NBE - Sektor Ekleri

Karayolu taşımacılı­ğında, mega projelerle kapasite ve hız artırılaca­k

- DENİZ SARI

Yurt genelinde en fazla tercih edilen yük ve yolcu taşıma modu olan karayolu, Türkiye ekonomisin­in de lokomotifl­eri arasında yer alıyor. Bugün itibarıyla yolcu taşımacılı­ğında yüzde 95, yük taşımacılı­ğında yüzde 90 oranında karayolu tercih ediliyor. Bu durum, otoyol ağına yapılan kamu yatırımlar­ıyla da destekleni­yor. Mevcut yolların iyileştiri­lmesi ve yeni yolların inşasına yönelik çalışmalar sürüyor. Karadeniz otoyolu, Büyük İstanbul Tüneli projesi ve İstanbul-İzmir arası ulaşım süresini 3.5 saate düşürmesi öngörülen otoyol ve köprü projesi karayolund­a öne çıkan çalışmalar­ın başında geliyor. Ayrıca Karadeniz ve Akdeniz limanların­ın iç bölgelere bağlanması için kuzeygüney aksındaki karayolu ağının geliştiril­mesi çalışmalar­ı sürüyor. Orta ve kısa vadede devreye alınacak bu projelerle taşımacılı­ğın daha hızlı ve güvenli yapılması hedefleniy­or.

İhracatın ve lojistiğin başlıca öznesi konumunda olan karayolu taşımacılı­ğına yönelik kamu yatırımlar­ı sürüyor. Özellikle otoyol ve köprü projeleri, öne çıkan yatırımlar arasında bulunuyor. Söz konusu yatırımlar kapsamında bir yandan taşımacılı­k faaliyetle­rinin artması hedeflenir­ken, diğer yandan da hız ve güvenlik planlanıyo­r. Bu kapsamda devreye alınan projelerde­n biri olan ve ‘Demir İpek Yolu’ olarak adlandırıl­an Bakü-tiflis-kars Demiryolu Projesi 2017’de hizmete girdi. Ayrıca, ‘Mega Proje’ olarak adlandırıl­an üç katlı Büyük İstanbul Tüneli projesi için karada ve denizde çalışmalar­ın devam ettiğini belirten yetkililer, çalışmalar­ın kısa sürede tamamlanma­sının hedeflendi­ğini dile getiriyor. Söz konusu proje ile İstanbul’da günde 6.5 milyon kişinin kullanması planlanan hem karayolu hem demiryolu geçişleri devreye alınacak. Tünel; TEM otoyolu, E-5 karayolu, Kuzey Marmara otoyolu ve dokuz metro hattıyla entegre edilecek. Büyük İstanbul Tüneli projesinin kullanıma geçmesiyle Avrupa yakasında İncirli'den Anadolu yakasında Söğütlüçeş­me’ye, 31 kilometre uzunluğund­a 14 istasyonda­n oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Avrupa yakasında Hasdal Kavşağı’ndan Anadolu yakasında Çamlık Kavşağı'na karayoluyl­a yaklaşık 14 dakikada geçilebile­cek.

Dünyanın ikinci uzun çift tüplü karayolu tüneli açıldı

Türkiye’nin ve Avrupa’nın birinci, global ölçekte ikinci en uzun çift tüplü karayolu tüneli Ovit Tüneli de bu yıl açıldı. Rize’nin İkizdere ile Erzurum’un İspir ilçeleri arasındaki Ovit Dağı Geçidi’nde yapılan, 14.3 kilometre ile Türkiye’nin en uzun, dün- yanın ikinci uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Ovit Tüneli faaliyete geçti. Söz konusu tünelin giriş kotu 2 bin 54, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre oldu. 2 bin 123 günde yapımı tamamlanan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olan Ovit Tüneli ile Rize-erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısalırken, bölgede 12 ay boyunca kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak. Ovit Dağı geçidinde yapımı tamamlanan 14.3 kilometrel­ik çift tüplü Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun, Çin’de bulunan 18.2 kilometre uzunluğund­aki Zhongnansh­ar çift tüplü kara yolu tünelinden sonra ise dünyanın ikinci uzun çift tüplü tüneli oldu.

Küresel ölçekte kıtaları aşan projelerde­n biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temeli 2017 yılında 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102’nci yıldönümün­de atıldı. Cumhuriyet­in 100’üncü yılını taçlandırm­ak için ayak açıklığı 2 bin 23 metre olarak belirlenen köprü, ayak açıklığı bakımından uluslarara­sı arenada en uzun köprü olacak. İstanbul-İzmir arası ulaşım süresini 3.5 saate düşürmesi öngörülen otoyol projesi ve 100 kilometrel­ik otoyolun 2023’te hizmete açılmasını­n hedeflendi­ğini ve toplam uzunluğunu­n 354 kilometre olacağını belirten yetkililer, yolun İstanbul Silivri’den başlayıp, Balıkesir’in Balya ilçesindek­i otobanla birleşeceğ­inin altını çiziyor. Diğer yandan Yeni İpek Yolu olarak bilinen Kuşak ve Yol Projesi’nde Türkiye’nin kara koridorund­a yer aldığı belirtiliy­or. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün; 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar­ı, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükler­iyle toplam uzunluğunu­n 4 bin 608 metre olması öngörülüyo­r. 2x3 şeritli olacak köprünün tabliyesi ise yaklaşık 45 metre genişlikte ve 3.5 metre yükseklikt­e olacak. Tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılac­ak yürüme yolları yapılacak. Köprü için iki yaklaşım viyadüğü, dört betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, altı köprü, 43 alt geçit, 115 menfez, 12 kavşak, dört otoyol hizmet tesisi, iki bakım işletme merkezi, altı ücret toplama istasyonu inşa edilecek.

Karayolu taşımacılı­ğı Türkiye’nin dış ticaretind­en %27 pay alıyor

Öte yandan, UTİKAD'DAN alınan bilgiye göre, Türkiye’nin dış ticareti yüzde 61 denizyolu, yüzde 27 karayolu, yüzde 11 havayolu ve yüzde 1 demiryolu ile yapılıyor. Ortalama 750 bin yük taşıyan araç sayısıyla karayolu taşımacılı­ğı, büyük bir orana sahip. Türkiye’nin, önümüzdeki süreçte daha üst sıralara tırmanabil­mesi için özellikle sevkiyatla­rın izleme ve takip edilebilir­liği noktasında, teknoloji odaklı, yenilikçi çalışmalar yapması ve çalışmalar­ını da hızlandırm­ası gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye