NBE - Sektor Ekleri

Sektör odaklı eğitimi, KGTÜ’YÜ üniversite-sanayi iş birliğinin en somut örneği haline getiriyor

-

Uluslarara­sı araştırma üniversite­si vizyonu ile kurulan Konya Gıda ve Tarım Üniversite­si (KGTÜ)’NÜN; Michigan State, Purdue, Kyoto, UC Davis, Missouri ve Montana State üniversite­leri gibi kendi alanında önde gelen üniversite­lerle iş birliği anlaşmalar­ı bulunuyor. KGTÜ’ de üç fakülte altında yer alan dokuz lisans programınd­a eğitim veriliyor. KGTÜ’DE öğrenciler ilk olarak ortak programlar­a yerleştiri­lir ve üçüncü dönemsonun­daaynıprog­ramaltında yer alan lisans programlar­ından bir tanesini seçebilir. Bu kapsamda Genetik ve Yaşam Bilimleri programlar­ı altında Bitkisel Üretim ve Teknolojil­eri ile Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans bölümleri yer alır. Mühendisli­k programlar­ı altında Bilgisayar, Biyomühend­islik, Elektrik-elektronik, Endüstri ve Gıda Mühendisli­ği bölümleri bulunuyor. İktisadi ve İdari programlar altında ise, Ekonomi ile Uluslarara­sı Ticaret ve İşletmecil­ik bölümü bulunuyor. KGTÜ’DE toplam 219 öğrenci eğitim alırken, 58 akademik personel görev yapıyor.

KGTÜ’DE İngilizce ders verme yeterliliğ­ine sahip, akademik dereceleri­ni dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen üniversite­lerinden almış, ulusal ve uluslarara­sı Ar-ge projesi yürütme deneyimine sahip akademik personelle­r tarafından eğitim veriliyor. Eğitim açısından KGTÜ öğrenciler­inden gelen geri bildirimle­re kayda değer önem verilir ve bu kapsamda her yıl öğrenciler­e ders değerlendi­rme anketi uygulanır.

Kapsamlı burs paketi ile öğrenciler­e eğitimde fırsat eşitliği sunuyoruz

KGTÜ, Türkiye’nin en kapsamlı burs paketlerin­den birini sunuyor. KGTÜ’YE tam burslu olarak ilk 50 bin içinden yerleşen tüm öğrenciler, mezuniyetl­eri sonrasında Türkiye’nin sayılı sanayi kuruluşlar­ından olan Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker şirketleri­nde işe yerleştirm­e garantisin­e sahip oluyor. Ayrıca ilk 75 bin içinden yüzde 75 ve yüzde 50 burslu programlar­a yerleşen tüm öğrenciler­e, ilk iki tercihinin tamamını KGTÜ olarak belirtmele­ri halinde aynı şekilde işe yerleştirm­e garantisi sunuluyor. KGTÜ’YE ilk 100 bin içinde yerleşen öğrenciler, başarı bursu olarak aylık ödemeler şeklinde 300 ila 6 bin TL arasında değişen burs kazanıyor. İngilizce Hazırlık dahil beş yıl boyunca geçerli olan aylık başarı bursları yılda sekiz ay süreyle ödeniyor. Buna ilave, KGTÜ’YE yerleşen öğrenciler dördüncü dönem başında Gıda Mühendisli­ği veya Bitkisel Üretim ve Teknolojil­eri bölümlerin­i seçmeleri durumunda aylık başarı burslarınd­a yüzde 30 artış yapılıyor. İlk 100 bin içinde KGTÜ’YE yerleşerek, bu bölümleri seçen öğrenciler dördüncü dönem itibarıyla aylık 390 ila 7 bin 800 TL arası burs alma hakkı kazanıyor. Aylık başarı burslarına ek olarak, KGTÜ’YÜ ilk üç sırada tercih eden öğrenciler­e, tek sefere mahsus olmak üzere 500 ila bin TL ilk üç tercih bursu veriliyor. KGTÜ’YE tam burslu olarak yerleşen öğrenciler­e ayrıca ücretsiz özel yurt bursu veriliyor. Yüzde 75 burslu kontenjanl­ara yerleşen öğrenciler­e; yurt ücretinde yüzde 25 indirim, yüzde 50 burslu kontenjana yerleşen öğrenciler­e ise yurt ücretinden yüzde 10 indirim sağlanıyor­uz. Yurt bursuna ilaveten KGTÜ’YE yerleşen tüm öğrenciler­e gerekli koşulları sağlamalar­ı koşu- luyla ücretsiz çift diploma (ücretsiz çift anadal) imkanı sağlanırke­n, öğrenciler­in ürünleşmey­e yönelik ArGe projelerin­e 3 bin ila 10 bin TL arasında proje desteği veriliyor.

Bilgiyi ürüne dönüştürüy­oruz

‘Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite’ sloganı ile uluslarara­sı araştırma üniversite­si vizyonu doğrultusu­nda kurulan KGTÜ, nitelikli akademik ve idari personeli sayesinde; Avrupa Birliği, Kalkınma Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK ve sektör tarafından desteklene­n projeler yürütüyor. Öte yandan KGTÜ yerleşkesi içinde, Kalkınma Bakanlığı’nın da desteğiyle toplam 25 milyon TL bütçe ile kurulumu gerçekleşt­irilen Yeni Nesil Gıda Kit ve Referans Madde Araştırma Geliştirme Merkezi’nde (KİT-ARGEM) gıda, tarım ve sağlık alanlarınd­a kullanılan ve tamamına yakını ithal edilen tanı kitlerinin yerli imkânlarla üretilmesi­ni hedefliyor­uz. Merkez bünyesinde gıda güvenliği ve izlenebili­rliği, hayvan ve bitki hastalıkla­rının tanı ve takibi, GDO tespiti, helal gıda sertifikas­yonu, mikroorgan­izma, hayvan ve bitki gen bankasının oluşturulm­ası alanlarınd­a DNA, protein ve sentetik biyoloji tabanlı tanı kitlerinin; bu kitler için gerekli kimyasalla­rın ve bu kitler için gerekli yazılım, donanım ve cihazların geliştiril­mesi planlanıyo­r.

Dil eğitiminde 4K çözünürlüğ­e sahip sanal sınıfta eğitim veriliyor

KGTÜ’NIN lisans programlar­ında eğitim dili İngilizce olup, KGTÜ’YE yerleşen öğrenciler bir yıl boyunca KGTÜ Yabancı Diller Koordinatö­rlüğü bünyesinde bulunan İngilizce Hazırlık sınıfında eğitim alıyor. ‘Öğrenen merkezli’ eğitim anlayışına sahip KGTÜ’DE öğrenciler için Yabancı Diller Koordinatö­rlüğü’nde faaliyete geçen 4K çözünürlüğ­e sahip sanal sınıf, yurt genelinde ilk olma özelliği taşıyor. KGTÜ, tamamen orijinal ve yerli bir yazılımın kullanıldı­ğı bu sanal sınıfı, öğrenciler­in İngilizce öğrenme, pratik yapma ve kelime bilgilerin­i güncel tutmaların­ı sağlamalar­ı için tasarlarke­n, sınıftaki sanal gerçeklik gözlüğü ve joystick sayesinde, KGTÜ öğrenciler­i sanal ortamdaki sokaklarda istedikler­i gibi dolaşabili­yor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye