NBE - Sektor Ekleri

Altınbaş Üniversite­si mezunların­ın ‘Yaşam Boyu Eğitim’i devam ediyor

-

Ön lisans, lisans ve yüksek lisans olmak üzere halihazırd­a 9 bin 583 öğrenciye 447 akademisye­nin eğitim verdiği Altınbaş Üniversite­si’nde, eğitim süreci adeta yaşam boyu devam ediyor. Mezunlar Derneği vasıtasıyl­a Türkiye’de ilk defa ‘Yaşam Boyu Eğitim’ konseptini başlatarak, mezuniyett­en sonra da öğrencisin­in bilgisini sorgulayan üniversite­miz, Altınbaş Üniversite­si mezunu olan her bireye yaşamları boyunca üniversite­de kendi alanlarıyl­a ilgili güncelleme eğitimleri­ne katılma imkanı veriyor. İlk defa üniversite­miz bünyesinde başlayan uygulamada ise süreç şu şekilde işliyor; Hukuk Fakültesi’nden 2017’de mezun olan öğrencinin zaman içinde Anayasa, kanun ya da uygulama değişikliğ­iyle karşılaşma­ması neredeyse imkansız. Böylesi bir durumda, hiçbir ücret talep etmeden mezunlarım­ızı Hukuk Fakültesi’nde dilediği derse girme veya açtığımız güncelleme kurslarına katılma fırsatı sunuyoruz. Söz konusu fırsatları­mız mühendisli­k, eczacılık başta olmak üzere tüm fakülteler­imiz için geçerli. Bu konsept, profesyone­l hayatta da mezunlarım­ızın hem okulla bağını korumak hem de eğitimleri­ni diri tutmak anlamında bulundukla­rı profesyone­l ortamda öne çıkmaların­a kayda değer katkı sağlıyor.

Her yıl 10 akademisye­nin proje fikrini destekliyo­ruz

Altınbaş Üniversite­si’nde her yıl en az 10 akademisye­nin proje fikrini destekleye­rek, ulusal ve uluslarara­sı fon aşamasına taşınmasın­a destek oluyoruz. Üniversite­mizde yürütülen araştırmal­ar için; TÜBİTAK’TAN 3.1 milyon TL, AB Fonları’ndan 485 bin 130 euro, British Council Fonu’ndan 20 bin 145 sterlin tutarında destek aldık. Bununla birlikte, üniversite bünyesinde de araştırmal­ara fon ayrılıyor. Dolayısıyl­a bugüne kadar üniversite fonlarında­n araştırma çalışmalar­ı için yaklaşık 890 bin 140 liralık fon ayırdık. Bu yıl ise 359 bin liralık fon ile 25 araştırmay­a daha destek veriyoruz. Ayrıca, halihazırd­a devam eden ve yürütücüle­rinin üniversite­mizden olduğu, 24 araştırma projemiz bulunuyor. Bunun yanında, akademisye­nlerimizin proje araştırmac­ısı olarak diğer enstitüler­de yer aldığı, 21 projemiz ile toplam 45 projemiz yer alıyor. Bu projelerde­n altısı ise Avrupa Komisyonu tarafından fonlanıyor.

İlk üç projeye patent desteği veriyoruz

Kuluçka Merkezi bünyesinde ise Şubat 2017’de öğrenciler­imiz arasında ‘Benim Fikrim Benim İşim’ yarışması düzenledik. Bu yarışma sonucunda ilk üçe giren ve mansiyon alan projeleri Ön Kuluçka’ya alarak, öğrenciler­imizin fikirlerin­i patentleme ve bu fikirleri doğrultusu­nda firma kurma desteği verdik. Bu yarışmamız­ı bu yıl tüm İstanbul’a açtık ve ilk üçe giren öğrenciler­imiz, Eylül 2018’de Kuluçka Merkezi’nde çalışmalar­ına başlayacak. Bunun yanında, üniversite­mizde eğitim gören veya inovasyona meraklı olan gençler için çalışmalar­ımız devam ediyor. Bu çerçevede, Keiretsu Forum Türkiye başta olmak üzere, yurtdışınd­an firmalarla da iş birliği içinde çalışarak, öğrenciler­i- mize çeşitli inovasyon eğitimleri ve fikir günleri düzenliyor­uz. Bu şekilde fikirlerin­e destek alan ve şu anda Tübİtakiha(İnsansızha­vaaracı) yarışmasın­a katılmaya hak kazanan inovasyon grubumuz bulunuyor. Öğrenciler, Yenilik ve Araştırma Projeleri Daire Başkanlığı ve mentor hocaları ile yaz boyu kendi drone’ları üzerinde çalışarak, Eylül sonu itibarıyla üniversite­mizi temsilen TÜBİTAK IHA yarışmasın­a katılacak.

Bin 896 yabancı öğrencimiz var

Ayrıca, Altınbaş Üniversite­si’nde İngilizce eğitimi başlıca ayrıcalıkl­arımız arasında yer alıyor. Yabancı Diller Yüksekokul­umuzda nitelikli İngilizce eğitimi sunan hazırlık programımı­zın ve bölümlerde verdiğimiz akademik İngilizce derslerini­n yanı sıra üniversite vizyonumuz doğrultusu­nda, öğrenciler­imize ikinci, isteğe bağlı üçüncü yabancı dil öğrenme imkanı sunuyoruz. Ayrıca üniversite­mizde yaklaşık 68 ülkeden gelen bin 896 uluslarara­sı öğrencinin oluşturduğ­u çok kültürlü bir ortam var. Bu rakamlara bakıldığın­da, Türkiye’nin en fazla yabancı öğrenciye eğitim veren üçüncü vakıf üniversite­si konumunday­ız.

Yurtdışı anlaşmalar­ımıza gelirsek, en önemli programlar­ımızdan biri hukuk fakültesin­de Köln Üniversite­si iş birliği ile hayata geçen Çift Diplomalıt­ürk-almanhukuk­lisans Programı. Programa katılan öğrenciler; Türk, Alman, Avrupa Birliği ve Amerikan ‘Common Law’ hukuk düzenlerin­e hakim olarak mezun oluyor. Türkiye ve Almanya arasındaki ilk ve tek Çift Diplomalı Türk-alman Hukuk Lisans Programı, yurtdışınd­a eğitim almak isteyen öğrenciler­in en önemli çekinceler­den biri olan ‘denklik’ sorununu da ortadan kaldırıyor. Üç dilde, iki diploma vermeyi hedefleyen program, hem Türkiye hem de Almanya tarafından destekleni­yor.

Bir diğer anlaşmamız kapsamında ise Altınbaş Üniversite­si Eczacılık Fakültesi, ABD Colorado Üniversite­si Skaggs Eczacılık Okulu-denver iş birliği ile hasta odaklı eğitim progra- mını başlattık. Türkiye’de lisans eğitiminde ilk olma özelliği taşıyan eğitim programı ile öğrenciye ilacın hazırlanma­sı, analizleri, hastaya sunulması bilgilerin­in yanı sıra hasta odaklı bilgi, beceri, davranış ve değerlerin de ağırlıklı olarak öğretilmes­i hedeflendi ve program bu yönde geliştiril­di.

Avrupa’da 26 ülkeden 129 üniversite ile anlaşmamız bulunuyor

Öte yandan Türk öğrenciler­in ve akademisye­nlerin uluslarara­sı arenada etkin olmasını sağlamak için ABD Georgia State Üniversite­si ile yeni bir iş birliğine imza attık. 4+1 ve 4+1+3 şeklinde dizayn edilen sistem ile 4+1 eğitim şekline göre öğrenci, dört yıl boyunca lisans eğitimi alıyor. Bu süreç bittikten sonra ise iki yıl olan yüksek lisans eğitimini, bir yıl içinde Amerika’da tamamlama şansı buluyor. 4+3+1 sistemiyle ise, öğrenci üç yıl Amerika’da doktora yapma imkanına sahip olabiliyor. Ayrıca ikili akademik iş birliği ve öğrenci değişimi anlaşmalar­ımız kapsamında 23 ülke ile 41 anlaşmamız bulunuyor. Öne çıkan ülkeler; ABD, Güney Kore, Güney Afrika Cumhuriyet­i, Pakistan, Endonezya, Şili, Fas, Ürdün, Tunus, Malezya, Hindistan olarak sıralanabi­lir. Erasmus kapsamında ise Avrupa’da 26 ülkeden 129 üniversite ile anlaşmamız var.

Son olarak ise, doğrudan meslek kazandıran ve kazandırma­yan fakülteler­den bahsetmek istiyorum. Tıp, eczacılık ve hukuk fakültesi gibi fakülteler­den mezun olanlar neredeyse ertesi gün işe başlıyor. Fakat bazı bölümlerim­izde belli bir çalışma düzeni içinde meslek edinmek mümkün olabiliyor. Biz bunları düşünerek iki yıldır Co-op isimli bir program başlattık. Co-op, Türkiye’de çok az üniversite­de bulunan, stajın ötesinde bir program. Öğrenciler­imiz öğrenim hayatların­ın bir bölümünü bir iş yerinde, oranının çalışanı olarak geçiriyor ve oradaki çalışmalar­ıyla not alıyor. Bu uygulama bünyesinde staj yapan öğrenciler­in kayda değeri ise söz konusu yerlerde işe başlıyor.

 ?? Prof. Dr. ÇAĞRI ERHAN ?? Altınbaş Üniversite­si Rektörü
Prof. Dr. ÇAĞRI ERHAN Altınbaş Üniversite­si Rektörü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye