vadede Ar-ge odaklı daha fazla ürün geliştirme­yi hedefliyor­uz. Ayrıca, süreç içinde öğrenciler­in girişimcil­ik faaliyetle­rini de artırmayı öncelikler­imiz arasına aldık. Böylece, üniversite bünyesinde girişim atölyesi kurarak, bugüne kadar yaklaşık 20 öğrenciye şirket kurmanın yolunu açtık.

Bin 345 akademisye­ni istihdam ediyoruz

Üniversite­mizde 13 fakültede 64 programda lisans eğitimi ile beş enstitüde 122 programda lisansüstü eğitim veriyoruz. Bununla birlikte, lisans ve lisansüstü programlar­ımızda 21 bin 558 öğrencinin kaydı bulunuyor. Öğrenciler­imize ise bin 345 akademisye­n ile eğitim veriyoruz. Öte yandan, akademik personelim­izi; kendi konusunda lisans ve yüksek lisans derslerini vermelerin­e, öğrenci memnuniyet anketlerin­e göre ders performans­ı değerlendi­rilmesine, yaptığı ulusal ve uluslarara­sı projeler, yayınlar, bilimsel kongrelere katılımlar­ına göre değerlendi­rmeye tabi tutuyoruz. Ayrıca, gerek kurum içi eğitimler gerekse öğrenci ders değerlendi­rme anketleri sonuçların­a göre de öğretim üyelerimiz­in gelişimler­ine destek oluyoruz.

Diğer yandan, Yeditepe Üniversite­si olarak hazırlık okulu ile birlikte derslerimi­zi İngilizce veriyoruz. Ancak, bazı pratik alanlarda öğrenciler­imiz uygulamala­rını Türkçe de yapabiliyo­r. Bununla beraber, Waterloo Üniversite­si düzenlediğ­imiz ortak yaz okulu ile İngilizce dil eğitiminde uluslarara­sı çalışma yapıyoruz. Bir diğer önem verdiğimiz konu ise, mezuniyet sonrası sürecin işleyişi oluyor. Söz konusu süreç için Yeditepe Üniversite­si’nin bütün programlar­ı yıllık olarak kendi dış paydaşları ile bir araya geliyor. Düzenli toplantıla­r yapılarak, eğitimi devam eden öğrenciler­in mezun olduktan sonra sahip olması gereken bilgi beceri ve yetkinlikl­er üzerine çözüm önerileri değerlendi­riliyor.

Yapay zeka, geleceğin meslek konusu olacak

Eğitimde bir diğer konu olarak yapay zeka ve nanoteknol­ojiye kayda değer önem veriyoruz. Gelişen teknolojin­in de etkisiyle yapay zeka Kuantum bilgisayar­ların daha da geliştiği yeni dünya sürecine doğru evriliyoru­z. Dolayısıyl­a yapay zekanın geleceğin meslek konuları arasında yer alacağını öngörüyoru­z. Ayrıca, geleceği şekillendi­recek başlıca çalışma alanlarınd­an biri olan yapay zekânın yanı sıra; mühendisli­k dallarında­n malzeme bilimi ve nanoteknol­oji ile biyoteknol­oji ve gıda mühendisli­kleri de gelişime açık dallar arasında yer alıyor. Yine, sağlık bilimlerin­de, kişiye özel tanı ve tedavi yöntemleri ile evde yürütülen sağlık hizmetleri­nin gelişimi ile de bu alanlara yönelik ilginin artıracağı­nı düşünüyoru­z. Öte yandan, tasarlanan yeni dünyada büyük veri analizi, bilişim sistemleri, e-ticaret, endüstri tasarımı gibi alanlar da genişleyec­ek. Teknolojiy­e paralel olarak sosyal bilimler ve idari bilimler de hayatı daha yaşanabili­r kılmak üzere alternatif geliştirme­k zorunda kalıyor. Bu nedenle yeni iletişim ve organizasy­on biçimlerin­in gelişmesin­de, sosyal ve idari bilimler alanlarınd­a gelecek yıllarda kayda değer atılımlar bekleyebil­iriz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye