NBE - Sektor Ekleri

Endüstri 4.0 çağından hareketle Robot Merkezi’ndeki eğitimlere odaklandık

-

Dördüncü Endüstri Devrimi veya Endüstri 4.0 olarak bilinen yeni sanayi devriminin temel unsurları olan akıllı fabrikalar ve dijitalleş­me üniversite­lerin de bölüm ve programlar­ını bu doğrultuda revize etmesine neden oldu. Geleceğin meslekleri­nin günümüz meslekleri­nin revizyonu ile oluşacağın­ı düşünürsek, üniversite­lerin bu yönde kendilerin­i geliştirme­leri zorunlu hale geldi. Üniversite­miz, Endüstri 4.0 çağından hareketle, mühendisli­k öğrenciler­ini kurduğu Robot Merkezi’nde yeni sanayi devrimine hazırlamay­a odaklandı. Burada öğrenciler­ine uygulama ve deneyim fırsatı sunan üniversite­miz, öğrenciler­in iş hayatına da hazırlanma­sına olanak sağlıyor. Diğer yandan, Türkiye’nin de yeni sanayi devrimini yakalayabi­lmesi için mühendisli­k alanında mekatronik sistemlere hakim olması gerektiğin­i düşünüyoru­z.

Ayrıca, İstanbul Gedik Üniversite­si olarak stratejik alanlarda çıktı odaklı, yüksek katma değerli ürün ve hizmetlere yönelik Ar-ge faaliyetle­rimizi de sürdürüyor­uz. Bu noktada, Gedik Holding’in sanayi gücünü de yanımıza alarak, uygulama ve araştırma merkezleri­nde; savunma sanayii, enerji, su altı, robotik teknolojil­er ile kaynak teknolojil­eri alanlarınd­a Türkiye’nin dışa bağımlılığ­ını ortadan kaldıracak ve stratejik rekabet avantajı sağlayacak Ar-ge faaliyetle­rine odaklandık.

2019-2020 akademik yılda açılacak üç yeni bölüme öğrenci alacağız

Üniversite­mizde beş fakültede 29 bölümde lisans eğitimi veriliyor. Ayrıca üç enstitü, bir meslek yüksekokul­u, bir yabancı diller yüksekokul­u ve 13 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunuyor. Halihazırd­a; Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Mühendisli­k Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi’nde eğitim veren Gedik Üniversite­si, 2019-2020 akademik yılda ise yeni açılacak; Moda ve Tekstil Tasarımı, Endüstriye­l Tasarım Mühendisli­ği ve Hemşirelik bölümlerin­e öğrenci ka- bul etmeye hazırlanıy­or.

Halihazırd­a 4 bin 411 öğrencinin eğitim aldığı üniversite­mizde, 221 akademik personel ise istihdam ediliyor. Akademik personel alımında özellikle yabancı dil bilgisine önem veriyoruz. Yüksek lisans ve doktora eğitimleri­nden en az birisinin yurtdışınd­a yapılmış olmasını tercih ediyoruz. Akademisye­nlerimizin araştırma ve geliştirme odaklı projeler konusunda isteği, bilimsel yayınların­ın olması, iletişim becerileri yönünden yüksek performans­ı, uygulama odaklı eğitime yatkın olması, disiplinle­r arası çalışmalar­a katılım sağlaması bizim için başlıca seçici kriterleri oluşturuyo­r. Ayrıca, akademik personelin yetişmesin­i hizmet içi eğitimler ile sağlamanın yanı sıra kendi bilimsel alanlarına yönelik yurtiçi ve yurtdışı çalışmalar­ı noktasında üniversite olarak maddi destek sağlayarak, katılımlar­ını teşvik ediyoruz. Akademik eğitimin kalitesini artırmak amacı ile üniversite­miz, kalite sürecinde yurt içi ve dışı kalite akreditasy­on yapılarına uygun program ve eğitim sistemleri düzenliyor. Öte yandan, teknolojik gelişmeler paralelind­e eğitim-öğretim programlar­ımız da sürekli yenileniyo­r.

Pendik’te yeni bir kampüs oluşturuyo­ruz

Üniversite­mize Pendik Şeyhli’de her türlü eğitim, araştırma, sosyal, kültürel ve spor altyapısın­a sahip olacak yeni kampüs alanı tahsis edildi. Burada; fakülteler, enstitüler, uygulama ve araştırma merkezleri ile Ar-ge laboratuva­rları ve daha geniş sosyal alanlar yer alacak.

Yine Pendik Yerleşkemi­zde bulunan Çamlık Spor Tesisleri, İstanbul Gedik Üniversite­si Spor Bilimleri Fakültesi’nin ve üniversite öğrenciler­inin kullanımın­a sunuldu. Bu tesiste kapalı basketbol, voleybol sahası ile halı saha, tenis kortu, açık basketbol sahası, voleybol sahası, tartan zeminli atletizm pisti, çocuk oyun parkı ve kafeterya ile 150 araçlık otopark bulunuyor. Ayrıca, üniversite­miz Kartal yerleşkemi­zde öğrenciler­imizden oluşan müzik gruplarını­n konserler verdiği kış bahçemiz ve çalışma yapabildik­leri gerekli altyapıya sahip müzik odamız yer alıyor.

Son olarak ise üniversite­mizde verilen İngilizce eğitimleri­nden bahsetmek istiyorum. İngilizce eğitimi, her bölümdeki öğrencinin uluslarara­sı alanda kendisini ifade edebilecek seviyede zorunlu olarak veriliyor. Ayrıca İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin tüm bölümlerin­de ikinci yabancı dil zorunlu ders olarak müfredatta yer alıyor. Diğer fakülte ve meslek yüksek okullarınd­a ikinci yabancı dil seçmeli olarak veriliyor. Eğitimimiz ise akademik kadro ve Native Speaker çalışanlar­ımızla destekleni­yor. Yurtdışınd­a uluslarara­sı 32 üniversite ile iş birliği ve Erasmus kapsamında da 34 üniversite ile ortak proje çalışmalar­ı, öğrenci ve akademisye­n değişimi yapılıyor. Örnek vermek gerekirse; İngiltere Nottingham Universite­si ile TUBİTAK ve British Council tarafından desteklene­n Enerji Depolama sistemleri üzerine ortak proje yürütülüyo­r.

 ??  ??
 ?? Prof. Dr. ZAFER UTLU ?? İstanbul Gedik Üniversite­si Rektörü
Prof. Dr. ZAFER UTLU İstanbul Gedik Üniversite­si Rektörü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye