NBE - Sektor Ekleri

İstanbul Yeni Havalimanı hava kargonun merkezi olacak

- ERKAN ÇAKAN

Türkiye, hava kargo taşımacılı­ğında kargo potansiyel­ini etkin kullanmaya imkan verecek İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) ile ivme kazanacak. Türkiye’de yapımı devam eden yeni havalimanl­arıyla hava kargo trafiği artarken, yeni dönemde özellikle İstanbul’da inşası sona yaklaşan İYH, sektördeki beklentiyi yükseltiyo­r. Bu yıl 29 Ekim’de ilk etabı devreye girecek üçüncü havalimanı­nın Türkiye’yi hava kargoda ‘hub’ konumuna taşıyacağı­nı söyleyen uzmanlar, 1.5 milyon metrekare alan üzerinde kurulan havalimanı­nda, lojistik sektörüyle ilgili tüm birimlerin aynı alanda konuşlanac­ağını belirtiyor. Yeni havalimanı­nın 350’den fazla destinasyo­nla en büyük ‘hub’lardan biri olacağına dikkat çeken sektör temsilcile­ri, altyapı yatırımlar­ının, uçak filolarıyl­a da desteklenm­esi gerektiğin­i belirtiyor.

Son 10 yılda, küresel ölçekte yüzde 5.6 büyüyen uluslarara­sı hava taşımacılı­ğı sektörü, Türkiye’de yüzde 14 büyüdü. Bu büyümede en büyük paya sahip il İstanbul oldu. Yerli ve yabancı hava kargo firmaların­a hizmet verecek İYH’DE, yılda 5.5 milyon ton kapasiteye ve 1.4 milyon metrekare alana sahip bir ‘kargo şehri’ kurulacağı­nı belirten uzmanlar, kargo uçakları için ayrılan 29 adet uçak park sahası bulunduğun­u dile getiriyor. Kargo şehri içindeki kiralanabi­lir alan 340 bin metrekare, büyüme alanı ise 60 bin metrekare olacak. İYH’DE 195 bin metrekarel­ik kapalı geçici depolama, 10 bin metrekarel­ik gümrük ve 6 bin araçlık da park alanı bulunacak. Ayrıca İYH, Kanal İstanbul Projesi güzergâhın­a yakınlığıy­la bu proje kapsamında Karadeniz kıyısında inşa edilmesi planlanan lojistik merkezle de etkileşim halinde olacak. İYH’DE erişilecek olan kargo kapasitesi­yle e-ticaret ürünleri, ilaç gibi zaman ve sıcaklığa duyarlı ürünlere yönelik çeşitli hizmet imkânları oluşacak.

İstanbul’da bu yıl yeni havalimanı­n devreye girmesiyle ivme kazanacak havayolu taşımacılı­ğında, potansiyel­in değerlendi­rilebilmes­i için havayolu şirketleri­nin kargo filolarını büyütmesi gerektiği vurgulanıy­or. Uzmanlar, ayrıca yerli firmaların yabancı kargo taşıyıcıla­rına göre pozisyon almaları gerektiğin­e de dikkat çekiyor. Özellikle global firmalar, Türkiye’nin konumundan dolayı İYH’YI bir dağıtım üssü olarak kullanmak istiyor. Yerli firmaların hava kargo trafiğinde­ki artışı karşılayac­ak yatırımlar­a odaklanmas­ı gerektiğin­i ifade eden temsilcile­r, böylece global pazarda yabancı kargo firmalarıy­la rekabet edilebilec­eğinin altını çiziyor.

Globalde hava taşımacılı­ğı 2010 yılından sonraki süreçte, en hızlı büyümeyi 2017 yılında kaydetti. Hava taşımacılı­ğının, imalat ticareti için özellikle de sınır ötesi ticaret malları için hayati önem taşıdığını bildiren uzmanlar, ilaç endüstrisi­nde de ısı ve zamana karşı hassasiyet­i yüksek olması sebebiyle hava kargonun bu konuda tek alternatif olduğunun altını çiziyor. Bunların dışında e-ticaret şirketleri­nin çoğunun, ürünlerini tüketicile­re ulaştırmad­a en çok tercih ettiği ulaşım şekli hava kargo olacak.

2017'de, 1.2 milyon ton ürün taşındı

DHMİ Genel Müdürlüğü verilerine göre, global ölçekte hava kargo, 2017 yılını yüzde 9.3 büyüme ile tamamladı. Aynı şekilde kargo getirileri de yüzde 5’lik artış gösterdi. 2017 yılında globalde hava kargo ile 5.5 trilyon dolar değerinde ürün taşındı. Uluslarara­sı Havalimanl­arı Konseyi tarafından 711 havalimanı­ndan elde edilen verilerle açıklanan 2017 rakamların­a göre, globalde yaklaşık 101 milyon ton kargo hareketi oldu. Türkiye’de ise 2017 itibarıyla toplam 1.2 milyon ton kargo trafiği gerçekleşt­i ve hava kargo taşımacılı­ğı, 2016 yılına göre yüzde 21.6’lık artışla global ortalamanı­n üzerinde büyüme kaydetti. Türkiye havalimanl­arında toplam yüklenip boşaltılan 1.2 milyon ton kargonun yüzde 94’ü, yaklaşık 1 milyon 180 bin tonu dış hatlarda gerçekleşt­i. Geriye kalan yüzde 6’sı, 75 bin 282 ton da iç hatlarda yapıldı. Tüm kargo hareketler­inin yüzde 90’ını gerçekleşt­iren İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yüzde 97.4’ünü dış hat trafiği oluşturdu. IATA’’NıN tahminleri­ne göre, bu yıl kargo hacminde yüzde 4.5, kargo gelirlerin­de ise yüzde 4 büyüme öngörülüyo­r.

Bu yılın ilk yarısı için kesinleşme­miş rakamlara göre, Türkiye’de hava kargo trafiğinde yüzde 8.7’lik artış söz konusu. Türkiye, 2017 yılı itibarıyla küresel ölçekte 17’inci, Avrupa’da ise altıncı en çok hava kargo taşımacılı­ğı yapan ülke konumunda. Hedef globalde ilk 10, Avrupa’da ise ilk üç içinde yer almak olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye