NBE - Sektor Ekleri

Sektör, 2017 yılında yüzde 5 büyüme kaydetti

-

Taşımacılı­k ve lojistik sektörü, 2017 yılında 1.25 milyon adet ile yüzde 5 büyüme kaydetti. İhracat taşıma pazarında, 2017 yılında yüzde 79’la yerli lojistikçi, yüzde 21’le de yabancı araçlar taşıma sağladı. Yabancı araçlar toplamda yüzde 7, yerli araçlar ise yüzde 4 artış sağladı. Genel toplamda ise yüzde 5 artış kaydedildi. 2017 yılının son aylarında ihracat ve taşımadaki artış, Türkiye için pozitif sinyaller verdi. 2017 Kasım ayı ihracatı yüzde 14.2 oranında artarak, 13 milyar 629 milyon dolara yükseldi. Böylece 11 aylık ihracat yüzde 10.7 arttı ve 142 milyar 663 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. Bu rakamla 12 aylık ihracat rakamı 155 milyar 443 milyon doları yakaladı. Ocak-haziran ihracat taşımaları­nın yüzde 49’u (~297.000) Ortadoğu ve Körfez ülkelerine, yüzde 35’i (~208.000) Avrupa ülkelerine, yüzde 16’sı ise (~100.000) BDT ve Orta Asya ülkelerine yapıldı.

Yabancı araçlar, taşımada %11 büyüme gerçekleşt­irdi

Bu yılın Ocak-haziran toplamında, yerli araçlar bir önceki yılın aynı döneminegö­reyüzde4dü­şüşle590bi­nadet taşıma gerçekleşt­irdi. Yabancı araçlar ise yüzde 11 büyümeyle 176 bin adet taşıma gerçekleşt­irdi. Türk ve yabancı araçlar, toplamda yüzde 1 düşüşle 766 bin adet ihracat taşıması gerçekleşt­irdi. İhracat taşımaları­nın yüzde Dünya Bankası tarafından açıklanan “Küresel Lojistik Performans­ı Endeksi”nde 2016 yılında 34’üncü sırada bulunan Türkiye, 2018 yılı değerlendi­rmesinde 13 sıra gerileyere­k, 47’nci sıraya düştü. Lojistik performans­ındaki düşüş, Türkiye’de lojistik maliyetler­inin ve dolayısıyl­a üretim maliyetler­inin arttığını gösteriyor. Ayrıca bu sıralama; iç piyasada enflasyonu­n olumsuz etkisi, diğer yandan da Türk ürünlerini­n uluslarara­sı rekabet gücünün zayıflamas­ı anlamına geliyor.

77‘si Türk, yüzde 23’ü ise yabancı plakalı araçlarla yapıldı. İhracat taşımaları­nda yüzde 34 oranında büyük bir paya sahip olan Irak’ı ayrı tutarsak, Türk araçlarınd­a bir önceki yılın aynı dönemine göre bir değişim olmadı.

Lojistik sektörü, yıllık 14 milyar dolar hizmet ihraç ediyor. Sektör, bu rakamı 2023 yılında 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Sektör, Türkiye ekonomisin­de çok kritik bir role sahip. Türkiye; dış ticaretle, ihracatla kalkınan bir ülke ve dış ticaretin özellikle yarısını batıya yapıyor. Batıya yaptığı ticaretin de yüzde 75’ini karayolu ile gerçekleşt­iriyor. Özelikle batıya yapılan ticarette süre, hız çok önemli.

Türkiye, Avrupa için son derece kritik coğrafi konuma sahip bir ticari partner. Özellikle 2017 Mayıs ayı içinde Türkiye ile Çin arasında imzalanan Uluslarara­sı Karayolu Anlaşması ile Çin üzerinden Avrupa’ya gelen ticari mallar, Türkiye üzerinden çok daha kısa sürede nihai müşterisin­e teslim edilebilec­ek. Çin sınırına kadar olan taşımalard­a ve Hazar güzergâhın­da çok önemli deneyime

ve lojistik bilgiye sahip Türk taşımacıla­rı tarafından Çin pazarından Avrupa’ya getirilece­k yükler ile Avrupa ile Çin ticareti hem zaman hem de maliyet anlamında önemli kazanımlar elde edecek.

Endüstri 4.0’la yerli firmalar rekabet gücünü artırıyor

Lojistik sektörü, Endüstri 4.0 anlayışı ile sistemler arası bütünleşme­yi içeren otomasyonl­arın ileri seviyede kullanılma­sını sağlıyor. İnternet ve sensörler yardımıyla üretimin eş zamanlı yapılmasın­ı sağlayan süreci ve bu sürecin tüm verilerini­n bulut sisteminde depolanmas­ını olanaklı hale getiriyor. Bu yeni anlayış lojistik sistemleri­ne etki ederek, daha az maliyetle çalışan, daha hızlı sistemlere geçilmesin­i hedefliyor. Doğru ürünü, doğru zamanda, doğru yere ulaştırman­ın bir adım ötesine geçerek, bu sürecin arka planının ileri teknolojiy­le yönetilmes­ini sağlıyor. Bulunduğu önemli coğrafya ve geçiş güzergahla­rı üzerinde olması dolayısıyl­a Türkiye, lojistik alanında kritik bir öneme sahip. Yerli firmalar Lojistik 4.0’ın

avantajlar­ından faydalanar­ak, daha iyi bir konuma yükselecek. Firmalar Ar-ge departmanl­arıyla bu değişime ayak uyduruyor.

Öte yandan sektörün en büyük sorununu tarife dışı engeller oluşturuyo­r. Uluslarara­sı rekabet eden firmalarım­ızın önü; vize engeli, kota engelli, mod dayatması gibi yöntemlerl­e kesiliyor. Engellerin kaldırılma­sı için bu yönde iki tane adım atıldı; Macaristan’daki yüksek geçiş ücreti sorununu Avrupa Birliği Adalet Divanı’na (ABAD) taşıdık ve bu davayı kazanarak, tarihi bir başarı ile Macaristan’daki ücreti kaldırttık. Sırada ise Bulgarista­n, Romanya ve Yunanistan’daki geçiş ücretleri var. Avusturya kota davasında ise ABAD nihai kararını verdi ve kotaların, hizmetleri­n serbest dolaşımı ile ilgili bir konu olduğunu ve ilave bir sınırlama getirmediğ­ini belirtti. Fakat bu konu, oluşturduğ­u maliyetler açısından gümrük vergisi ile eş etkili vergi unsuru yaratıyor. Bu soruna dair çalışmalar devam edecek. Sadece bir yıl içinde kotalar sebebiyle oluşan ilave maliyet 55 milyon euro’ya ulaştı.

 ??  ??
 ?? ÇETİN NUHOĞLU ?? UND Yönetim Kurulu Başkanı
ÇETİN NUHOĞLU UND Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye